Теми статей
Обрати теми

Адміністратор ЦНАП: хто призначає на посаду?

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
Нацдержслужба у своєму листі від 19 березня 2019 року № 1590/07.02-19 вирішила проблему, що склалася через законодавчу колізію у питанні призначення на посаду адміністратора Центру надання адміністративних послуг (далі — ЦНАП). Пояснимо суть проблеми.

Певний час у питанні призначення на посаду адміністратора ЦНАП все було ясно. Так, відповідно до ч. 2 ст. 13 Закону України «Про адміністративні послуги» від 06.09.2012 р. № 5203-VI (далі — Закон № 5203) адміністратор призначається на посаду та звільняється з неї особою, яка очолює орган (керівником органу), що прийняв рішення про утворення відповідного ЦНАП. ЦНАП — це постійно діючий робочий орган або структурний підрозділ місцевої держадміністрації, в якому надаються адмінпослуги через адміністратора шляхом його взаємодії з суб’єктами надання адмінпослуг (ч. 1 ст. 12 Закону № 5203). Відповідно до ст. 5 Закону України «Про місцеві державні адміністрації» від 09.04.99 р. № 586-XIV склад місцевих держадміністрацій формують їх голови. Отже, адміністратора ЦНАП призначає голова місцевої держадміністрації.

У той же час у цьому питанні слід брати до уваги ще й Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889-VIII (далі — Закон № 889). До недавнього часу його норми щодо призначення на посаду адміністратора ЦНАП повністю узгоджувалися із Законом № 5203. Відповідно до ст. 17 Закону № 889 голова місцевої держадміністрації здійснював повноваження керівника держслужби у місцевих держадміністраціях та мав право призначати громадян України, які пройшли конкурсний відбір, на вакантні посади держслужби категорій «Б» і «В», і звільняти з таких посад.

Однак ідилію було порушено: Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань проходження державної служби» від 09.11.2017 р. № 2190-VIII підкоригував положення Закону № 889. Так, з 11.11.2017 р. встановлено, що дія Закону № 889 не поширюється на голів місцевих держадміністрацій, їх перших заступників та заступників. Крім того, Законом № 2190 було доповнено ч. 1 ст. 17 Закону № 889 пунктом 31, згідно з яким повноваження керівника держслужби у місцевих держадміністраціях здійснюють:

• керівник апарату — в апараті місцевої держадміністрації та її структурних підрозділах (крім структурних підрозділів зі статусом юросіб публічного права);

• керівник структурного підрозділу зі статусом юридичної особи публічного права — у такому підрозділі.

Це стосується і повноважень у прийнятті рішень щодо призначення на посади держслужби категорій «Б» і «В», адже їх приймає керівник держслужби. Виникає запитання: яким законом керуватися та хто врешті-решт призначає на посаду адміністратора ЦНАП?

Нацдержслужба надала чітку відповідь: суб’єктом призначення адміністратора ЦНАП, утвореного місцевою держадміністрацією, є голова такої держадміністрації. Ми повністю згодні з цим.

Такий висновок ґрунтується на тому, що спеціальний закон (Закон № 5203) у цьому питанні є вагомішим.

До того ж цей висновок узгоджується із п. 10 Примірного положення про центр надання адміністративних послуг, затвердженого постановою КМУ від 20.02.2013 р. № 118. Згідно із вказаною нормою адміністратор призначається на посаду та звільняється з посади головою місцевої держадміністрації, міським, селищним або сільським головою.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі