Теми статей
Обрати теми

Відпускна компенсація від попереднього роботодавця: чи враховувати ї ї в розрахунку «середньої» для лікарняних

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
Працівник прийнятий за переведенням з іншої установи. Компенсація за дні відпустки, невикористаної на попередньому місці роботи, перерахована на рахунок нового роботодавця. Чи враховувати суму такої компенсації при розрахун ку середньої зарплати для оплати допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах? Чи треба новому роботодавцеві відображати суму компенсації у звітності?
(запитання з електронної пошти редакції: bb@id.factor.ua)

Бувають ситуації, коли працівник при звільненні у зв’язку з переведенням на інше місце роботи не хоче «відгулювати» дні відпустки, що належать йому, а просить перерахувати компенсацію за невикористану відпустку новому роботодавцеві. Це його право, яке передбачене ч. 3 ст. 24 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) і ч. 3 ст. 83 КЗпП.

У цьому випадку для працівника є свої плюси:

— на новому місці роботи він може піти в щорічну відпустку повної тривалості до настання 6-місячного строку безперервної роботи (п. 8 ч. 7 ст. 10 Закону про відпустки);

— до стажу роботи, за який надається відпустка, буде зараховано час, за який він не використав відпустку за попереднім місцем роботи (ч. 3 ст. 9 Закону про відпустки).

А ось для бухгалтера «приймаючої сторони» така ситуація може стати головним болем. Зокрема, перед ним виникає запитання: чи враховувати суму такої компенсації при розрахунку середньої зарплати для оплати лікарняних і декретних на новому місці роботи?

Розрахунок середньої зарплати для оплати періоду тимчасової непрацездатності і відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами здійснюється згідно з Порядком обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженим постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266 (далі — Порядок № 1266).

Новий роботодавець розраховуватиме «середню» виходячи з виплат, нарахованих у розрахунковому періоді, з яких сплачений ЄСВ. Нагадаємо, що в загальному випадку розрахунковий період дорівнює 12 календарним місяцям перебування в трудових відносинах (з першого до першого числа) за останнім місцем роботи застрахованої особи, які передують місяцю настання страхового випадку (п. 25 Порядку № 1266). Якщо особа перебувала в трудових відносинах менше 12 місяців, то розрахунковим періодом вважатимуться фактично відпрацьовані календарні місяці (з першого до першого числа) (п. 26 Порядку № 1266).

На запитання про включення компенсації за невикористану відпустку в розрахунок середньої зарплати відповідь знаходимо в листі Мінсоцполітики від 25.11.2015 р. № 1531/13/84-15. Тут фахівці «працеоплатного» відомства зробили такий висновок: компенсація за невикористану відпустку, яка була перерахована попереднім роботодавцем новому, при розрахунку середньої зарплати для оплати періоду тимчасової непрацездатності або відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами не враховується.

Річ у тім, що таку компенсацію нарахував попередній роботодавець. Саме він нарахував і сплатив з цієї суми єдиний соціальний внесок (ЄСВ). А оскільки розрахунок суми лікарняного робить новий роботодавець і отримана компенсація ним не нараховувалася, як і ЄСВ на неї, то брати її в розрахунок «лікарняної» і «декретної» середньої зарплати він не може.

Зазначимо, що обов’язок з нарахування і сплати не лише ЄСВ, але й ПДФО і військового збору (ВЗ) також покладається на того роботодавця, який нарахував і перерахував відпускну компенсацію. Тому новий роботодавець ні суму компенсації, ні суми сплачених з неї податків та зборів не повинен відображати у звітності.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі