Теми статей
Обрати теми

Щодо виплати грошової винагороди науково-педагогічним працівникам або іншим працівникам закладу, які не обіймають педагогічну посаду, але ведуть педагогічну діяльність

Міністерство освіти і науки України
Лист від 27.03.2018 р. № 1/11-3259 (витяг)

<…>

Відповідно до статті 57 Закону України «Про освіту» держава забезпечує виплату педагогічним працівникам щорічної грошової винагороди в розмірі до одного посадового окладу (ставки заробітної плати) за сумлінну працю, зразкове виконання покладених на них обов’язків.

Постановою Кабінету Міністрів України від 05.06.2000 р. № 898 затверджений Порядок надання такої винагороди. Так, щорічна грошова винагорода за сумлінну працю, зразкове виконання обов’язків надається педагогічним працівникам навчальних закладів всіх рівнів акредитації за умови досягнення ними успіхів у вихованні дітей, навчанні, вихованні, професійній підготовці учнівської та студентської молоді, методичному забезпеченні, відсутність порушень і трудової дисципліни. Надання винагороди здійснюється в межах загальних коштів, передбачених кошторисом навчального закладу на оплату праці, та відповідно до положення, яке затверджується керівником навчального закладу за погодженням з профспілковим комітетом. У положенні можуть бути визначені додаткові критерії оцінки діяльності педагогічного працівника, конкретний розмір винагороди та строки її виплати. У цьому положенні можуть бути визначені умови надання винагороди працівникам, які не обіймають педагогічну посаду, але мають години педагогічної роботи.

Зазначена грошова винагорода виплачується тільки педагогічним працівникам, і виплата такої винагороди науково-педагогічним працівникам чинними нормативно-правовими актами не передбачена.

Одночасно повідомляємо, що відповідно до підпункту 5 пункту 4 наказу Міністерства освіти і науки України від 26.09.2005 р. № 557 «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» (із змінами), розробленого згідно із постановою Кабінету Міністрів України від 30.08.2002 р. № 1298, керівникам навчальних закладів, установ освіти та наукових установ в межах фонду заробітної плати, затвердженого в кошторисах доходів і видатків, надано право затверджувати порядок і розміри преміювання працівників відповідно до їх особистого внеску в загальні результати роботи.

<…>

Перший заступник Міністра В. Ковтунець

Коментар редакції

Науково-педагогічні & непедагогічні працівники: чи можна виплатити щорічну грошову винагороду?

У листі, що коментується, фахівці МОН відповіли на таке запитання:

«Умови виплати щорічної грошової винагороди за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків врегульовані Порядком надання щорічної грошової винагороди педагогічним працівникам навчальних закладів державної та комунальної форми власності за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків, затвердженим постановою КМУ від 05.06.2000 р. № 898.

Так, п. 1 цього Порядку передбачено, що право на отримання грошової винагороди мають педагогічні працівники. При цьому про науково-педагогічних працівників згадки у зазначеному Порядку немає. Також у ньому не йдеться про можливість виплати грошової винагороди працівникам, які не обіймають педагогічну посаду, але ведуть педагогічну діяльність.

Чи мають право зазначені категорії працівників на отримання грошової винагороди?»

Науково-педагогічні працівники

Надання щорічної грошової винагороди за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків (далі — грошова винагорода) в розмірі до одного посадового окладу передбачено для педагогічних працівників ч. 1 ст. 57 Закону України «Про освіту» від 05.09.2017 р. № 2145-VIII.

Умови її виплати врегульовані Порядком надання щорічної грошової винагороди педагогічним працівникам навчальних закладів державної та комунальної форми власності за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків, затвердженим постановою КМУ від 05.06.2000 р. № 898 (далі — Порядок № 898).

Так, згідно з п. 1 цього Порядку щорічна грошова винагорода виплачується педагогічним працівникам:

— дошкільних, загальноосвітніх та інших навчальних закладів системи загальної середньої освіти;

— позашкільних навчальних закладів;

— професійно-технічних навчальних закладів;

— вищих навчальних закладів;

— закладів післядипломної освіти чи методичних установ.

Що стосується педагогічних працівників інших закладів, то дія Порядку № 898 на них не поширюється. Тому права на отримання грошової винагороди вони не мають.

Не передбачене надання цієї винагороди і тим педагогічним працівникам, які працюють в навчальному закладі чи методичній установі за сумісництвом. У свою чергу, педпрацівники, які працюють на умовах неповного робочого часу (з неповним педагогічним навантаженням), отримують грошову винагороду на загальних підставах.

Також слід зауважити, що дія Порядку № 898 поширюється виключно на педпрацівників, які обіймають посади згідно з Переліком посад педагогічних працівників, затвердженим постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963, і на яких поширюються умови оплати праці працівників навчальних закладів і установ освіти. Тобто для того, щоб здобути право на отримання грошової винагороди, працівник повинен працювати у вищеперелічених закладах за основним місцем роботи та обіймати педагогічну посаду.

Таким чином, виплата грошової винагороди науково-педагогічним працівникам не передбачена. Про це й повідомили фахівці МОН у листі, що коментується.

Непедагогічні працівники з педнавантаженням

Відповідно до п. 3 Порядку № 898 виплата грошової винагороди здійснюється відповідно до Положення, яке затверджується керівником навчального закладу за погодженням з профспілковим комітетом (далі — Положення). У цьому Положенні визначаються критерії, відповідно до яких надається грошова винагорода.

Згідно з п. 2 Порядку № 898 зазначена виплата надається за:

— сумлінну працю;

— зразкове виконання службових обов’язків;

— високі досягнення у вихованні, навчанні дітей;

— професійну підготовку і методичне забезпечення учнівської та студентської молоді;

— відсутність порушень виконавчої і трудової дисципліни.

Але, окрім наведених критеріїв, Положення може містити й додаткові, які з урахуванням специфіки заклад визначає самостійно на свій розсуд.

На думку фахівців МОН, що наведена у листі, який коментується, у Положенні можуть бути зазначені умови надання винагороди працівникам, які не обіймають педагогічних посад, але ведуть викладацьку (педагогічну) роботу (наприклад, завгосп, лаборант).

Проте, на наш погляд, право на щорічну винагороду мають виключно працівники, посади яких віднесено до педагогічних. Тому працівники навчальних закладів, які не обіймають педагогічних посад, але ведуть педагогічну діяльність, не мають права на виплату грошової винагороди.

Володимир БУДЗ, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі