Теми статей
Обрати теми

Встановлюємо доплату куратору студентської групи коледжу

Меренкова Світлана, головний бухгалтер і начальник відділу бухгалтерського обліку та фінансово-господарського забезпечення Головного управління Держпраці у Харківській області
Наш коледж є відокремленим структурним підрозділом університету та одночасно закладом вищої освіти I—IІ рівня акредитації. Кількість студентів у деяких групах складає 12 — 19 осіб. Як нараховувати доплату за класне керівництво кураторам (класним керівникам) таких груп? Чи потрібно її зменшувати на 50 % залежно від кількості студентів у групах? Чи припиняється виплата такої доплати на час канікул?

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 28 Закону «Про вищу освіту» від 01.07.2014 р. № 1556-VII коледж — це заклад вищої освіти (далі — ЗВО) або структурний підрозділ університету, академії чи інституту, що провадить освітню діяльність, пов’язану із здобуттям ступеня бакалавра та/або молодшого бакалавра, проводить прикладні наукові дослідження та/або творчу мистецьку діяльність. Коледж також має право відповідно до ліцензії (ліцензій) забезпечувати здобуття профільної середньої, професійної (професійно-технічної) та/або фахової передвищої освіти.

У кожній студентській групі ЗВО є класний керівник (куратор). При цьому питання призначення класного керівника групи (куратора) ЗВО законодавчо не врегульоване. Тому, як правило, навчальні заклади самостійно затверджують Положення про куратора студентської (академічної) групи, де зазначають усі організаційні моменти, пов’язані з його діяльністю. Серед іншого, у цьому документі доцільно зазначити, які саме працівники ЗВО можуть бути призначені кураторами групи.

Відповідно до абз. 4 п. 36 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом МОН від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102), викладачам, старшим викладачам, майстрам виробничого навчання та іншим педагогічним працівникам (крім керівних) вишів I — II рівнів акредитації встановлюється доплата за класне керівництво в розмірі 20 % ставки заробітної плати (посадового окладу).

Пам’ятайте, що керівним працівникам ЗВО доплата за класне керівництво не виплачується. Це стосується не лише керівника (директора) коледжу, а й, наприклад, завідувача відділення, завідувача навчально-методичного кабінету. Вони також є керівними працівниками, тому доплату їм встановити не можна, отже, і немає сенсу призначати їх кураторами.

Як зазначено в абз. 5 п. 36 Інструкції № 102, в класах (класах-комплектах, групах) шкіл усіх типів і найменувань з кількістю учнів менше 12 осіб, у професійно-технічних навчальних закладах — менше 20 осіб, у навчальних закладах мистецтв — від 12 до 15 осіб оплата за класне керівництво здійснюється в розмірі 50 % відповідних розмірів доплат.

Як бачимо, у цій нормі йдеться про школи (усіх типів і найменувань), професійно-технічні навчальні заклади та навчальні заклади мистецтв, а ось ЗВО серед цього переліку не зазначені. Отже, можна дійти висновку, що незалежно від кількості студенів в групі коледжу кураторові виплачується доплата у повному розмірі — 20 % ставки (посадового окладу).

Водночас згідно з абз. 6 п. 36 Інструкції № 102 викладачам вишів I — II рівнів акредитації додаткова оплата за класне керівництво не проводиться за місяць відсутності учнів (студентів):

• у період перебування учнів на виробничій (технологічній, переддипломній) і навчальній практиці, якщо вона продовжується більше ніж місяць і проводиться за межами того населеного пункту, де розташований навчальний заклад;

• у випадку випуску учнів у місяць, що передує червню.

З питання зменшення розміру (скасування виплати) доплати за кураторство (класне керівництво) під час канікул зауважимо таке.

За час роботи в період канікул оплата праці педагогічних працівників та осіб із числа керівного, адміністративно-господарського та навчально-допоміжного персоналу, яким дозволяється вести викладацьку роботу або заняття з членами гуртків в тій же установі, провадиться з розрахунку заробітної плати, встановленої при тарифікації, що передувала початку канікул (пп. 71 та 88 Інструкції № 102).

Отже, доплата за кураторство педагогічному працівнику коледжу, на якого наказом керівника навчального закладу покладено виконання обов’язків куратора, під час канікул не може бути скасована.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі