Теми статей
Обрати теми

Премія до 8 Березня: нараховуємо, оподатковуємо та виплачуємо правильно

Жиленко Катерина, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»
За вікном уже весна, і невдовзі на вулицях зустрінемо усміхнених жінок із квітами в руках, адже незабаром святкуватимемо Міжнародний жіночий день. Але не лише квітами можна порадувати прекрасну половину колективу до 8 Березня. Як ви зрозуміли, йдеться про матеріальне заохочення — грошову премію до цього свята. У сьогоднішній статті ми розглянемо загальні правила та окремі випадки виплати премій до державних свят, а саме кому вони належні і як оподатковуються.

Вирішуючи питання про преміювання своїх працівників, керівники бюджетних установ повинні потурбуватися про те, щоб виплата премій була передбачена в:

— кошторисі;

— колективному договорі;

— Положенні про преміювання.

Останньому документу приділяють особливу увагу, адже в ньому прописують саму можливість і тонкощі надання премій окремим категоріям працівників. Далі ми наведемо приклади формулювання «преміальних» норм такого Положення.

Отже, виплату премії до державного свята необхідно прописати в колективному договорі та/або Положенні про преміювання. А кошти для такого «бонуса» мають бути закладені в кошторисі. Проте навіть дотримання цих умов не завжди вистачає для виплати премії. У деяких випадках законодавство обмежує види премій, які належать окремим категоріям працівників. І під забороною виявляються премії до свят. Так кому ж і що належне? Давайте розбиратися разом.

Держслужбовці

Законодавчою підставою роботи державних службовців є Закон про держслужбу. У питанні виплати премій треба звернути увагу на ч. 3 ст. 50 цього Закону. Так, держслужбовцям належать такі види премій:

1) премія за результатами щорічної оцінки службової діяльності;

2) місячна або квартальна премія відповідно до особистого вкладу держслужбовця в загальний результат роботи держоргану.

При цьому загальний розмір таких премій за рік не може перевищувати 30 % фонду посадового окладу державного службовця на рік. Зауважте, що це обмеження розпочне діяти тільки з 01.01.2019 р. (ч. 1 розд. ХІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про держслужбу).

Інших видів премій (до державних і професійних свят, ювілейних дат тощо) Закон про держслужбу не передбачає, отже, і підстав для виплати таких премій немає. Це також підтвердили і фахівці Мінсоцполітики в листі від 12.09.2016 р. № 1296/13/84-16.

Увага! Держслужбовцям не належні премії до державних свят загалом і до 8 Березня, зокрема.

Користуючись нагодою, відзначимо, що преміювання держслужбовців різних категорій провадиться за різними правилами:

— порядок преміювання державних службовців категорії «А» затверджений постановою № 15. Премії встановлює суб’єкт призначення (держорган і посадова особа, яким законодавчо надані повноваження від імені держави призначати на посаду держслужби в держоргані і звільняти з такої посади);

— премії держслужбовцям категорій «Б» і «В» встановлює керівник державної служби згідно з Положенням про преміювання у відповідному державному органі, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації (за наявності). Керівництво до дій прописане в Типовому положенні № 646.

Посадові особи і службовці ОМС

Правила оплати праці посадових осіб (керівних працівників, фахівців) і службовців ОМС прописані в постанові № 268.

Згідно з п.п. 2 п. 2 цієї постанови керівникам ОМС надано право в межах затвердженого ФОП здійснювати преміювання працівників відповідно до їх особистого вкладу в загальні результати роботи, а також до державних та професійних свят і ювілейних дат. При цьому преміювання здійснюється в межах фонду преміювання, створеного в розмірі не менше 10 % посадових окладів і економії ФОП. Конкретні умови, порядок і розміри преміювання працівників визначають в Положенні про преміювання відповідного органу.

Як бачите, у зазначеній нормі постанови № 268 дозволено виплачувати премії до державних свят посадовим особам і службовцям ОМС. А ось із робітниками, які виконують функції з обслуговування ОМС, інша ситуація (детальніше про це читайте в розділі «Обслуговуючі» робітники держорганів і ОМС»).

Увага! Посадовим особам і службовцям ОМС можна виплачувати премії до державних свят.

Преміювання голів обласних, районних і районних у містах рад, їх заступників, сільських, селищних і міських голів здійснюється в порядку і розмірах, визначених постановою № 268, у межах затверджених витрат на оплату праці. Рішення про виплату премії приймає відповідна рада.

Окремо приділимо увагу виплаті «святкової» премії посадовій особі, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років (не виконує свої посадові обов’язки). Чи можна взагалі такому працівникові виплачувати премію?

На це запитання Мінсоцполітики відповіло в листі від 29.12.2017 р. № 3018/0/101-17 (див. газету «Оплата праці», 2018, № 3, с. 6): «виплата премії до державного, професійного свята, ювілейної дати посадовій особі місцевого самоврядування, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років, законодавством не заборонена і вирішується кожним ОМС самостійно за наявності коштів на таку виплату». Простіше кажучи, якщо кошторис дозволяє виплатити премію до свята 8 Березня працівниці, що перебуває у відпустці для догляду за дитиною, то чому б не порадувати її приємним бонусом. Для цього потрібне відповідне рішення керівника ОМС.

Також фахівці «трудового» відомства відзначили, що найбільш доцільним було б передбачити виплату такої премії в Положенні про преміювання.

Важливо! Посадовим особам місцевого самоврядування, що перебувають у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, можна виплатити премії до державних свят, якщо це передбачено в Положенні про преміювання і за наявності коштів.

Пам’ятайте, що усі ці норми слід прописати в Положенні про преміювання. Наприклад, вони можуть мати такий вигляд:

«Посадових осіб, службовців і робітників, що виконують функції обслуговування, міської ради щомісячно преміювати відповідно до їх особистого вкладу в загальні результати роботи у відсотках до місячного окладу, пропорційно відпрацьованому часу та в межах затвердженого фонду оплати праці.

В окремих випадках посадовим особам та службовцям міської ради може бути виплачена премія за виконання особливо важливої роботи або з нагоди ювілейних дат, державних і професійних свят. Преміювання працівника здійснюється в кожному конкретному випадку за розпорядженням голови міської ради у відсотках до місячного окладу в межах затвердженого фонду оплати праці.

Посадовим особам та службовцям міської ради, що не виконують свої посадові обов’язки (зокрема, перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами, по догляду за дитиною до досягнення нею 3 (6) років) може бути виплачена премія з нагоди ювілейних дат, державних і професійних свят. Преміювання працівника здійснюється в кожному конкретному випадку за розпорядженням голови міської ради у відсотках до місячного окладу в межах затвердженого фонду оплати праці.

До державних свят належать святкові дні, зазначені у ст. 73 Кодексу законів про працю України:

1 січня — Новий рік;

7 січня і 25 грудня — Різдво Христове;

8 березня — Міжнародний жіночий день;

1 травня — День праці;

9 травня — День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (День перемоги);

28 червня — День Конституції України;

24 серпня — День незалежності України;

14 жовтня — День захисника України.

До професійних свят належать:

7 грудня — День місцевого самоврядування.

Ювілейними датами є: 50, 55, 60-річчя від дня народження працівника».

«Обслуговуючі» робітники держорганів і ОМС

Для робітників, які зайняті обслуговуванням органів виконавчої влади, ОМС і їх виконавчих органів, органів прокуратури, судів та інших органів умови оплати праці прописані в наказі № 77.

Підпунктом «ж» п. 2 наказу № 77 керівникові органу виконавчої влади, ОМС надане право в межах установленого ФОП і граничної чисельності працівників встановлювати працівникам розмір премії залежно від їх вкладу в кінцеві результати роботи. При цьому конкретні розміри премій робітником ОМС граничними розмірами не обмежуються.

Ця норма вказує про виплату робітникам саме виробничих премій. На цьому акцентує увагу і Мінсоцполітики у своєму листі від 28.12.2017 р. № 3000/0/101-17 (див. газету «Оплата праці», 2018, № 3, с. 3).

Таким чином, «працеоплатне» Міністерство схиляє до того, що «обслуговуючим» робітникам допустимо виплатити виключно виробничу премію. Тоді як премії до свят їм не світять.

Проте фахівці Мінсоцполітики у зазначеному вище листі запропонували цікавий вихід із ситуації: розмір виробничої премії робітникам, зайнятим обслуговуванням органів виконавчої влади, ОМС та їх виконавчих органів, граничними розмірами не обмежується, тому їм можна виплатити виробничу премію, але в більш високих розмірах.

По суті, преміювати «обслуговуючих» робітників до державних, професійних свят і святкових днів допустиме шляхом виплати виробничої премії у більш високих розмірах.

Працівники, які виконують функції з обслуговування держорганів

Умови оплати праці працівників, що виконують функції з обслуговування держорганів, затверджені постановою № 15 (не плутайте з робітниками, що «обслуговують» ОМС, про яких ішлося вище).

Керівник державної служби в держоргані здійснює преміювання таких працівників згідно з їх особистим вкладом у загальні результати роботи в межах фонду преміювання відповідного державного органу. Конкретні умови, порядок і розміри преміювання працівників визначаються в Положенні про преміювання.

Як бачите, тут знову-таки говориться про виробничу премію. Тобто «святкові» премії таким працівникам, як і держслужбовцям, не належні.

Працівники медицини та соцзахисту

Питанню преміювання працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення присвячений п. 5.11 Умов № 308/519.

Так, преміювання працівників здійснюється в межах фонду оплати праці. Керівники установ за погодженням з профспілковими комітетами затверджують Положення про преміювання працівників. Розмір премії працівника залежить від особистого вкладу в загальні результати роботи підрозділу, установи і граничними розмірами не обмежується. Преміювання керівників установ, закладів здійснюється за рішенням органу вищого рівня.

Заборони на преміювання до свята немає. І цим уміло користуються керівники медичних закладів та установ соцзахисту. Так, на практиці медустанови та соцзаклади в Положенні про преміювання (матеріальному стимулюванні працівників) прописують норму про виплату премій до державних, професійних свят і ювілейних дат (з дня народження і початку трудової діяльності).

«Премія виплачується працівникові відповідно до особистого вкладу у загальні результати роботи.

Можливе преміювання працівників з нагоди державних і професійних свят, ювілейних дат (50, 55, 60 років з дня народження, 20, 30, 40 років трудової діяльності в галузі охорони здоров’я) в межах затвердженого фонду оплати праці.

Розмір премії працівнику визначається за поданням безпосереднього керівника виходячи з розміру посадового окладу (тарифної ставки) з урахуванням кваліфікаційної категорії, розряду та відповідно до особистого внеску у кінцеві результати роботи».

Педпрацівники

З педагогічними працівниками ситуація схожа.

Так, п.п. 5 п. 4 наказу № 557 керівникам навчальних закладів, установ освіти і наукових установ надає право в межах затвердженого кошторисом фонду оплати праці затверджувати порядок і розміри преміювання співробітників згідно з їх особистим вкладом у загальні результати роботи в межах коштів на оплату праці.

Преміювання керівників навчальних закладів, установ освіти і наукових установ провадиться за рішенням органу вищого рівня в межах наявних коштів на оплату праці.

Як показує практика, премії педпрацівникам переважно надають:

— за розробку навчально-методичних посібників, навчальних програм;

— за високий професіоналізм, особистий внесок у розвиток освітньої галузі;

— за результативну організацію інноваційної педагогічної діяльності;

— за учнів, які отримали нагороди і зайняли призові місця в олімпіадах, конкурсах, змаганнях.

Проте в Положенні про преміювання не заборонено прописувати норму про надання премій до державних свят. Вона може звучати так:

«Право на отримання премії за високий професіоналізм, значний особистий внесок у розвиток освітянської галузі з нагоди ювілеїв, державних свят мають всі категорії педагогічних працівників.

Розмір премії працівнику визначається за поданням безпосереднього керівника виходячи з розміру посадового окладу (тарифної ставки) з урахуванням кваліфікаційної категорії, розряду та відповідно до особистого внеску у кінцеві результати роботи».

Для довідки: п.п. 6.3.16 Галузевої угоди керівникам навчальних закладів рекомендовано передбачити в кошторисах не менше 2 % планового фонду заробітної плати на витрати на преміювання, стимулювання творчої праці і педагогічного новаторства, надання матеріальної допомоги.

Працівники «культурних» закладів

До працівників «культурних» закладів відносять працівників театрів, концертних організацій, цирків, музеїв, бібліотек, клубів, парків культури тощо. Умови їх оплати праці прописані в наказі № 745.

«Преміальна» норма в цьому наказі особливо не відрізняється від норм, передбачених для медичних і педагогічних працівників. Так, п.п. «в» п. 3 наказу № 745 надає право керівникам бюджетних установ, закладів і організацій культури в межах кошторисного фонду заробітної плати затверджувати порядок і розміри преміювання співробітників згідно з їх особистим вкладом у загальні результати роботи в межах коштів на оплату праці.

Преміювання керівників установ і організацій культури здійснюється за рішенням органу вищого рівня в межах наявних коштів на оплату праці.

У Положенні про преміювання працівників культури можна прописати таку норму:

«Преміювання працівників може здійснюватись за результатами роботи за місяць, квартал, рік.

В окремих випадках за виконання особливо важливої роботи або з нагоди державних і професійних свят, ювілейних та святкових дат з урахуванням особистого внеску працівникам може бути виплачена одноразова премія в межах затвердженого фонду оплати праці».

Премія і МЗП

Після того як ми з вами визначили, чи належна премія до 8 Березня конкретним працівникам-бюджетникам, виникає ще низка запитань. Одне з них полягає в такому: чи включати премію до державного свята в МЗП (на сьогодні 3723 грн.) або нараховувати «зверху»?

Відповідь на це запитання міститься в ч. 2 ст. 31 Закону про оплату праці: при обчисленні розміру зарплати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховуються, зокрема, премії до святкових і ювілейних дат. Тобто суму такої премії треба нараховувати «зверху» МЗП.

Що ж належить до святкових і ювілейних дат? Відповідь на це запитання Мінсоцполітики надало в листах від 17.02.2017 р. № 3223/0/2-17/28 і від 02.11.2017 р. № 2688/10/101-17 (ср. ).

Так, до святкових дат слід відносити офіційно встановлені в Україні святкові і неробочі дні, професійні свята і пам’ятні дні. Перелік державних святкових і неробочих днів визначений ст. 73 КЗпП. Водночас колективним договором або іншим актом роботодавця може бути визначений перелік святкових і ювілейних дат, до яких працівникам виплачуються премії.

Увага! Премія до державних свят, зазначених у ст. 73 КЗпП, нараховується «зверху» МЗП.

Відзначимо, що окрім державних, є ще професійні свята і ювілейні дати, до яких також можуть виплачуватися премії. Але ось щодо включення/невключення їх у МЗП можуть виникнути труднощі. Адже такого законодавчо затвердженого переліку, як для загальнодержавних свят, для них немає.

Наприклад, Указами Президента затверджені: День місцевого самоврядування (від 25.11.2000 р. № 1250/2000); День працівника освіти (від 11.09.94 р. № 513/94); День медичного працівника (від 03.06.94 р. № 281/94); День працівника соціальної сфери (від 13.04.99 р. № 374/99).

А перелік пам’ятних дат і ювілеїв наведений у додатку до постанови № 2287. Тут перераховані такі ювілеї, як, наприклад, 125 років від часу створення Львівського історичного музею (1893), 100 років від дня створення Одеського національного політехнічного університету (18.09.1918), 80 років від часу створення Київського державного інституту декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені Михайла Бойчука (жовтень, 1938). Премії до таких пам’ятних дат можна виплачувати працівникам вказаних установ. І такі премії нараховуватимуться «зверху» МЗП.

А ось «особисті» ювілейні дати, зокрема, до дня народження, звичайно ж, не можуть бути офіційно встановлені. Їх слід прописати в Положенні про преміювання.

«Святкова» премія і середній заробіток

Ні для кого не секрет, що для обчислення виплат у період їх збереження (зокрема, лікарняних, декретних, відпускних) слід розраховувати середній заробіток за попередній період. У цьому випадку виникає запитання: чи треба суму премії до свята враховувати при такому розрахунку? Щоб відповісти на нього, треба проаналізувати декілька нормативних документів.

Так, при розрахунку середньої зарплати для визначення розміру лікарняних і декретних керуємося Порядком № 1266. Премія до свята бере участь у розрахунку лікарняних і декретних у повній сумі, навіть якщо вона нарахована в місяці, який був відпрацьований не повністю з поважних причин.

Середню зарплату для розрахунку відпускних, «військових» виплат, відрядних розраховують згідно з Порядком № 100. У п.п. «и» п. 4 цього Порядку вказано, що виплати, пов’язані з ювілейними датами, днем народження, за багаторічну і бездоганну трудову діяльність, активну громадянську позицію та інші (до них відносимо і премію до свята) в розрахунок середньої зарплати не включаємо (рекомендуємо прочитати статтю «Заохочувальні виплати: «середньо-розрахункові» правила в прикладах» // див. «Оплата праці», 2016, № 21, с. 19).

Нагадаємо: для працівників, що обслуговують ОМС, яким премії до свят формально не належні, Мінсоцполітики запропонувало напередодні свят виплачувати виробничі премії у більшому розмірі (див. розділ «Обслуговуючі» робітники держорганів і ОМС»). У цьому випадку слід скористатися п. 3 Порядку № 100, де прямо зазначено: сума виробничої премії враховується при розрахунку середнього заробітку в усіх випадках його збереження

Оподаткування

Премія до 8 Березня входить у ФОП у складі інших заохочувальних і компенсаційних виплат (п.п. 2.3.2 Інструкції № 5). Тому оподатковувати таку ​​виплату слід як зарплату: нарахувати ЄСВ, утримати ПДФО і військовий збір.

Крім того, оскільки премія — це зарплата, її треба включати в загальну суму оподатковуваного місячного доходу, з яким порівнюється гранична величина доходу, що надає право працівникові на отримання ПСП.

Премія до свята включається в базу обкладення ЄСВ того місяця, в якому вона нарахована.

Відображати премію у звітності слід як зарплатну виплату. У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ суму «святкової» премії відображаємо з ознакою доходу «101». У таблицях 1 і 6 Звіту з ЄСВ така премія відображається у складі зарплати звітного місяця.

На сьогодні це все про тонкощі надання премії до свят. Справа за малим — радувати працівників приємними бонусами.

Нормативні документи та скорочення

КЗпП — Кодекс законів про працю від 10.12.71 р.

Закон про держслужбуЗакон України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889-VIII.

Закон про оплату праціЗакон України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР.

Постанова № 15постанова КМУ «Питання оплати праці працівників державних органів» від 18.01.2017 р. № 15.

Постанова № 2287постанова ВРУ «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2018 році» від 08.02.2018 р. № 2287-VIII.

Постанова № 268постанова КМУ «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 р. № 268.

Порядок № 100 Порядок розрахунку середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100.

Порядок № 1266Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266.

Наказ № 745наказ Мінкультури і туризму «Про впорядкування умов оплати праці працівників культури на основі Єдиної тарифної сітки» від 18.10.2005 р. № 745.

Наказ № 77наказ Мінпраці «Про умови оплати праці робітників, зайнятих обслуговуванням органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та їх виконавчих органів, органів прокуратури, судів та інших органів» від 02.10.96 р. № 77.

Умови № 308/519 — Умови оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджені спільним наказом Мінпраці і МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519.

Наказ № 557 — наказ МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557.

Типове положення № 646Типове положення про преміювання державних службовців органів державної влади, інших державних органів, їх апаратів (секретаріатів), затверджене наказом Мінсоцполітики від 13.06.2016 р. № 646.

Інструкція № 5Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5.

Галузева угода — Галузева угода між Міністерством освіти і науки України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2016 — 2020 роки, зареєстрована Мінсоцполітики 15.12.2016 р. за № 31.

ОМС — органи місцевого самоврядування.

МЗП — мінімальна заробітна плата.

ФОП — фонд оплати праці.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі