Теми статей
Обрати теми

Планування коштів для закладів медицини

Маркович Галина, експерт з фінансових питань, заслужений економіст України, кандидат економічних наук
За яким КЕКВ фінансувати заклади охорони здоров’я, які змінили організаційно-правову форму з комунальної установи на комунальне некомерційне підприємство, за рахунок коштів медичної субвенції — 2282 чи 2610?
(запитання з електронної пошти редакції: bb@id.factor.ua)

Відповідно до ч. 1 ст. 22 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI (далі — БКУ) бюджетні асигнування для здійснення програм та заходів, які реалізуються за рахунок коштів бюджету, надаються розпорядникам бюджетних коштів.

Розпорядник бюджетних коштів — це бюджетна установа в особі її керівника, уповноважена на отримання бюджетних асигнувань, взяття бюджетних зобов’язань, довгострокових зобов’язань за енергосервісом та здійснення витрат бюджету (п. 47 ч. 1 ст. 2 БКУ).

Оскільки комунальне некомерційне підприємство не є бюджетною установою, то кошти з бюджету воно може отримувати лише як одержувач бюджетних коштів у мережі головного розпорядника коштів.

Згідно із п. 38 ч. 1 ст. 2 БКУ одержувач бюджетних коштів — це суб’єкт господарювання, громадська чи інша організація, яка не має статусу бюджетної установи, уповноважена розпорядником бюджетних коштів на здійснення заходів, передбачених бюджетною програмою, та отримує на їх виконання кошти бюджету. Одержувач бюджетних коштів використовує такі кошти на підставі плану використання бюджетних коштів (ч. 6 ст. 22 БКУ).

Пунктом 5.6 Порядку казначейського обслуговування місцевих бюджетів, затвердженого наказом Мінфіну від 23.08.2012 р. № 938, передбачено, що одержувачі бюджетних коштів подають до органу Казначейства план використання бюджетних коштів у порядку та за формою, визначеною законодавством, затверджений керівником за погодженням з розпорядником бюджетних коштів.

Згідно із Інструкцією щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженою наказом Мінфіну від 12.03.2012 р. № 333, поточні видатки одержувачів коштів здійснюються за КЕКВ 2610 «Субсидії та поточні трансферти підприємствам (установам, організаціям)», а капітальні видатки — за КЕКВ 3210 «Капітальні трансферти підприємствам (установам, організаціям)».

Отже, враховуючи зазначені норми законодавства:

— головному розпоряднику коштів місцевого бюджету кошти для закладів охорони здоров’я, які змінили організаційно-правову форму і не є бюджетними установами, повинні передбачатися відповідно за КЕКВ 2610 (поточні) та 3210 (капітальні);

— одержувач бюджетних коштів забезпечує використання коштів на підставі плану використання бюджетних коштів та з урахуванням економічної суті видатків (тобто за повною економічною класифікацією видатків).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі