Теми статей
Обрати теми

Участь в облаштуванні футбольного поля

Маркович Галина, експерт з фінансових питань, заслужений економіст України, кандидат економічних наук
У нашому селищі є районне фізкультурно-спортивне товариство. Воно зареєстровано в Казначействі одержувачем коштів з районного бюджету. Селищна рада хоче надати йому допомогу на облаштування футбольного поля. Чи може селищна рада зробити це за власною програмою? Чи потрібно передавати кошти до районного бюджету трансфертом?

Згідно із Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 р. № 280/97-ВР (далі — Закон № 280) до компетенції місцевих рад та їх виконавчих органів належить:

— затвердження програм соціально-економічного та культурного розвитку відповідних адміністративно-територіальних одиниць та цільових програм (п. 22 ч. 1 ст. 26 Закону № 280);

— створення умов для занять фізичною культурою і спортом за місцем проживання населення та в місцях масового відпочинку (п.п. 9 п. «а» ст. 32 Закону № 280).

Відповідно до ст. 91 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI (далі — БКУ) з усіх місцевих бюджетів можуть здійснюватися видатки на фінансування:

— місцевих програм з розвитку фізичної культури і спорту (п. 8 ч. 1);

— програм, які затверджені відповідною місцевою радою (п. 21 ч. 1).

Отже, селищна рада може прийняти місцеву програму з розвитку фізичної культури і спорту на території громади та передбачити в бюджеті кошти на її реалізацію. При цьому така місцева програма повинна містити заходи із облаштування футбольного поля.

Підставою для включення до проекту бюджету коштів на реалізацію місцевої програми є рішення місцевої ради про її затвердження.

Оскільки фізкультурно-спортивне товариство не є бюджетною установою, то кошти з бюджету воно може отримувати як одержувач бюджетних коштів.

Згідно із п. 38 ч. 1 ст. 2 БКУ одержувач бюджетних коштів — це суб’єкт господарювання, громадська чи інша організація, яка не має статусу бюджетної установи, уповноважена розпорядником бюджетних коштів на здійснення заходів, передбачених бюджетною програмою, та отримує на їх виконання кошти бюджету.

Основні вимоги до формування мережі розпорядників коштів місцевих бюджетів визначені Порядком казначейського обслуговування місцевих бюджетів, затвердженим наказом Мінфіну від 23.08.2012 р. № 938.

Відповідно до п. 4.15 цього Порядку одержувачі бюджетних коштів можуть бути включені одночасно до мережі розпорядників бюджетних коштів різних бюджетів.

Кошти на реалізацію затвердженої програми з розвитку фізичної культури і спорту селищна рада передбачає відповідному головному розпоряднику коштів селищного бюджету.

Використання цих коштів може здійснювати безпосередньо сам головний розпорядник коштів (проводити оплату рахунків) або включити до своєї мережі одержувача бюджетних коштів фізкультурно-спортивне товариство, яке здійснюватиме використання коштів на підставі плану використання бюджетних коштів.

Таким чином, передавати кошти районному бюджету в цьому випадку не потрібно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі