№27

Бюджетна бухгалтерія, липень, 2018/№ 27 Інші номери журналу ›
  • Інформаційна сторінка
  • Пошкодження автомобіля через ДТП: у якому випадку ОМС буде нести відповідальність Поштовхом до написання цієї статті стала судова справа № 373/1281/16-ц, розглянута 15.05.2018 р. Верховним Судом України щодо відповідальності ОМС за пошкодження автомобіля внаслідок дорожньо-транспортної пригоди. Погодьтеся, дуже часто трапляються випадки ДТП саме через незадовільний стан доріг. Тому в цій статті ми будемо розбиратись, хто повинен нести відповідальність у цьому разі.
  • Пенсійний збір при купівлі авто: визначаємо базу оподаткування правильно Бюджетна установа купує легковий автомобіль. Умовами договору купівлі-продажу передбачено встановлення на авто сигналізації та захисту моторного відсіку безпосередньо в автосалоні. Вартість автомобіля згідно з договором становить 300000 грн. (у тому числі автосигналіза- ція — 5000 грн., захист моторного відсіку — 5000 грн.). Як у такому випадку правильно визначити базу обкладення пенсійним збором при першій державній реєстрації автомобіля: з урахуванням вартості додаткового укомплектування (300000 грн.) чи без (290000 грн.)? (запитання з форуму: https://budget.factor.ua)
  • Поточний ремонт здійснюють за рахунок різних джерел: чи необхідно проводити торги В установі заплановано провести поточні ремонти у двох нежитлових приміщеннях. Договори будуть укладено за одним кодом Єдиного закупівельного словника: 45450000-6 «Інші завершальні будівельні роботи». Сума за одним договором становить 199 тис. грн., а за іншим — 150 тис. грн. Оплата за ремонт буде здійснена за рахунок різних джерел та з різних рахунків (1 договір — за рахунок загального фонду, 2 — за рахунок спеціального фондів). Чи потрібно проводити відкриті торги на зазначені види робіт? Чи слід оприлюднювати звіт про укладений договір за кожним договором? (запитання з електронної пошти редакції: bb@id.factor.ua)
  • Придбання пилососа Під час складання розрахунків до бюджетного запиту на 2018 рік терцентром, який є комунальною установою, не було передбачено придбання пилососа. У 2018 році пилосос, який обліковувався на балансі терцентру декілька років, раптово вийшов з ладу, і для нормальної роботи установи придбання нового вкрай необхідно. Кошторисні призначення за КЕКВ 2210 дозволяють придбати новий пилосос. Але фінансове управління відмовляє у фінансуванні покупки, посилаючись на те, що вона не була передбачена в бюджетному запиті. Чи правомірні дії фінансового управління? Як вийти з цієї ситуації терцентру, якщо бюджетний запит ми складаємо в листопаді попереднього року, і заздалегідь неможливо передбачити, яке обладнання, агрегати, вузли і механізми вийдуть з ладу? (запитання з електронної пошти редакції: bb@id.factor.ua)
  • Планування коштів для закладів медицини За яким КЕКВ фінансувати заклади охорони здоров’я, які змінили організаційно-правову форму з комунальної установи на комунальне некомерційне підприємство, за рахунок коштів медичної субвенції — 2282 чи 2610? (запитання з електронної пошти редакції: bb@id.factor.ua)
  • «Зарплатний бумеранг»: оформляємо та відображаємо в обліку В останній день звітного місяця на реєстраційний рахунок нашої установи повернулися грошові кошти, призначені для виплати заробітної плати. Причиною стало закриття рахунку отримувача — працівника установи. Як правильно відобразити таку операції на рахунках бухгалтерського обліку? Чи потрібно у такому випадку показувати заборгованість у Звіті про заборгованість за бюджетними коштами (форма № 7) ? (запитання з електронної пошти редакції: bb@id.factor.ua)
  • Невиплата добових за згодою працівника: чи можливо? Згідно з п. 3 постанови КМУ «Про затвердження Положення про систему безперервного професійного розвитку фахівців у сфері охорони здоров’я» від 28.03.2018 р. № 302 усі фахівці у сфері охорони здоров’я після здобуття вищої освіти у зазначеній сфері охорони здоров’я та отримання кваліфікації після закінчення навчання в інтернатурі для подальшої атестації відповідно до законодавства мають право на безперервний професійний розвиток (навчання на циклах спеціалізації, тематичне удосконалення тощо). Наявні бюджетні призначення на оплату добових для працівників, які їдуть у відрядження, є недостатніми. В окремих випадках медичні працівники готові пройти професійне навчання, письмово відмовившись від виплати добових, але із збереженням заробітної плати за дні проходження курсів. Як діяти керівництву лікарні у цій ситуації? (запитання з електронної пошти редакції: bb@id.factor.ua)
  • Відшкодування вартості проїзду Працівник бюджетної установи пройшов курси підвищення кваліфікації. Установа має забезпечити виплату добових і відшкодувати витрати на проїзд. Працівник надав для розрахунку оригінали проїзних білетів за кожен день, тобто він щодня їздив з дому на курси і назад. Усі білети з датою та часом прибуття-вибуття надруковані через касовий апарат. Але, судячи з маршруту, є сумніви, що цей працівник міг щодня повертатись додому, адже відстань достатньо велика. Журнал відвідувань свідчить про те, що працівник заняття відвідував регулярно і успішно пройшов підвищення кваліфікації. Чи є підстави для відмови в оплаті щоденного проїзду? (запитання з електронної пошти редакції: bb@id.factor.ua)
  • Відпускна компенсація від попереднього роботодавця: чи враховувати ї ї в розрахунку «середньої» для лікарняних Працівник прийнятий за переведенням з іншої установи. Компенсація за дні відпустки, невикористаної на попередньому місці роботи, перерахована на рахунок нового роботодавця. Чи враховувати суму такої компенсації при розрахун ку середньої зарплати для оплати допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах? Чи треба новому роботодавцеві відображати суму компенсації у звітності? (запитання з електронної пошти редакції: bb@id.factor.ua)
  • Переведення з однієї педагогічної посади на іншу: як розрахувати кількість днів відпустки Завідувач навчально-методичного кабінету вищого навчального закладу в липні 2018 року йде у щорічну основну відпустку. Тривалість щорічної відпустки для зазначеної посади складає 42 календарних дні. Працівника переведено на цю посаду з 23.04.2018 р. До цього він займав посаду викладача, для якої тривалість щорічної відпустки дорівнює 56 к. дн. За період роботи з 01.09.2016 р. по 31.08.2017 р. працівник використав 56 к. дн. щорічної основної відпустки за по- садою викладача. Як розрахувати кількість днів відпустки за період роботи з 01.09.2017 р. по 31.08.2018 р.? (запитання з електронної пошти редакції: bb@id.factor.ua)
  • У лікарняному немає діагнозу та шифру: чи призначати допомогу Чи має право комісія із соціального страхування призначити допомогу за листком непрацездатності без діагнозу та шифру?
  • Перевіряємо «новачка» на профпридатність: встановлюємо строк випробування Говорять, що друзі пізнаються у біді. А як пізнати нового працівника? Як визначити, чи підходить він на ту посаду, на яку претендує? Для таких випадків трудове законодавство дозволяє встановити строк випробування. Це, звичайно ж, не означає, що працівника треба перевіряти на міцність: влаштовувати йому стресові ситуації, видавати спеціальні завдання, ставити оцінки і тому подібне. Усе набагато простіше. А як саме? Читайте в нашій статті.
  • Зміна власника установи & переведення працівників: що з невикористаною відпусткою Приводом для розмови на цю тему стало відповідне звернення однієї з ОТГ. У листі йшлось про те, що працівники закладів освіти з 01.01.2018 р. були прийняті, цитуємо: «…за переведенням до міської ради (ОТГ). До першого січня ці заклади знаходились в управлінні відділу освіти районної державної адміністрації. При переведенні до міської ради працівникам закладів освіти компенсація за відпустками за 2016-2017 навчальний рік не була виплачена». Питання полягало в наступному: «Чи зберігаються невикористані відпустки таким працівникам освіти за попередній період (2016 — 2017 роки), якщо з 01.01.2018 р. працівники прийняті за переведенням у міську раду (ОТГ)»? Отже, давайте розбиратись.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі