Теми статей
Обрати теми

Тренер-викладач працює у критому басейні: встановлюємо доплату

Меренкова Світлана, головний бухгалтер і начальник відділу бухгалтерського обліку та фінансово-господарського забезпечення Головного управління Держпраці у Харківській області
Тренер-викладач дитячо-юнацької спортивної школи проводить заняття у критому плавальному басейні. Як правильно встановити йому доплату за таку роботу та чи потрібно для цього проводити атестацію?

Умови оплати праці тренерів-викладачів дитячо-юнацьких спортивних шкіл (далі — ДЮСШ) визначені наказом Мінсім’ямолодьспорту «Про впорядкування умов оплати праці працівників бюджетних установ, закладів та організацій галузі фізичної культури і спорту» від 23.09.2005 р. № 2097 (далі — наказ № 2097).

Згідно з абз. 1 п. 10 додатка 6 до наказу № 2097 тренерам-викладачам, які проводять заняття у критих плавальних басейнах, установлюють доплату до місячної заробітної плати, визначеної при тарифікації, за шкідливі умови праці.

Розмір доплати становить до 12 % ставки зарплати з урахуванням підвищень. При цьому враховуються підвищення, передбачені наказом № 2097 (за спеціалізацію, за посаду старшого тренера, за роботу з особами з інвалідністю з ураженнями опорно-рухового апарату, вадами зору, слуху та розумового і фізичного розвитку).

Доплата встановлюється за фактично відпрацьований у басейні час і включається до середньої заробітної плати в усіх випадках її обчислення (абз. 2 п. 10 додатка 6 до наказу № 2097).

УВАГА!

Доплата за роботу в критих басейнах встановлюється за результатами атестації робочих місць за умовами відповідно до чинного законодавства.

Від результатів атестації залежить і розмір такої доплати. Адже п. 10 додатка 6 до наказу № 2097 містить лише верхню межу — до 12 % ставки зарплати. Виходить, що конкретний відсотковий розмір доплати за шкідливі умови праці може бути й меншим. І саме після атестації робочого місця стане зрозуміло, який розмір такої доплати можна установити працівнику.

Нагадаємо, що атестацію робочих місць за умовами праці проводять згідно з вимогами Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженого постановою КМУ від 01.08.92 р. № 442 (далі — Порядок № 442), та Методичних рекомендацій для проведення атестації робочих місць за умовами праці, затверджених постановою Мінпраці від 01.09.92 р. № 41.

Атестація проводиться атестаційною комісією. Її склад та повноваження визначаються згідно з наказом керівника установи (закладу) у строки, передбачені колективним договором. Саме керівник несе відповідальність за своєчасне та якісне проведення атестації. При цьому згідно з п. 4 Порядку № 442 атестація робочих місць проводиться не рідше одного разу на 5 років.

ВАЖЛИВО!

Відсотковий розмір доплати, установлений за результатами атестації, установлюється до ставки зарплати.

Норма годин навчально-тренувальної роботи на ставку для тренера-викладача ДЮСШ становить 24 академічні години на тиждень, а для тренера-викладача спеціалізованого навчального закладу спортивного профілю — 18 астрономічних годин на тиждень (пп. 2 та 6.1 додатка 6 до наказу № 2097). Такі значення обов’язково слід враховувати при визначенні розміру доплати.

Для того щоб правильно розрахувати конкретний розмір доплати за шкідливі умови праці тренеру-викладачу ДЮСШ необхідно дотримуватись певної послідовності у розрахунках. Умовно такий розрахунок можна розбити на етапи.

img 1Місячну ставку заробітної плати, визначену при тарифікації з урахуванням підвищень (за спеціалізацію, за посаду старшого тренера, за роботу з особами з інвалідністю з ураженнями опорно-рухового апарату, вадами зору, слуху та розумового і фізичного розвитку), розділити на норму годин для ставки (24 або 18).

img 2Результат, отриманий на 1 етапі, помножити на фактичну кількість годин занять, проведених тренером-викладачем у критому басейні, та на відсотковий розмір доплати за шкідливі умови праці, установлений за результатами атестації.

Розрахуємо доплату за шкідливі умови праці для тренера-викладача ДЮСШ на умовному прикладі.

Приклад. Навантаження старшого тренера-викладача (12-й тарифний розряд) становить 36 академічних годин на тиждень, з яких 6 годин — загальна фізична підготовка за межами басейна і 30 годин — безпосередня робота в басейні. За результатами атестації робочого місця йому була встановлена доплата за шкідливі умови праці (за роботу у критому плавальному басейні) у розмірі 10 % ставки зарплати.

Доплата за шкідливі умови праці становитиме:

(3735,00 грн. + 560,25 грн.) : 24 год х 30 год х 10 % = 536,91 грн.,

де 3735,00 грн. — посадовий оклад тренера-викладача (12-й тарифний розряд);

560,25 грн. — підвищення посадового окладу за старшинство відповідно до п. 4 додатка 6 до наказу № 2097 (3735,00 грн. х 15 %);

24 год — норма навчально-тренувальної роботи на тиждень.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі