Теми статей
Обрати теми

Інформаційна сторінка

Визначено перелік спецзасобів, якими забезпечать інклюзивні класи за держрахунок

На оснащення кабінетів інклюзивно-ресурсних центрів для надання психолого-педагогічної допомоги дітям з особливими освітніми потребами у 2018 році передбачена державна субвенція у розмірі 100 млн грн.

МОН наказом від 23.04.2018 р. № 414 затвердило Типовий перелік спеціальних засобів корекції психофізичного розвитку дітей з особливими освітніми потребами, які навчаються в інклюзивних та спеціальних класах закладів загальної середньої освіти.

Такі класи забезпечать обладнанням загального корекційного призначення:

— комп’ютерним обладнанням (зокрема, пристроєм для читання і запису оптичних носіїв, брайлівським дисплеєм та принтером, у тому числі з можливістю друку кольорової рельєфної графіки, приладом для читання плоскодрукованих текстів типу «Sara» з функцією мовленнєвого виводу інформації, пристроєм для створення тактильної графіки);

— мультимедійним обладнанням (проектором для збільшення зображень, інтерактивною дошкою для навчально-виховної роботи);

— демонстраційним обладнанням (магнітно-крейдовою дошкою та відеопроектором для показу відеоматеріалів з текстовим рядком).

Також для дітей з тяжкими порушеннями мовлення передбачені спеціальні комп’ютерні програми для вивчення елементів житла родини, ознайомлення з професіями, вивчення будови тіла людини, розвитку логіки, комунікації та інші.

Для дітей з порушеннями опорно-рухового апарату передбачено обладнання класів спеціальними меблями (зокрема, реабілітаційними стільцями для тренування нижніх та верхніх кінцівок, балансувальними стільцями та підставками для підручників).

Крім того, передбачено спеціальне обладнання для дітей з тяжкими порушеннями мовлення, із сенсорними порушеннями (зі зниженим зором та для сліпих учнів), для кабінетів психологічної реабілітації, проведення уроків фізкультури, ритміки (для різних нозологій) та ресурсної кімнати.

Наказ № 414 набув чинності 05.06.2018 р.

Проведення конкурсу на заміщення вакантних наукових посад державної наукової установи

Кабмін постановою від 23.05.2018 р. № 404 затвердив Примірне положення про порядок проведення конкурсу на заміщення вакантних наукових посад державної наукової установи.

Документ визначає загальний порядок проведення конкурсу на заміщення (комплектування) вакантних наукових посад у державних наукових установах, юридичних особах державної форми власності, у складі яких є науковий підрозділ, крім випадків, передбачених законодавством.

Передбачається також, що державні наукові установи та юридичні особи державної форми власності, у складі яких є науковий підрозділ, які належать до сфери управління центральних органів виконавчої влади, інших державних органів або які перебувають у віданні Національної академії наук України та національних галузевих академій наук, при затвердженні порядків проведення конкурсу можуть за погодженням із органом (організацією), до сфери управління якого належать (у віданні якого перебувають), керуючись цим Примірним положенням, встановлювати вимоги до учасників конкурсу, відмінні від тих, що передбачені цим Примірним положенням.

Урядове рішення забезпечить імплементацію норми Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» в частині врегулювання порядку проведення конкурсу на заміщення вакантних наукових посад державної наукової установи.

Зміни у Порядку забезпечення інвалідів автомобілями

Кабмін постановою від 30.05.2018 р. № 422 вніс зміни до Порядку забезпечення інвалідів автомобілями, затвердженого постановою КМУ від 19.07.2006 р. № 999.

Документ приведено у відповідність до законів України «Про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України».

Зміни стосуються спрощення порядку отримання інформації стосовно транспортних засобів, зареєстрованих на ім’я особи з інвалідністю, законного представника недієздатної особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю органами соцзахисту населення або управлінням виконавчої дирекції Фонду соцстрахування з Єдиного державного реєстру МВС (на сьогодні для отримання таких відомостей зазначені органи надсилають запит до відповідного підрозділу МВС).

Також вилучено норму щодо контролю за експлуатацією автомобілів, який здійснювали підрозділи МВС, органи соцзахисту населення, управління виконавчої дирекції Фонду у порядку, визначеному Мінсоцполітики разом з МВС.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі