Теми статей
Обрати теми

Допомога студентам ВНЗ у розмірі 50 % МАС: чи слід оподатковувати?

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
Студент вищого навчального закладу перебуває в академічній відпустці за медичними показаннями. Щомісяця йому виплачується допомога у розмірі 50 % мінімальної академічної стипендії. Чи є така виплата об’єктом оподаткування ПДФО, ВЗ та ЄСВ?

Перш ніж відповісти на запитання читача, нагадаємо, що згідно з п. 9 Порядку призначення і виплати стипендій, затвердженого постановою КМУ від 12.07.2004 р. № 882 (далі — Порядок № 882), учням, студентам і курсантам невійськових вищих навчальних закладів (ВНЗ), які навчалися за державним (регіональним) замовленням і перебувають в академічній відпустці за медичними показаннями, щомісяця виплачується допомога у розмірі 50 % мінімальної ординарної (звичайної) академічної стипендії (МАС) відповідного типу навчального закладу. Така допомога надається відповідно до наказу керівника навчального закладу, в межах коштів, передбачених у кошторисах навчальних закладів, затверджених у встановленому порядку.

Далі розглянемо, як слід оподатковувати зазначену виплату.

ПДФО. Відповідно до п.п. 164.2.20 п. 164.2 ст. 164 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ) до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються інші доходи, крім визначених у ст. 165 цього Кодексу. Сума допомоги, яка надається студентам ВНЗ у розмірі 50 % МАС, не входить до переліку доходів, визначених ст. 165 ПКУ. Тому сума такої допомоги включається до складу загального місячного доходу і підлягає оподаткуванню за ставкою, встановленою п. 167.1 ст. 167 ПКУ (18 %). Аналогічні роз’яснення з цього приводу надали фахівці ДФС у листі від 25.08.2016 р. № 18440/6/99-99-13-02-03-15.

ВЗ. Військовим збором оподатковуються доходи фізичних осіб, визначені ст. 163 ПКУ (п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Зазначена стаття встановлює об’єкт оподаткування ПДФО, до якого належить, зокрема, загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід (п.п. 163.1.1 ПКУ). Як зазначалося вище щодо ПДФО, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається сума допомоги, що надається (виплачується) студентам ВНЗ згідно з п. 9 Порядку № 882.

Таким чином, така допомога підлягає обкладанню ВЗ за ставкою 1,5 % на загальних підставах.

ЄСВ. Сума допомоги студентам ВНЗ, яка нараховується (виплачується) згідно з п. 9 Порядку № 882, не включається до бази справляння ЄСВ. Річ у тім, що ця виплата не входить до фонду оплати праці (п. 3.24 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5). Отже, нараховувати ЄСВ на суму допомоги не потрібно.

Звітність. І хоча у запитанні читача не йшлося про порядок відображення допомоги у звітності, вважаємо за необхідне про це зазначити.

Якщо ВНЗ згідно з п. 9 Порядку № 882 здійснює виплату допомоги студентам, то таку виплату слід відобразити в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу «127».

Що стосується Звіту за формою № Д4, то у зв’язку з тим, що сума допомоги не є «зарплатним» доходом (не є базою оподаткування ЄСВ), відображати таку суму в цьому Звіті не потрібно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі