Теми статей
Обрати теми

Тренер-викладач ДЮСШ має два звання: скільки надбавок?

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
Тренер-викладач дитячої спортивно-юнацької школи має почесне звання «Заслужений працівник фізичної культури і спорту України» та спортивне звання «Заслужений тренер України». Чи можна виплачувати йому одночасно дві надбавки: за почесне та за спортивне звання?

Працівникам сфери фізичної культури і спорту можуть присвоювати почесні та спортивні звання, зокрема «Заслужений працівник фізичної культури і спорту України» та «Заслужений тренер України». Кілька слів скажемо про заслуги, за які присвоюють такі звання.

Почесне звання «Заслужений працівник фізичної культури і спорту України» присвоюється фахівцям та організаторам фізкультурно-спортивного руху, видатним ученим, тренерам, викладачам фізкультурно-оздоровчих і спортивних навчальних закладів та іншим працівникам фізичної культури і спорту, спортсменам за досягнення високих результатів у міжнародних спортивних змаганнях, вагомі заслуги в підготовці національних спортивних кадрів (абз. 32 п. 9 Указу Президента «Про почесні звання України» від 29.06.2001 р. № 476/2001).

Почесні звання України присвоюються Президентом України особам, які працюють у відповідній галузі економічної та соціально-культурної сфери, як правило, не менше десяти років, мають високі трудові досягнення та професійну майстерність.

Згідно з п. 1 розд. ІІ Положення про Єдину спортивну класифікацію України, затвердженого наказом Мінмолодьспорту від 11.10.2013 р. № 582, спортивне звання «Заслужений тренер України» присвоюють тренерам (тренерам-викладачам), зокрема, за підготовку спортсменів вищої категорії:

• в олімпійських видах спорту — згідно з умовами, описаними у додатку 1 до цього Положення;

• у неолімпійських та національних видах спорту — згідно з умовами, описаними у додатку 2 до цього Положення;

• у видах спорту інвалідів — згідно з умовами, описаними у додатку 3 до цього Положення.

Спортивні звання присвоює центральний орган виконавчої влади з фізичної культури та спорту відповідним наказом.

Тепер перейдемо до надбавки за звання.

Умови оплати праці працівників дитячо-юнацьких спортивних шкіл (ДЮСШ) визначені наказом Мінсім’ямолодьспорту «Про впорядкування умов оплати праці працівників бюджетних установ, закладів та організацій галузі фізичної культури і спорту» від 23.09.2005 р. № 2097.

Правила нарахування надбавок за почесне та спортивне звання регулюються нормами абз. «б» та «в» п.п. 3 п. 2 зазначеного наказу. Так, надбавку за почесне звання «Заслужений працівник фізичної культури і спорту України» та надбавку за спортивне звання «Заслужений тренер України» встановлюють керівники закладів та організацій фізкультури і спорту працівникам таких закладів у розмірі 20 % посадового окладу (ставки заробітної плати).

Почесне та спортивне звання різні по своїй суті, їх присвоюють різні органи/особи. Тож і надбавки за такі звання також є різними та незалежними одна від одної. Законодавство не містить заборони на їх одночасне встановлення. А тому працівнику можуть бути одночасно встановлені надбавка за почесне звання та надбавка за спортивне звання.

Головна умова для їх установлення така: надбавки за почесне та спортивне звання встановлюють працівникам, якщо їх діяльність за профілем збігається з наявним почесним або спортивним званням. Відповідність почесного та спортивного звання профілю діяльності працівника визначає керівник закладу. Це також підтверджують фахівці Мінсоцполітики у листі від 26.01.2015 р. № 62/13/84-15.

Отже, тренеру-викладачу ДЮСШ у ситуації, що розглядається, можуть бути одночасно встановлені як надбавка за почесне звання, так і надбавка за спортивне звання у розмірі 20 % посадового окладу кожна.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі