Теми статей
Обрати теми

Чи враховувати при нарахуванні доплати за суміщення посад підвищення посадового окладу «за шкідливість»?

Коновал Світлана, державний експерт експертної групи з питань оплати праці в бюджетній сфері та грошового забезпечення Директорату норм та стандартів гідної праці Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України
Посадовий оклад працівника, який обіймає посаду соціального працівника відділення денного перебування територіального центру соціального обслуговування, підвищується на 15 % у зв’язку зі шкідливими та важкими умовами праці. Згідно з наказом керівника терцентру зазначеному працівнику у листопаді 2018 року встановлено доплату за суміщення посад у розмірі 30 % посадового окладу. Як правильно нараховувати доплату за суміщення: на «чистий» оклад чи на оклад з урахуванням підвищення за шкідливі умови?

Нагадаємо, що під суміщенням професій (посад) слід розуміти виконання працівником поряд із основною роботою, обумовленою трудовим договором, за його згодою додаткової роботи за іншою професією, посадою. Відповідно до ст. 105 КЗпП працівникам, які виконують у тому ж закладі, установі, організації поряд зі своєю основною роботою, додаткову роботу за іншою професією (посадою) або обов’язки тимчасово відсутнього працівника без звільнення від своєї основної роботи, провадиться доплата за суміщення професій (посад) або виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника

Умови та розміри оплати праці працівників установ соціального захисту, у тому числі і працівників територіального центру соціального обслуговування (далі — терцентр), визначаються відповідно до Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519).

Так, згідно з п.п. 3.1.1 цих Умов професіоналам, фахівцям, технічним службовцям та робітникам, які виконують у тому ж самому закладі, установі поряд зі своєю основною роботою додаткову роботу за іншою професією (посадою) або обов’язки тимчасово відсутнього працівника без звільнення від своєї основної роботи, провадиться доплата за суміщення професій (посад) або виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника в розмірі до 50 % посадового окладу за основною посадою. Конкретний розмір цих доплат установлюється керівником закладу, установи залежно від кваліфікації працівника, складності та обсягу виконуваних робіт.

ВАЖЛИВО!

Ця доплата розраховується від посадового окладу за основною посадою.

Головна умова — доплату можна встановити в межах економії за вакантною посадою (див. листи Мінпраці від 25.03.2010 р. № 319/13/84-10 і від 07.09.2010 р. № 784/13/84-10).

Тому, наприклад, якщо тарифний розряд (оклад) за вакантною (суміщуваною) посадою вищий, ніж за основною, доплату слід розраховувати від посадового окладу (тарифного розряду) за основною посадою.

У свою чергу, підстави для підвищення посадових окладів у зв’язку із шкідливими та важкими умовами праці наведені у п.п. 2.4.5 Умов № 308/519. Зокрема, передбачено підвищення окладів працівників закладів і структурних підрозділів, перелік яких наведений у додатку 3 до цих Умов.

Так, працівники терцентрів, які обіймають посади, визначені п. 2.6 додатка 3 до Умов № 308/519, мають право на підвищення посадових окладів на 15 % у зв’язку із шкідливими та важкими умовами праці. До цих працівників належать, зокрема, фахівці із соціальної роботи (соціальної допомоги вдома), соціальні працівники, соціальні робітники.

Зауважимо, що конкретний перелік посад працівників, яким посадові оклади підвищують на 15 %, затверджує керівник закладу за погодженням із профспілковим комітетом залежно від функціональних обов’язків та обсягу роботи у шкідливих та важких умовах праці (п.п. 12 п.п. 2.4.5 Умов № 308/519).

При цьому в п. 3.5 Умов № 308/519 зазначено, що доплата за суміщення установлюється до посадового окладу з урахуванням підвищень. Це означає, що спочатку потрібно врахувати підвищення посадового окладу «за шкідливість», передбачене п.п. 2.4.5 Умов 308/519, а вже потім нараховувати зазначену доплату.

УВАГА!

У штатному розписі працівнику встановлюється посадовий оклад з урахуванням належних підвищень (графа 12 тарифікаційного списку). І саме цей розмір посадового окладу застосовується при нарахуванні надбавок, доплат та інших виплат.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі