Теми статей
Обрати теми

Класний керівник захворів: чи можна його замінити?

Меренкова Світлана, головний бухгалтер і начальник відділу бухгалтерського обліку та фінансово-господарського забезпечення Головного управління Держпраці у Харківській області
Вчителю школи під час тарифікації на початку 2018/2019 навчального року встановлено доплату за класне керівництво у розмірі 25 % тарифної ставки (посадового окладу). З 05.09.2018 р. він перебуває на лікарняному. Чи можна замінити класного керівника та виплачувати іншому вчителю доплату за класне керівництво?

У своїй діяльності класні керівники закладів загальної середньої освіти (далі — ЗЗСО) керуються Положенням про класного керівника навчального закладу системи загальної середньої освіти, затвердженим наказом Міносвіти від 06.09.2000 р. № 434 (далі — Положення № 434). Зауважимо: це Положення регламентує діяльність класного керівника загальноосвітнього, професійно-технічного навчального закладу.

Довідка

Новий Закон України «Про освіту» від 05.09.2017 р. № 2145-VIII з 28.09.2017 р. ввів нові терміни. Так, зокрема, термін «загальноосвітній навчальний заклад» відтепер має назву «заклад загальної середньої освіти (ЗЗСО)», «вищий навчальний заклад» — «заклад вищої освіти» тощо. Але до приведення актів законодавства та установчих документів закладів освіти у відповідність тимчасова розбіжність у термінах не має створювати перешкод для реалізації відповідних положень законодавства, прав осіб на освіту чи діяльності закладів освіти. На цьому наголошують фахівці МОН у листі від 13.10.2017 р. № 1/9-554.

Згідно з пп. 1.2 та 2.1 Положення № 434 обов’язки класного керівника покладають на педагогічного працівника навчального закладу, який має педагогічну освіту, здійснює педагогічну діяльність, фізичний і психічний стан здоров’я якого дозволяє виконувати ці обов’язки.

Класний керівник — це не посада. Він призначається керівником закладу ЗЗСО з числа педагогічних працівників, що працюють у даному закладі.

У своїй роботі класний керівник виконує обов’язки стосовно:

• формування наукового світогляду учнів;

• сприяння забезпеченню умов для засвоєння учнями рівня та обсягу освіти, а також розвитку їх здібностей;

• створення умов для організації змістовного дозвілля, у тому числі організації та проведення відвідування музеїв, театрів, виставок, екскурсій, проведення роботи з урахуванням вікових та індивідуальних особливостей учнів, їх нахилів, інтересів, задатків тощо;

• співпраці з вчителями, викладачами, майстрами виробничого навчання, психологами, медпрацівниками, органами учнівського самоврядування, батьками та іншими учасниками навчально-виховного процесу з виконання завдань навчання та виховання в учнівському колективі (групі), соцзахисту учнів.

Тому, враховуючи додаткове навантаження на таких працівників, яке зумовлене зростанням потреб та вимог навчально-виховного процесу, класним керівникам встановлюється додаткова оплата за виконання вищезазначених обов’язків.

Оплата праці педпрацівників установ та закладів освіти здійснюється відповідно до наказу МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 та Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102).

Так, згідно з п. 36 цієї Інструкції вчителям, викладачам, старшим викладачам, майстрам виробничого навчання та іншим педпрацівникам (крім керівних) загальноосвітніх навчальних закладів, вищих навчальних закладів I-II рівнів акредитації та професійно-технічних навчальних закладів провадиться додаткова оплата за класне керівництво у наступних розмірах:

• у I — IV класах — в розмірі 20 % ставки зарплати;

• у V — XI (XII) класах — в розмірі 25 % ставки зарплати (посадового окладу).

Якщо в класі (класах-комплектах, групах) шкіл усіх типів та найменувань кількість учнів менше 12 осіб, то доплата за класне керівництво встановлюється в розмірі 50 % відповідних розмірів доплат. Отже, у цьому випадку розмір доплати за класне керівництво становить 10 % чи 12, 5 %.

Важливо!

Доплата за класне керівництво не залежить від обсягу навчального навантаження вчителя.

Пояснюється це тим, що ані Інструкцією № 102, ані будь-яким іншим нормативним документом, який би врегульовував оплатні питання педпрацівників, не встановлено залежність розміру вищезазначеної доплати від обсягу педнавантаження. Тому її встановлюють відповідно до тарифної ставки (посадового окладу) педпрацівника. В свою чергу, якщо педпрацівник має право на підвищення посадового окладу (тарифної ставки), розмір доплати за класне керівництво розраховують виходячи з окладу з підвищеннями (п. 34 Інструкції № 102).

Відповідно до п. 2.2 Положення № 434 обов’язки класного керівника не можуть бути припинені до закінчення навчального року. У виняткових випадках з метою дотримання прав та інтересів учнів (вихованців) та їх батьків заміна класного керівника може бути здійснена протягом навчального року. Проте, які саме випадки є винятковими — у Положенні № 434, на жаль, не зазначено.

Увага! Інструкція № 102 не передбачає оплату за заміну класного керівника у зв’язку з його нетривалою відсутністю. Крім того, як вже було зазначено, обов’язки класного керівника не може бути припинено до закінчення навчального року. А це означає, що якщо класний керівник відсутній нетривалий час, його заміна не проводиться.

Якщо ж класний керівник з будь-яких причин не зможе приступити до виконання своїх обов’язків до кінця навчального року або відсутній тривалий час (декретна відпустка, тривала хвороба тощо), то з метою дотримання прав та інтересів учнів та їх батьків може бути здійснена заміна класного керівника протягом навчального року. Відповідно у цьому випадку новому класному керівнику встановлюється доплата за класне керівництво.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі