Теми статей
Обрати теми

Заступник директора з НВР: чи можливо встановити педнавантаження з керівництва гуртком?

Клименко Антоніна, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
Чи можна заступнику директора з навчально-виховної роботи встановити навчальне навантаження з керівництва гуртком «Декоративно-прикладне мистецтво», що має звання «зразковий», у закладі загальної середньої освіти в обсязі 6 годин та додатково з курсу «Мистецтво» у обсязі 6 годин на тиждень? Чи залежить обсяг такої педагогічної роботи від тієї обставини, що заступник директора працює на 0,75 ставки? Чи вважається викладацькою робота з керівництва гуртками? Як оплачується така праця заступника директора?

Оплата праці педагогічних працівників провадиться відповідно до Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102).

Згідно із п. 91 цієї Інструкції керівним працівникам закладів освіти дозволяється вести викладацьку роботу в цьому закладі, але не більше 9 годин на тиждень, якщо вони за основною посадою отримують повний посадовий оклад. Також установлено, що таким працівникам за норму годин, визначену у зазначеному пункті, оплата проводиться понад основний посадовий оклад у порядку, передбаченому відповідно для учителів, викладачів та керівників гуртків (за тарифікацією). Крім того, передбачено, що за години викладацької роботи чи занять з гуртками, виконані, як виняток, у зв’язку з виробничою необхідністю понад норму, зазначену у цьому пункті, провадиться погодинна оплата за фактичну кількість годин, але не більше 240 годин на рік.

Можливість виконання такої педагогічної роботи передбачена спільним наказом Мінпраці, Мінюсту та Мінфіну «Про затвердження Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» від 28.06.93 р. № 43.

Відповідно до Переліку робіт, які не є сумісництвом, затвердженого цим наказом (далі — Перелік № 43), усі працівники, крім основної роботи та роботи за сумісництвом, мають право виконувати роботи, які відповідно до чинного законодавства не є сумісництвом. Пунктом 3 цього Переліку передбачено педагогічну роботу з погодинною оплатою праці в обсязі не більш ніж 240 годин на рік. Виконання цієї роботи допускається в робочий час із дозволу керівника без утримання заробітної плати.

Виконання педагогічної роботи керівними працівниками навчальних закладів, що зазначена в п. 8 Переліку № 43, а саме з керівництва гуртками, викладання певного предмета чи курсу, може здійснюватися залежно від її характеру як в основний робочий час, так і за його межами.

Відповідно до п. 4 постанови КМУ «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» від 03.04.93 р. № 245 (далі — постанова № 245), зокрема, встановлено, що заступники керівників державних установ не мають права працювати за сумісництвом (за винятком наукової, викладацької, медичної і творчої діяльності).

Згідно з п. 4 ст. 1 Закону України «Про освіту» від 05.09.2017 р. № 2145-VIII викладацька діяльність — це діяльність, яка спрямована на формування знань, інших компетентностей, розвиток інтелектуальних і творчих здібностей тощо.

Відповідно до п. 68 Інструкції № 102 місячна заробітна плата педагогічних працівників визначається шляхом множення ставки заробітної плати на їх фактичне навантаження на тиждень і ділення цього добутку на встановлену норму годин на тиждень. Установлена при тарифікації заробітна плата виплачується щомісячно незалежно від кількості тижнів і робочих днів у різні місяці року.

Згідно з п. 73 Інструкції № 102 погодинна оплата педагогічних працівників допускається лише при оплаті за години заміщення тимчасово відсутніх по хворобі або з інших причин вчителів, вихователів, викладачів тощо, яке тривало не більше двох місяців, а також при оплаті праці працівників підприємств, організацій та установ, які залучаються для педагогічної роботи. Якщо заміщення тривало понад два місяці, то оплата праці педагогічного працівника провадиться з першого дня заміщення за всі години фактичного педагогічного навантаження в порядку, передбаченому п. 68 зазначеної Інструкції.

Педагогічними працівниками вважаються особи, які обіймають посади, зазначені в Переліку посад педагогічних працівників, затвердженому постановою КМУ «Про затвердження переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників» від 14.06.2000 р. № 963, серед яких є вчителі, керівники гуртків, заступник директора з навчально-виховної роботи (далі — НВР).

Тому заступник директора з НВР може проводити в межах основного робочого часу педагогічну (викладацьку) роботу, зокрема, за посадами вчителя та керівника гуртка, в сумарному обсязі 9 годин на тиждень з оплатою за тарифікацією та, крім того, ще 240 годин на рік (6 — 7 годин на тиждень) з погодинною оплатою праці. Якщо ж педагогічна робота, зокрема гурткова, виконується на умовах сумісництва, тобто поза межами основного робочого часу, то оплата за таку роботу здійснюється згідно з п. 68 Інструкції № 102, тобто за тарифікацією.

Щодо підвищення ставки заробітної плати за керівництво зразкового гуртка «Декоративно-прикладне мистецтво», то відповідно до примітки 8 п. 10 Інструкції № 102 керівникам гуртків за керівництво зразковими колективами розміри ставок заробітної плати підвищуються на 10 %.

Якщо заступник директора з НВР працює на неповну ставку, то відповідно до п. 11 Переліку № 43 не вважається сумісництвом інша робота, яка виконується в тому разі, коли на основній роботі працівник працює неповний робочий день і відповідно до цього отримує неповний оклад (ставку), якщо оплата його праці за основною та іншою роботою не перевищує повного окладу (ставки) за основним місцем роботи.

Тобто педагогічна робота за посадою вчителя чи керівника гуртка в обсязі, за який заступник директора, що працює на неповну ставку, разом з цією оплатою отримує заробіток на рівні повного посадового окладу, не вважається сумісництвом. Тому така педагогічна робота у цьому обсязі має оплачуватися також за тарифікацією.

Якщо заступник директора з НВР закладу загальної середньої освіти має ще педагогічне навантаження з керівництва гуртками у позашкільному навчальному закладі, які проводяться поза межами основного робочого часу, тобто на умовах сумісництва, то оплата праці за ці години провадиться також за тарифікацією як педагогічному працівникові відповідно до п. 68 Інструкції № 102.

Згідно з п. 2 постанови № 245 тривалість роботи за сумісництвом не може перевищувати чотирьох годин на день і повного робочого дня у вихідний день. Загальна тривалість роботи за сумісництвом протягом місяця не повинна перевищувати половини місячної норми робочого часу.

Тут слід пам’ятати, що немає значення, за якою посадою має визначатися така половина місячної норми, а саме від тривалості робочого часу за основною посадою чи за посадою за сумісництвом.

Тривалість робочого часу за посадою заступника директора з НВР становить 40 годин на тиждень. Тому тривалість роботи за сумісництвом не може перевищувати 4 годин щоденно, а у вихідний день — 8 годин. Головне, щоб за сумісництвом робочий час був відпрацьований у повному обсязі поза межами основного робочого часу з урахуванням розкладу занять чи режиму роботи.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі