Теми статей
Обрати теми

Чи можна виплатити соцстипендію «заднім числом»: відповідь Мінсоцполітики

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
У листі від 19.03.2019 р. № 515/0/111-19/20 Мінсоцполітики відповіло на запитання, які виникли в нас при аналізі новацій, внесених до порядку призначення соціальних стипендій.

Нагадаємо: нещодавно Уряд своєю постановою від 23.01.2019 р. № 44 вніс чергові корективи до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для виплати соціальних стипендій студентам (курсантам) вищих навчальних закладів, затвердженого постановою КМУ від 28.12.2016 р. № 1045 (далі — Порядок № 1045).

Ці зміни ми аналізували в журналі «Бюджетна бухгалтерія», 2019, № 6, с. 6. Серед них особливу увагу привернули нові абз. 13 — 15 та 17 п. 7 Порядку № 1045. В них йдеться про продовження виплати соціальної стипендії студентам (курсантам) у разі подачі документів, необхідних для підтвердження права на її отримання, із запізненням.

Так, згідно із абз. 13 п. 17 Порядку № 1045 виплата призначеної соціальної стипендії продовжується:

• особам, зазначеним у п.п. 10 п. 4 Порядку № 1045 (дітям з інвалідністю та особам з інвалідністю І — ІІІ груп) — на підставі копії медичного висновку про дитину з інвалідністю віком до 18 років або довідки медико-соціальної експертизи за умови подання таких документів не пізніше ніж через шість місяців з дня їх видачі (абз. 14 п. 7 Порядку № 1045);

• особам, зазначеним у п.п. 11 п. 4 Порядку № 1045 (студентам (курсантам) із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» від 01.06.2000 р. № 1768-III), — на підставі довідки органу соцзахисту населення про призначення сім’ї допомоги відповідно до цього Закону за умови подання довідки не пізніше ніж через три місяці з дня її видачі (абз. 15 п. 7 Порядку № 1045).

Крім того виплата соцстипендії за минулий період здійснюється не більш як за 12 місяців, якщо несвоєчасне включення студента (курсанта) до списків студентів, яким призначено соцстипендію, відбулося не з його вини (абз. 17 п. 7 Порядку № 1045).

Вказані норми викликали багато запитань. Зокрема, як діяти, якщо студент затримав надання документа, що підтверджує право на отримання соцстипендії, однак це сталося не з його вини і при цьому він «вписався» у тримісячний/шестимісячний строк, відведений абз. 14 і 15 п. 7 Порядку № 1045.

Аби краще розібратися у ситуації, давайте розглянемо приклад.

Приклад. Згідно з довідкою органу соцзахисту населення родина студента отримувала державну соцдопомогу малозабезпеченим сім’ям з липня по грудень 2018 року. Для подальшого отримання цієї допомоги уповноважений представник родини звернувся до органу соцзахисту в січні 2019 року. Відповідно до пп. 8 та 20 Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям, затвердженого постановою КМУ від 24.02.2003 р. № 250, допомогу малозабезпеченій сім’ї призначено з місяця звернення строком на 6 місяців — з січня 2019 року по червень 2019 року. При цьому довідку про призначення вказаної допомоги видано 07.02.2019 р., а студент надав таку довідку до закладу вищої освіти (ЗВО) 15.02.2019 р.

Слід врахувати один момент: згідно з п. 8 Порядку № 1045 ЗВО до 5 числа кожного місяця подає до органів соцзахисту населення за місцезнаходженням списки студентів, яким призначено соціальну стипендію. Тобто, якщо закінчилась дія документа, що підтверджує право на соцстипендію, то для отримання соцстипендії за поточний місяць студент має подати новий підтверджуючий документ до 5 числа такого поточного місяця. В наведеному прикладі студент не мав актуальної довідки від органу соцзахисту населення у січні і подав її до ЗВО 15 лютого (пізніше 5-го числа). Тому його не внесли до списків на призначення соцстипендії за січень та лютий 2019 року.

У зв’язку з цим виникає запитання: чи можна виплатити студенту соцстипендію за січень та лютий «заднім числом», взявши до уваги те, що він подав довідку не пізніше ніж через три місяці з дня її видачі (абз. 15 п. 7 Порядку № 1045)? Чи слід у даному випадку з’ясовувати відсутність або наявність вини студента у несвоєчасній подачі довідки до ЗВО?

На поставлені запитання фахівці Мінсоцполітики відповіли зрозуміло та однозначно.

На їхню думку, якщо у період призначення студентам соцстипендії відповідно до пп. 10 — 11 п. 4 Порядку № 1045 підтверджено право на продовження виплати соцстипендії відповідними довідками, то її виплачують з місяця, вказаного у таких довідках. При цьому зазначені документи слід надати уповноваженій особі ЗВО у визначені строки (3/6 місяців з дня видачі).

Так, у наведеному прикладі виплату соціальної стипендії слід продовжити із місяця, вказаного у довідці, — із січня 2019 року. Мова йде про місяць, з якого надається соціальна допомога згідно із поданою студентом довідкою. При цьому його внесуть до списків на призначення соцстипендії та виплатять стипендію у березні 2019 року за період січень — березень 2019 року.

Отже, якщо студент із числа дітей/осіб з інвалідністю або із малозабезпечених сімей своєчасно не подає необхідні підтверджуючі документи на виплату соцстипендії, то виплату стипендії йому призупиняють, а потім — виплачують «заднім числом» після подачі документів.

Тож, якщо студент встигне подати документи, необхідні для продовження виплати соцстипендії, у строки, визначені п.п. 10 або 11 п. 4 Порядку № 1045 (3 / 6 місяців з дня видачі), то виплату стипендії йому продовжують із місяця, зазначеного у документах. При цьому не має значення наявність його вини.

Тоді слід розібратись, у якому ж випадку застосовується норма абз. 17 п. 7 Порядку № 1045, яка встановлює правило виплати соцстипендії за минулий період: не більш як за 12 місяців, якщо несвоєчасне включення студента (курсанта) до списків на призначення соцстипендії відбулося не з його вини?

З аналізу законодавства випливає, що ця норма застосовується для таких категорій студентів, що мають право на соцстипендію:

• студентів, вказаних у пп. 1 — 9, 12 п. 4 Порядку № 1045, зокрема, дітей-сиріт, позбавлених батьківського піклування, внутрішньо переміщених осіб;

• студентів із числа дітей/осіб з інвалідністю та/або із малозабезпечених сімей (пп. 10, 11 п. 4 Порядку № 1045), якщо документи для продовження виплати соцстипендії подані до ЗВО після спливу 3/6 місяців з дня їх видачі.

Також Мінсоцполітики зазначає наступне: виплату соцстипендії за минулий період (не більше як за 12 місяців) здійснюють, якщо ЗВО з технічних або інших причин несвоєчасно включив студента до списків на призначення стипендії. Вочевидь, до таких «поважних» причин, які виключають вину студента, можна віднести затримку видачі документів, що підтверджують право на соцстипендію, у компетентних органах, надзвичайні ситуації техногенного або природного характеру, тимчасову непрацездатність студента тощо.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі