Теми статей
Обрати теми

Щодо порядку призначення і виплати соціальної стипендії

Міністерство освіти і науки України
Лист від 21.03.2018 р. № 1/11-3038

<…>

Частиною 2 статті 62 Закону України «Про вищу освіту» встановлено, що особи, які навчаються у закладах вищої освіти за денною формою навчання за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів, мають право на отримання академічних та соціальних стипендій у встановленому законодавством порядку.

Порядок призначення і виплати стипендій (далі — Порядок) затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 12.07.2004 р. № 882 «Питання стипендіального забезпечення» (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 28.12.2016 р. № 1050).

Соціальна стипендія у розмірі та порядку, визначених Кабінетом Міністрів України, виплачується студентам і курсантам невійськових закладів вищої освіти, які належать до категорій, визначених пунктом 20 Порядку, за умови якщо за результатами навчального семестру вони не мають академічної заборгованості, незадовільних результатів навчання, включені до рейтингу відповідно до цього Порядку.

Згідно з пунктом 13 Порядку до рейтингу включаються всі студенти, курсанти невійськових закладів вищої освіти, які навчаються на певному факультеті (відділенні) за денною формою навчання за відповідними курсом та спеціальністю (напрямом підготовки).

До рейтингу не включаються особи, які протягом навчального семестру до початку поточного семестрового контролю з будь-якого навчального предмета (дисципліни) набрали меншу кількість балів, ніж визначена у навчальному закладі межа незадовільного навчання.

Рішенням керівника навчального закладу таким особам може встановлюватися строк, протягом якого вони можуть покращити результати навчання, але не більш як до дати початку наступного навчального семестру згідно з навчальним планом за відповідною спеціальністю (напрямом підготовки).

Таким чином, студенти і курсанти невійськових закладів вищої освіти, які належать до категорій, визначених пунктом 20 Порядку, після вчасної ліквідації академічної заборгованості (до дати початку наступного навчального семестру) включаються до рейтингу та списків на отримання соціальної стипендії.

Якщо у визначений строк академічна заборгованість не ліквідована, здобувач вищої освіти підлягає відрахуванню з числа осіб, які навчаються за державним замовленням.

Одночасно інформуємо, що відповідно до пункту 22 Порядку студентам і курсантам невійськових закладів вищої освіти, які належать до категорій, визначених пунктом 20 Порядку (крім дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також осіб з їх числа, які мають право на отримання і академічної, і соціальної стипендії одночасно), і мають право на призначення соціальної та академічної стипендій, за їх вільним вибором, зазначеним у письмовому зверненні до стипендіальної комісії, призначається тільки один вид стипендії, яку особа отримуватиме протягом наступного навчального семестру. Якщо студент, курсант невійськового закладу вищої освіти обрав отримання академічної стипендії, він втрачає право на отримання соціальної стипендії на наступний навчальний семестр, про що навчальний заклад невідкладно інформує орган соціального захисту населення за місцем розташування навчального закладу.

Заступник Міністра Ю. Рашкевич

Коментар редакції

Успішність студента впливає на призначення соцстипендії

У листі, що коментується, фахівці МОН надали роз’яснення щодо порядку призначення соціальних стипендій студентам та курсантам вищих навчальних закладів (далі — вишів). Зокрема, вони відповіли на наступне запитання: чи впливає успішність студента (перебування його у рейтингу успішності) на призначення соціальної стипендії?

Але перш ніж перейти до їхньої відповіді, пояснимо, у чому полягає суть даного питання.

Річ у тім, що згідно з Порядком призначення та виплати стипендій, затвердженим постановою КМУ від 12.07.2004 р. № 882 (далі — Порядок № 882), соціальна стипендія в обов’язковому порядку виплачується студентам і курсантам вишів, які за результатами навчального семестру не мають академічної заборгованості, незадовільних результатів навчання та включені до рейтингу успішності (далі — рейтинг). Категорії отримувачів соціальних стипендій наведені у п. 20 Порядку № 882 та п. 4 Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для виплати соціальних стипендій студентам (курсантам) вищих навчальних закладів, затвердженого постановою КМУ від 28.12.2016 р. № 1045 (далі — Порядок № 1045). Зокрема, до них належать:

1) діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування;

2) особи, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС та ліквідації її наслідків;

3) студенти (курсанти) з малозабезпечених сімей (за умови отримання відповідної державної допомоги згідно із законодавством;

4) діти з інвалідністю та особи з інвалідністю I – III групи;

5) шахтарі та їх діти;

6) учасники бойових дій та їх діти;

7) діти загиблих учасників АТО;

8) діти загиблих майданівців;

9) переселенці.

Нагадаємо, що рейтинг складається за результатами останнього навчального семестру за кожним факультетом (відділенням), курсом і за кожною спеціальністю (напрямом підготовки) на підставі успішності з кожного навчального предмета (дисципліни) з урахуванням участі у науковій, науково-технічній діяльності (творчій активності для мистецьких спеціальностей), громадському житті та спортивній діяльності (абз. 8 п. 13 Порядку № 882).

Увага!

До рейтингу включаються всі студенти вишу, які навчаються на певному факультеті (відділенні) за денною формою навчання за відповідними курсом та спеціальністю (напрямом підготовки).

Не включаються до рейтингу особи, які з будь-якого навчального предмету мають незадовільні результати навчання (набрали меншу кількість балів, ніж визначена у виші межа незадовільного навчання) або академічну заборгованість (абз. 11 — 16 п. 13 Порядку № 882).

У свою чергу, в абз. 9 п. 7 Порядку № 1045 зазначено, що соціальна стипендія призначається з місяця, що настає після закінчення семестрового контролю згідно з навчальним планом, на період до визначення результатів наступного семестрового контролю або (якщо в останньому семестрі відповідно до навчального плану за певною спеціальністю (певним напрямом підготовки) семестровий контроль не передбачено) до закінчення навчання.

Як бачимо, у Порядку № 1045 немає жодної згадки про необхідність перебування отримувача соціальної стипендії у рейтингу. У зв’язку з цим виникає запитання: чи дійсно для призначення соціальної стипендії студенту вишу необхідно, щоб він перебував у рейтингу успішності?

У своїй відповіді МОН зазначає: студент, якого не включено до рейтингу, не має права на отримання соціальної стипендії.

При цьому фахівці Міністерства пояснюють, що якщо студент, якому призначено соціальну стипендію, має академічну заборгованість з будь-якого навчального предмета (дисципліни), рішенням керівника навчального закладу йому може бути встановлено строк, протягом якого він може покращити результати навчання (аби ліквідувати академічну заборгованість), але не більше як до дати початку наступного навчального семестру згідно з навчальним планом. Після ліквідації академічної заборгованості у визначений строк студента буде включено до рейтингу та списків на отримання соціальної стипендії.

Якщо до початку наступного навчального семестру студент не ліквідує академічну заборгованість, його не зарахують до рейтингу і, відповідно, він не матиме права на соціальну стипендію. Крім того, на такого студента очікує відрахування з числа осіб, які навчаються за державним замовленням.

Отже, резюмуємо: для отримання права на соціальну стипендію недостатньо самого факту приналежності студента до категорії отримувачів соціальних стипендій, визначених у п. 20 Порядку № 882 та п. 4 Порядку № 1045. Такий студент повинен бути включений до рейтингу успішності.

Олександр ОСТАПЧУК, експерт з питань оплати праці

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі