Теми статей
Обрати теми

Відшкодування вартості проїзду

Станкус Тетяна, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Працівник бюджетної установи пройшов курси підвищення кваліфікації. Установа має забезпечити виплату добових і відшкодувати витрати на проїзд. Працівник надав для розрахунку оригінали проїзних білетів за кожен день, тобто він щодня їздив з дому на курси і назад. Усі білети з датою та часом прибуття-вибуття надруковані через касовий апарат. Але, судячи з маршруту, є сумніви, що цей працівник міг щодня повертатись додому, адже відстань достатньо велика. Журнал відвідувань свідчить про те, що працівник заняття відвідував регулярно і успішно пройшов підвищення кваліфікації. Чи є підстави для відмови в оплаті щоденного проїзду?
(запитання з електронної пошти редакції: bb@id.factor.ua)

Питання відшкодування вартості проїзду під час відрядження врегульовані наказом Мінфіну «Про затвердження Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон» від 13.03.98 р. № 59 (далі — Інструкція № 59).

Відповідно до п. 6 розд. ІІ цієї Інструкції витрати на проїзд (у тому числі перевезення багажу, бронювання транспортних квитків) до місця відрядження і назад відшкодовуються в розмірі вартості проїзду повітряним, залізничним, водним і автомобільним транспортом загального користування (крім таксі) з урахуванням усіх витрат, пов’язаних із придбанням проїзних квитків і користуванням постільними речами в поїздах, та страхових платежів на транспорті.

Крім того, згідно з п. 12 розд. ІІ Інструкції № 59 витрати на відрядження відшкодовуються лише за наявності документів в оригіналі, що засвідчують вартість цих витрат, а саме: транспортних квитків або транспортних рахунків (багажних квитанцій), у тому числі електронних квитків за наявності посадкового талона, якщо його обов’язковість передбачена правилами перевезення на відповідному виді транспорту, та розрахункових документів про їх придбання за всіма видами транспорту, в тому числі на чартерні рейси; рахунків, отриманих із готелів (мотелів) або від інших осіб, що надають послуги з розміщення та проживання відрядженого працівника, в тому числі бронювання місць у місцях проживання; страхових полісів тощо.

Працівник для відшкодування вартості проїзду надав вам усі проїзні документи, що засвідчують його поїздки, в оригіналі. Тож підстав для невідшкодування йому вартості щоденного проїзду ми не бачимо.

Також зазначимо, що такому працівнику виплачуються і добові за кожен день.

Так, п. 4 розд. ІІ Інструкції № 59 визначено, що при відрядженні працівника строком на один день або в таку місцевість, звідки працівник має змогу щоденно повертатися до місця постійного проживання, добові відшкодовуються як за повну добу. Це ж підтверджується і листом Мінфіну від 20.01.2007 р. № 31-18030-07-10/854.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі