Теми статей
Обрати теми

Заміна шпалер: це поточний ремонт чи капітальний?

Чечуліна Олена, експерт з фінансових питань
Нам потрібно повністю переклеїти шпалери актової зали. Який це вид ремонту — капітальний чи поточний? Чи залежить вид ремонту від співвідношення площі стін актової зали та загальної площі стін будівлі, у якій він знаходиться? Як документально оформити переклеювання шпалер актової зали?

Під час визначення виду ремонту слід врахувати таке.

Відповідно до п. 3.7 ДБН А.2.2-3:2014 капітальний ремонт — це сукупність робіт на об’єкті будівництва, введеному в експлуатацію в установленому порядку, без зміни його геометричних розмірів та функціонального призначення, що передбачають втручання у несучі та огороджувальні системи, при заміні або відновленні конструкцій чи інженерних систем та обладнання, у зв’язку з їх фізичною зношеністю та руйнуванням, поліпшення експлуатаційних показників, а також благоустрій території.

При цьому важливою ознакою капітального ремонту є те, що при таких роботах передбачається призупинення на час виконання робіт експлуатації будівлі загалом або її частин (за умови їх автономності).

У свою чергу, у Правилах № 76 надано таке визначення поточного ремонту — це комплекс ремонтно-будівельних робіт, який передбачає систематичне та своєчасне підтримання експлуатаційних якостей та попередження передчасного зносу конструкцій та інженерного обладнання.

Якщо будівля загалом не підлягає капітальному ремонту, то комплекс робіт поточного ремонту може враховувати окремі роботи, які класифікуються як такі, що відносяться до капітального ремонту (крім робіт, які передбачають заміну та модернізацію конструктивних елементів будівлі).

Поточний ремонт повинен провадитись із періодичністю, що забезпечує ефективну експлуатацію будівлі або об’єкта з моменту завершення його будівництва (капітального ремонту) до моменту постановки на черговий капітальний ремонт (реконструкцію).

Розмежування видів ремонтів було наведено також в листі Держбуду «Щодо віднесення ремонтно-будівельних робіт до капітального та поточного ремонтів» від 30.04.2003 р. № 7/7-401, у якому Держбуд процитував вищезазначені положення Правил № 76 щодо поточного ремонту.

УВАГА!

Відповідно до п. 2 розд. II Порядку № 454 під час здійснення закупівлі послуг з поточного ремонту предмет закупівлі визначається за кожним окремим будинком, будівлею, спорудою (а не її частини — актової зали, як у нашому випадку), лінійним об’єктом інженерно-транспортної інфраструктури згідно з термінологією державних будівельних норм ДБН А.2.2-3:2014 .

Про це також зазначало Мінекономрозвітку у листі від 07.02.2017 р. № 3302-06/3816-06).

Актова зала є частиною будівлі, яку передбачено відремонтуватипереклеїти шпалери. Зрозуміло, виходячи із роз’яснень Держбуду, що поточний ремонт — це комплекс робіт (послуг), можна припустити, що у цьому випадку це буде не лише переклеювання шпалер (заміна шпалер), а ще й інші роботи та послуги з ремонту стін, інших конструктивних елементів будівлі.

Згідно з п. 1.2 розд. 1 Переліку № 150 до поточного ремонту стін належать, зокрема, такі послуги:

1.2.2.1. Частковий ремонт кам’яних стін та кам’яного облицювання цоколю та стін.

1.2.2.2. Розчищення від старого розчину та герметизація (ущільнювачами та мастиками) стиків великоблокових та великопанельних стін.

1.2.2.3. Мурування на розчині цеглин, що вивітрилися або випали в окремих місцях.

1.2.2.4. Усунення різних дрібних несправностей у зовнішніх та внутрішніх (капітальних) стінах, що не пов’язане з перемуруванням або кріпленням стін, а також із зміною вінців по периметру (у дерев’яних будинках).

1.2.2.5. Пробивання дрібних (до 0,05 м2) наскрізних отворів, гнізд та борозен у цегляних стінах загальною кількістю не більше 10 шт.

1.2.2.6. Дрібний ремонт бетонних та залізобетонних стін в окремих місцях.

1.2.2.7. Укріплення зовнішніх дерев’яних стін шляхом встановлення стискачів.

1.2.2.8. Забивання місцями дерев’яних стін із підконопачуванням.

1.2.2.9. Утеплення дерев’яних старих стін під підвіконнями з підшиванням дощок по повсті та толем або обшиванням дошками із засипкою.

1.2.2.10. Поповнення засипки цоколю (між фундаментними стовпами) з частковою заміною дощатої забивки.

1.2.2.11. Часткова зміна трухлявої обшивки стін, цоколю та відливів зовні дерев’яних будівель.

1.2.2.12. Ремонт та заміна відливних дощок, покриттів цоколю, відливів вікон.

1.2.2.13. Додавання утеплювальної засипки в стіни дерев’яних каркасів обшивних будівель.

1.2.2.14. Утеплення кутів будівель, що промерзають, з внутрішнього боку приміщення.

1.2.2.15. Загальне та часткове проконопачування рублених та брущатих стін будівель.

Можуть до комплексу робіт і послуг включатися й інші послуги поточного ремонту, які зачіпають інші конструктивні елементи.

Виходячи із цього, бюджетна установа повинна чітко знати, які під час заміни шпалер будуть здійснені ще роботи та надано послуги. Про це може сказати лише фахівець, який має відповідну освіту і працює в установі та/або зовнішній експерт. З урахуванням їх висновків буде складається дефектна відомість.

УВАГА!

Якщо, крім заміни шпалер, будуть здійснені інші роботи і послуги із розділу «Поточний ремонт», зокрема стін (п. 1.2 розд. I Переліку № 150) та інших конструктивних елементів, то навіть якщо будуть і роботи із переліку капітального ремонту стін (п. 2.9.7 Переліку № 150 — заміна шпалер), такий ремонт можна вважати поточним.

Отже, пофарбування та обклеювання стін шпалерами може бути поточним видом ремонту будівлі, за умов, якщо в результаті не відбудеться втручання у несучі та огороджувальні системи будівлі тощо і не відбудеться його поліпшення (реконструкція, модернізація). І це буде підтверджено оформленням відповідних документів.

Якщо все ж таки за станом стін актової зали буде встановлено, що вона потребує капітального ремонту, то всі інші заходи бюджетної установи повинні відбуватися з урахуванням вимог щодо здійснення капітального ремонту, який відноситься до будівельних робіт, із всіма наслідками оформлення дозвільних та інших документів.

За всіма нюансами будівельного законодавства краще звертатися до фахівців будівельної галузі, їх висновки оформлювати належним чином, а також передбачати у договорах їх відповідальність, у тому числі матеріальну.

А коли рішення щодо визначення виду ремонту, готовності до експлуатації, відповідності стандартам, умовам договору тощо передбачається приймати колегіально комісією, бухгалтеру слід обов’язково вимагати їх правильне оформлення, підписання відповідальними посадовими особами, призначеними наказом керівника.

Відповіді щодо особливостей оформлення капітального ремонту для бухгалтерів бюджетних установ, зокрема створення відповідних комісій та їх повноважень, оформлення первинними документами тощо, наведено у багатьох матеріалах, розмішених на шпальтах журналу «Бюджетна бухгалтерія».

НОРМАТИВНІ ДОКУМЕНТИ

Перелік № 150Примірний перелік послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій та послуг з ремонту приміщень, будинків, споруд, затверджений наказом Держжитлокомунгоспу України від 10.08.2004 р. № 150.

ДБН А.2.2-3:2014ДБН А.2.2-3:2014 «Склад та зміст проектної документації на будівництво», затверджені наказом Мінрегіонрозвітку, будівництва та ЖКГ від 04.06.2014 р. № 163.

Правила № 76Правила утримання жилих будинків і прибудинкових територій, затверджені наказом Держкомітету України з питань ЖКГ від 17.05.2005 р. № 76.

Порядок № 454Порядок визначення предмета закупівлі, затверджений наказом Мінекономрозвитку від 17.03.2016 р. № 454.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі