Теми статей
Обрати теми

Використання залишків коштів, отриманих із держбюджету

Маркович Галина, експерт з фінансових питань, заслужений економіст України, кандидат економічних наук
У 2017 році на капітальний ремонт частини по- крівлі та заміну вікон ЗОШ I — III ступенів було виділено кошти з державного бюджету. Крім того, надійшло співфінансування з районного бюджету. Більшу частину робіт було виконано в 2017 році. З січня 2018 року школа перейшла до новоутвореної ОТГ і змінила назву — стала ЗЗСО. Іншу частину робіт було виконано вже в 2018 році. При цьому залишок коштів район передав до бюджету новоутвореної ОТГ.
Чи може школа використати залишки, які уже перебувають на рахунку ОТГ, у 2018 році, продовжуючи роботи з капітального ремонту?
(запитання з електронної пошти редакції: bb@id.factor.ua)

Насамперед слід розуміти те, що кошти, які виділяються з державного бюджету на розвиток територій (субвенція на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій (далі — субвенція), державний фонд регіонального розвитку), мають цільовий характер та використовуються у порядку, визначеному Урядом.

Зокрема, слід керуватися:

Порядком використання коштів державного фонду регіонального розвитку, затвердженим постановою КМУ від 18.03.2015 р. № 196;

Порядком та умовами надання субвенції, затвердженими постановою КМУ від 06.02.2012 р. № 106.

Відповідно до цих порядків та умов:

— за рахунок коштів субвенції та державного фонду регіонального розвитку (далі — ДФРР) погашається кредиторська заборгованість, яка виникла у минулі роки за цими бюджетними програмами;

— для капремонту повинна бути в наявності затверджена в установленому законодавством порядку проектна документація;

переліки об’єктів, що фінансуються за рахунок зазначених джерел, затверджуються рішеннями Уряду.

Згідно з п. 48 ч. 1 ст. 2 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI (далі — БКУ) субвенція — це міжбюджетний трансферт для використання на певну мету в порядку, визначеному органом, який прийняв рішення про її надання.

При цьому залишки коштів субвенції чи ДФРР, не використані на кінець бюджетного року (ч. 12 ст. 23, ч. 1 і 2 ст. 57 БКУ), за загальним фондом — повертаються до державного бюджету; за спеціальним фондом — залишаються на рахунках місцевих бюджетів (щодо субвенції) та рахунку Мінрегіону (щодо ДФРР) для покриття відповідних витрат у наступному бюджетному періоді з урахуванням їх цільового спрямування.

Як виняток із зазначених положень, відповідно до п. 24 Прикінцевих положень Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» від 21.12.2016 р. № 1801-VIII, залишки коштів за субвенцією станом на 01.01.2018 р. зберігаються на рахунках відповідних місцевих бюджетів, як по загальному, так і по спеціальному фондах, для здійснення відповідних витрат у 2018 році з урахуванням їх цільового призначення.

Отже, враховуючи положення зазначених нормативних актів, ОТГ може спрямувати відповідні залишки коштів на:

— погашення кредиторської заборгованості, яка виникла у минулі роки і зареєстрована органами Казначейства;

— продовження робіт з капремонту, які передбачені проектною документацією відповідного об’єкта, що включений до переліку, який був затверджений рішенням Уряду;

— інші види робіт чи об’єкти, з дотриманням встановлених вимог.

Об’єкти, які планується фінансувати за рахунок залишків коштів на початок року по ДФРР, включаються до загального переліку об’єктів, який затверджується рішенням Уряду.

Використання залишків коштів по субвенції на продовження фінансування робіт по об’єктах, що фінансувалися у минулому році, здійснюється місцевими органами влади самостійно. Перерозподіл таких коштів на інші об’єкти здійснюється за рішенням Уряду.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі