Теми статей
Обрати теми

Лікарняний під час соцвідпустки на дітей: чи можна перенести або продовжити відпустку?

Усенко Олена, головний спеціаліст сектору режимів праці, відпочинку та норм праці Департаменту заробітної плати та умов праці Міністерства соціальної політики України
Працівниці бюджетної установи надана соцвідпустка на дітей тривалістю 10 календарних днів з 22.10.2018 р. по 31.10.2018 р. Перебуваючи у цій відпустці, працівниця хворіла з 24.10.2018 р. по 29.10.2018 р., про що свідчить наданий нею листок непрацездатності. Чи підлягає соцвідпустка на дітей продовженню або перенесенню на інший період у зв’язку із хворобою працівниці?

Перш ніж відповісти на поставлене запитання, нагадаємо правові підстави надання соціальної додаткової відпустки працівникам, які мають дітей (далі — соцвідпустка на дітей). Для цього звернемось до ст. 1821 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. (далі — КЗпП) та ст. 19 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки).

Так, згідно із зазначеними нормами жінці, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину-інваліда, або яка усиновила дитину, матері інваліда з дитинства підгрупи А I групи, одинокій матері, батьку дитини або інваліда з дитинства підгрупи А I групи, який виховує їх без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла під опіку дитину або інваліда з дитинства підгрупи А I групи, чи одному з прийомних батьків надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів (ст. 73 КЗпП). За наявності декількох підстав для надання цієї відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 17 календарних днів.

ВАЖЛИВО!

Соцвідпустка на дітей завжди надається повної тривалості.

Правила поділу відпустки на частини, установлені ч. 1 ст. 12 Закону про відпустки, стосуються лише щорічних відпусток. Оскільки відпустка на дітей віднесена до виду соціальних відпусток, то вона не підлягає поділу на частини. Тобто працівник, який має право на соцвідпустку за однією підставою, має одразу скористатися належними 10 календарними днями цієї відпустки.

У той же час при наявності права на соцвідпустку за двома підставами (17 к. дн.) дозволяється використати зазначену відпустку, наприклад, спочатку за однією підставою тривалістю 10 к. дн., а через деякий час за іншою підставою тривалістю 7 к. дн. (див. лист Мінсоцполітики від 12.05.2015 р № 256/13/116-15).

Згідно з ч. 7 ст. 20 Закону про відпустки соцвідпустки на дітей переносяться на інший період або продовжуються у порядку, визначеному ст. 11 цього Закону (тобто за правилами, установленими для щорічної відпустки). Так, соцвідпустка на дітей повинна бути перенесена на інший період або продовжена у разі:

1) тимчасової непрацездатності працівника, засвідченої у встановленому порядку;

2) виконання працівником державних або громадських обов’язків, якщо згідно із законодавством він підлягає звільненню на цей час від основної роботи із збереженням заробітної плати;

3) настання строку відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами;

4) збігу соцвідпустки на дітей з навчальною відпусткою.

УВАГА!

Тимчасова непрацездатність працівника є підставою для перенесення/продовження соцвідпустки на дітей.

Тобто соцвідпустка на дітей переноситься на інший період або продовжується на кількість календарних днів хвороби, що припали на цю відпустку згідно з листком непрацездатності (див. лист Мінсоцполітики від 05.08.2016 р. № 435/13/116-16).

Який саме варіант обрати: продовжувати або переносити, вирішує працівник. Але своє рішення він повинен узгодити з роботодавцем. Оформлюється таке рішення наказом про продовження/перенесення соцвідпустки на дітей. Підставою для цього є заява працівника та копія належним чином оформленого листка непрацездатності.

Зверніть увагу, якщо день початку продовженої відпустки:

• збігся з місяцем її первісного надання, то відпускні, виплачені до початку відпустки, не перераховують. За дні хвороби працівникові виплачують лікарняні;

• припадає на наступний місяць після її первісного надання, то доведеться розрахувати нову середню зарплату для оплати періоду продовженої відпустки.

Якщо ж відпустку переносять на інший період, відпускні доведеться перерахувати виходячи з нового розрахункового періоду.

У ситуації, що розглядається, на період соцвідпустки на дітей припали 6 календарних днів тимчасової непрацездатності працівниці. Отже, якщо соцвідпустка на дітей підлягає:

• продовженню, то ця відпустка продовжується на 6 календарних днів, а саме на період з 01.11.2018 р. по 06.11.2018 р. (при цьому, як вже було зазначено вище, доведеться розраховувати нову «середню»);

• перенесенню, то 6 календарних днів соцвідпустки на дітей використовуються працівницею в інший (зазначений у заяві) період. Зауважимо, що у такому разі заборона про поділ соцвідпустки на частини не застосовується.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі