Теми статей
Обрати теми

Директор центру СССДМ: тарифний розряд та «стажова» надбавка

Меренкова Світлана, головний бухгалтер і начальник відділу бухгалтерського обліку та фінансово-господарського забезпечення Головного управління Держпраці у Харківській області
Який тарифний розряд слід встановити директору районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді? Чи має він право на надбавку за стаж роботи і якщо так, то за яких умов?

Перш ніж перейти до відповіді на поставлені запитання, коротко нагадаємо особливості функціонування центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (далі — центр СССДМ).

Так, відповідно до п. 1 Загального положення про центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, затвердженого постановою КМУ від 01.08.2013 р. № 573, (далі — Положення № 573) центр СССДМ — це спеціальний заклад, що проводить соціальну роботу із сім’ями, дітьми та молоддю, які перебувають у складних життєвих обставинах та потребують сторонньої допомоги. Мережа центрів СССДМ складається з обласних, регіональних, районних, міських, районних у містах центрів.

Згідно з п. 10 Положення № 573 центр СССДМ очолює директор, який призначається на посаду і звільняється з посади в установленому порядку керівником органу, до повноважень якого належить утворення, реорганізація та ліквідація центру. До основних повноважень директора центру СССДМ належить:

• складання штатного розпису центру в межах граничної чисельності працівників та фонду оплати праці;

• затвердження положення про структурні підрозділи центру та посадові інструкції його працівників;

• видання наказів організаційно-розпорядчого характеру, організація і контроль їх виконання;

• призначення на посади та звільнення з них працівників центру;

• утворення в центрі атестаційної комісію, сприяння підвищенню кваліфікації працівників центру;

• представництво центру у відносинах з органами державної влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями;

• проведення особистого прийому громадян з питань, що належать до компетенції центру тощо.

Умови оплати праці працівників центру СССДМ, у тому числі його директора, затверджуються Мінсоцполітики за погодженням з Мінфіном (п. 13 Положення № 573). Про них далі й поговоримо.

Тарифний розряд

Порядок установлення тарифного розряду директору центру СССДМ урегульований наказом Мінсоцполітики «Про умови оплати праці працівників закладів соціального захисту дітей, закладів соціального обслуговування, закладів соціальної підтримки сімей, дітей та молоді і центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді» від 18.05.2015 р. № 526 (далі — наказ № 526).

Так, відповідно до додатка 3 до цього наказу тарифний розряд директору центру СССДМ установлюються за групами з оплати праці залежно від чисельності населення адміністративно-територіальних одиниць. Рішення щодо встановлення конкретного тарифного розряду приймає орган, який утворив центр.

Тепер щодо самих тарифних розрядів. Вони наведені у таблиці нижче.

Група з оплати праці (чисельність населення адміністративно-територіальних одиниць)

Діапазон тарифних розрядів

I група (понад 501 тис. осіб)

16 — 18

II група (101 — 500 тис. осіб)

15 — 17

III група (до 100 тис. осіб)

14 — 16

Як бачите, тарифний розряд директору центру СССДМ установлюється в межах відповідного діапазону, який становить 3 тарифних розряди. Яким же чином установити конкретний тарифний розряд? Відповідь на це запитання надає приміка «*» додатка 3 до наказу № 526.

При визначенні тарифного розряду директора центра СССДМ враховуються такі показники:

• наявність закладів, щодо яких Центр здійснює організаційно-правове, методичне та інформаційне забезпечення їх діяльності;

• наявність у директора документа про підвищення кваліфікації;

• стаж роботи в центрах СССДМ понад 3 роки.

При цьому слід враховувати, що за наявності: одного із зазначених показників або відсутності усіх установлюється мінімальний тарифний розряд у межах діапазону тарифних розрядів за відповідною групою з оплати праці (I група — 16 тарифний розряд, II група — 15, III група — 14);

за наявності двох показників — мінімальний тарифний розряд підвищується на один порядок (I група — 17 тарифний розряд, II група — 16, III група — 15);

трьох показників — мінімальний тарифний розряд підвищується на два порядки (I група — 18 тарифний розряд, II група — 17, III група — 16).

Надбавка за стаж роботи

Надбавка за стаж роботи в центрах СССДМ встановлюється:

• керівникам (директору);

• заступникам керівників (заступнику директора — начальнику відділу);

• керівникам структурних підрозділів з основного виду діяльності;

• фахівцям із соціальної роботи.

Таке коло отримувачів «стажової» надбавки окреслено п. 1 Порядку нарахування і виплати надбавки керівникам центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, їх заступникам, керівникам структурних підрозділів з основного виду діяльності та фахівцям із соціальної роботи за стаж роботи в центрах соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді від 21.06.2017 р. № 435 (далі — Порядок № 435).

Згідно з п. 2 Порядку № 435 надбавка за стаж роботи установлюється залежно від стажу роботи в центрах СССДМ у таких розмірах:

Стаж роботи

Розмір надбавки, %

Понад 3 роки

10

Понад 10 років

20

Понад 20 років

30

Така надбавка виплачується (за фактично відпрацьований час) до посадового окладу з урахуванням підвищень і без урахування інших надбавок і доплат (п. 5 Порядку № 435). Зверніть увагу: «стажова» надбавка виплачується за основним місцем роботи. Особам, які працюють за сумісництвом, надбавка не виплачується.

Якщо у працівника право на нарахування або підвищення розміру надбавки виникло протягом календарного місяця, така надбавка нараховується з початку наступного місяця (п. 7 Порядку № 435).

Отже, як бачимо, директор центру СССДМ має право на надбавку за стаж роботи. Розмір такої надбавки залежить від наявного стажу роботи в центрах СССДМ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі