Теми статей
Обрати теми

Внесення змін до місцевого бюджету

Маркович Галина, експерт з фінансових питань, заслужений економіст України, кандидат економічних наук
Наприкінці 2017 року селищна рада затвердила бюджет на 2018 рік. Одним із основних джерел формування дохідної частини бюджету є земельний податок з юридичних осіб (ККД 18010500). При цьому при формуванні бюджету не були враховані зміни до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році. Фактично недоотримано доходів загального фонду місцевого бюджету у розмірі 75 % земельного податку. При цьому немає резерву для покриття дефіциту бюджету. Яким чином внести зміни до дохідної та видаткової частин місцевого бюджету, якщо недоотримання доходів складає 10,2 %?

Умови, за яких можуть бути внесені зміни до рішення про місцевий бюджет (далі — рішення), визначено ч. 7 та 8 ст. 78 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI (далі — БКУ).

Так, відповідно до ч. 7 БКУ зміни до рішення можуть вноситися у разі перевиконання (не менше ніж на 5 %) чи недовиконання (більше ніж на 15 %) дохідної частини загального фонду місцевого бюджету.

У таких випадках приймається рішення щодо:

— розподілу понадпланових надходжень до загального фонду місцевих бюджетів. При цьому уточняються показники за тими видами надходжень, за якими на дату внесення змін є перевиконання планових показників, та визначаються напрямки використання додаткових коштів у розрізі головних розпорядників коштів та бюджетних програм;

— або секвестру бюджету, тобто скорочення затверджених бюджетних призначень, у зв’язку із невиконанням дохідної частини загального фонду місцевого бюджету, на суму невиконання. Тобто зменшуються планові показники за тими видами доходів, які не виконуються, та бюджетні призначення за бюджетними програмами.

Крім цього, згідно із ч. 8 ст. 78 БКУ, зміни до рішення можуть вноситися у випадках, визначених ст. 52 БКУ, в разі необхідності перерозподілу бюджетних призначень між головними розпорядниками бюджетних коштів (за наявності відповідного обґрунтування) та в інших випадках, передбачених БКУ.

У вашому випадку підставою для внесення змін до рішення може бути відхилення основних прогнозних показників соціально-економічного розвитку громади та планових показників по доходах місцевого бюджету, яке спричинено неврахуванням при затвердженні бюджету змін до Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Отже, за таких умов необхідно внести зміни до рішення та привести показники у відповідність, тобто необхідно визначити обсяг надходжень до загального фонду місцевого бюджету, який відповідає соціально-економічному розвитку громади. При цьому визначаються нові обсяги надходжень доходів до місцевого бюджету у розрізі їх видів (а не збільшуються, як при перевиконанні планових показників, чи зменшуються — у зв’язку із невиконанням). Додаток 1 до рішення затверджується у новій редакції. Також вносяться відповідні зміни до видаткової частини бюджету.

При внесенні змін до рішення необхідно пам’ятати, що не можуть бути зменшені бюджетні призначення за захищеними видатками бюджету. Така норма передбачена ч. 1 ст. 55 БКУ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі