Теми статей
Обрати теми

Летимо у відрядження: чи зменшувати добові, якщо у літаку годують

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
Працівників установи відряджають за кордон. До місця відрядження вони прибувають літаком. В електронних авіаквитках передбачено SNACK (закуска) або MEAL (їжа) без зазначення вартості. Чи слід у такому випадку виплачувати добові з урахуванням харчування у відрядженні, тобто у розмірі 80 % від їх суми? Прямуючи літаком до місця відрядження, працівник здійснює пересадку, при цьому в електронному квитку зазначається харчування без вартості під час перельоту до місця пересадки і далі до місця відрядження. Чи вважається це дворазовим харчуванням та в якому розмірі виплачувати добові?

Головними документами у питанні відряджень працівників бюджетної сфери є Інструкція про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджена наказом Мінфіну від 13.03.98 р. № 59 (далі — Інструкція № 59), та постанова КМУ «Про суми та склад витрат на відрядження державних службовців, а також інших осіб, що направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів» від 02.02.2011 р. № 98 (далі — постанова № 98).

Зауважимо, що на сьогодні існує зручний сервіс бронювання та придбання електронних авіаквитків. Відповідно до абз. 1 п. 9 розд. ІІІ Інструкції № 59 витрати на проїзд (у тому числі перевезення багажу, бронювання транспортних квитків) до місця відрядження і назад відшкодовуються в розмірі вартості проїзду повітряним, залізничним, водним і автомобільним транспортом загального користування (крім таксі) з урахуванням усіх витрат, пов’язаних із придбанням проїзних квитків і користуванням постільними речами в поїздах, та страхових платежів на транспорті.

У разі використання електронного авіаквитка при відрядженні за кордон підставою для відшкодування витрат на його придбання є такий пакет документів (абз. 3 п. 11 розд. ІІІ Інструкції № 59):

• оригінал розрахункового або платіжного документа, що підтверджує здійснення розрахункової операції у готівковій чи безготівковій формі (платіжне доручення, розрахунковий чек, касовий чек, розрахункова квитанція, виписка з карткового рахунку, квитанція до прибуткового касового ордера);

• роздрукована на папері частина електронного авіаквитка із вказаним маршрутом (маршрут/квитанція);

• оригінали відривної частини посадкових талонів пасажира або роздрукований на паперовому носії електронний посадковий талон, отриманий у разі онлайн-реєстрації на авіарейс.

У ситуації включення харчування до вартості проживання або проїзду слід звернутись до п.п. «д» п. 16.2 розд. ІІІ Інструкції № 59 та абз. 3 п. 2 постанови № 98. Так, відповідно до зазначених норм витрати на харчування, вартість якого включена до рахунків на оплату вартості проживання в готелях (мотелях), інших житлових приміщеннях або до проїзних документів, оплачуються відрядженим працівником за рахунок добових витрат.

Отже, якщо вартість харчування у дорозі зазначена у проїзних документах, то витрати на оплату харчування вираховуються з розміру добових витрат. Зауважимо, що за відсутності у квитку такої інформації можна додатково звернутись до надавача транспортних послуг для отримання документів, які б підтверджували вартість цієї послуги.

Якщо ж документального підтвердження вартості харчування під час проїзду до місця відрядження та назад немає, слід керуватись нормами п. 5 розд. ІІ та п.п. «ґ» п. 16.2 розд. ІІІ Інструкції № 59. Згідно з цими пунктами, якщо вартість харчування включається до рахунків на найм житлового приміщення, проїзних документів без визначення конкретної суми, добові витрати відшкодовуються в розмірах, що визначаються у відсотках сум добових витрат для відповідної держави згідно з додатком 1 до постанови № 98, зокрема:

80 % — при одноразовому,

55 % — дворазовому,

35 % — триразовому харчуванні.

Може бути декілька варіантів зазначення бортового харчування в авіаквитках, наприклад:

• MEAL F (FOOD FOR PURCHASE) — харчування за додаткову плату (тобто харчування на борту не входить у вартість авіаквитка);

• MEAL — харчування надається та включається у вартість квитка. Якщо годувати будуть декілька раз, то поряд зазначається цифра, що відповідає кількості прийомів їжі;

• SNACK — легка закуска, що входить у вартість квитка.

При цьому вартість харчування у літаку не зазначається окремою сумою. Тому слід виплачувати добові у вказаних вище розмірах (відсотках). Наприклад, якщо під час польоту пасажирів годували один раз або надавалась легка закуска, то за цей день відрядження добові слід виплатити у розмірі 80 % суми добових витрат.

Важливо!

За правилами авіаперельотів пасажирам повинні безкоштовно надавати питну воду. Така вода не є харчуванням для цілей відрядження. Тому, якщо, окрім води, відрядженому працівникові більше нічого не надається, то добові слід виплачувати у розмірі 100 %.

Досить часто, прямуючи до іншої країни, доводиться робити пересадку в аеропорту «транзитної» країни. Якщо, прямуючи до місця службового відрядження, працівник має пересадку впродовж однієї доби, при цьому в електронному авіаквитку як під час перельоту до місця пересадки, так і під час перельоту безпосередньо до місця відрядження зазначається харчування без визначення конкретної суми, то виходить, що працівник харчується два рази. У такому випадку добові витрати відшкодовуються в розмірі 55 % суми добових витрат залежно від держави відрядження.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі