Теми статей
Обрати теми

Працівниця у відпустці для догляду за дитиною до 3 років: чи надавати їй навчальну відпустку?

Усенко Олена, головний спеціаліст сектору режимів праці, відпочинку та норм праці Департаменту заробітної плати та умов праці Міністерства соціальної політики України
Працівниця перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років. Ця працівниця навчається заочно на 3 курсі університету. Вона звернулася із заявою (довідка-виклик додається) про надання їй додаткової оплачуваної навчальної відпустки для здачі сесії тривалістю 20 календарних днів із 20.10.2018 р. Чи має роботодавець задовольнити таку вимогу працівниці?

Насамперед нагадаємо основні правила надання додаткових оплачуваних навчальних відпусток (далі — навчальна відпустка) працівникам, які навчаються у закладах вищої освіти (далі — виш).

Так, відповідно до ст. 202 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. (далі — КЗпП) працівникам, які навчаються в навчальних закладах без відриву від виробництва, роботодавець зобов’язаний створювати умови, необхідні для поєднання роботи з навчанням. Однією з таких умов є надання навчальних відпусток. Такі відпустки надаються за основним місцем роботи працівникам, які успішно навчаються без відриву від виробництва у вишах з вечірньою та заочною формами навчання.

ВАЖЛИВО!

Платність навчання, джерело його фінансування, а також відповідність освіти профілю діяльності роботодавця для цілей надання навчальної відпустки жодного значення не мають.

Конкретна тривалість навчальної відпустки, встановлена ст. 216 КЗпП і ст. 15 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР, залежить від мети її надання, рівня акредитації вишу, курсу та форми навчання (див. таблицю нижче).

Тривалість навчальної відпустки у зв’язку з навчанням у вишах

Підстави для надання навчальної відпустки

Форма навчання і рівень акредитації вишу

Тривалість навчальної відпустки

Настановні заняття, виконання лабораторних робіт, складання заліків та іспитів:

• студентів I і II курсів

Вечірня, I і II рівні акредитації

10 календарних днів

Вечірня, III і IV рівні акредитації

20 календарних днів

Заочна (незалежно від рівня акредитації)

30 календарних днів

• студентів III і подальших курсів

Вечірня, I і II рівні акредитації

20 календарних днів

Вечірня, III і IV рівні акредитації

30 календарних днів

Заочна (незалежно від рівня акредитації)

40 календарних днів

Складання державних іспитів

Вечірня і заочна (незалежно від курсу навчання студента і рівня акредитації вишу)

30 календарних днів

Підготовка і захист дипломного проекту (роботи)

Вечірня і заочна, I і II рівні акредитації (незалежно від курсу навчання студента)

2 місяці

Вечірня і заочна, III і IV рівні акредитації (незалежно від курсу навчання студента)

4 місяці

Підготовка і складання вступних іспитів до аспірантури

10 календарних днів на кожен іспит (1 раз на рік)

Успішне виконання індивідуального плану підготовки при навчанні в аспірантурі без відриву від виробництва

30 календарних днів

Як бачимо, працівник, який навчається заочно в університеті на ІІІ курсі, має право на додаткову оплачувану навчальну відпустку для здачі сесії тривалістю 40 календарних днів (за відповідний навчальний рік). Для оформлення навчальної відпустки працівник має надати роботодавцю заяву про надання йому цієї відпустки та довідку-виклик, що видається працівнику-студенту у виші.

До речі, з 2018/2019 навчального року виші мають видавати довідку-виклик за формою № Н-5.01, яка затверджена наказом МОН «Про затвердження форм документів з підготовки фахівців у закладах вищої освіти» від 16.02.2018 р. № 160. Ця форма довідки-виклику використовується як підтвердний документ для надання навчальної відпустки на період настановних занять, виконання лабораторних робіт, складання сесії, складання державних іспитів (атестації), підготовки та захисту дипломного проекту (роботи).

Зверніть увагу! Тривалість навчальної відпустки повинна «вписуватися» в період, зазначений у довідці-виклику. Якщо за підрахунками працівника для здачі сесії йому потрібна менша кількість днів навчальної відпустки, ніж зазначено в довідці-виклику, він може скористатися тільки частиною відведених йому днів. Про це працівник обов’язково повинен зазначити у заяві.

На підставі заяви та довідки-виклику від працівника роботодавець видає наказ про надання додаткової оплачуваної відпустки у зв’язку з навчанням. Для цього можна скористатися типовою формою № П-3, затвердженою наказом Держкомстату «Про затвердження типових форм первинної облікової документації зі статистики праці» від 05.12.2008 р. № 489, або застосувати розроблену в установі форму наказу про надання відпустки.

А тепер надамо відповідь на поставлене запитання.

Працівниця, перебуваючи у соцвідпустці для догляду за дитиною, не має права на додаткову оплачувану навчальну відпустку. Пояснення цьому такі. По-перше, таку відпустку надають працівнику, який успішно навчається без відриву від виробництва у виші на вечірній або заочній формі навчання. По-друге, за одним і тим самим місцем роботи працівник не може перебувати у двох видах відпусток одночасно.

Однак не варто засмучуватись. Вихід є! Працівниця може перервати соцвідпустку для догляду за дитиною до 3 років (для цього мають бути заява від працівниці і наказ роботодавця) і на підставі заяви та довідки-виклику (роботодавець видає наказ) скористатися додатковою оплачуваною навчальною відпусткою. А після цього знову оформити «дитячу» відпустку (для цього мають бути заява від працівниці і наказ роботодавця).

На час перебування працівниці у навчальній відпустці відпустку для догляду за дитиною може використати працююча особа, яка фактично здійснюватиме догляд за дитиною, — батько, бабуся, дідусь та інші (ч. 7 ст. 179 КЗпП).

При цьому якщо б працівниця перебувала у відпустці для догляду за дитиною до 3 років і працювала на умовах неповного робочого часу, то додаткова оплачувана навчальна відпустка їй надавалася б на загальних підставах. У такому випадку переривати «дитячу» відпустку їй би не довелося.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі