Теми статей
Обрати теми

Забута відпускна компенсація: відображаємо у формі № 1ДФ

Остапчук Олександр, експерт з питань оплати праці
Працівник установи звільнився у грудні 2018 року, але йому не було нараховано компенсацію за невикористану відпустку. У березні 2019 року цьому працівнику донарахували компенсацію за невикористану відпустку. Чи потрібно в цьому випадку заповнювати графу 7 розділу I форми № 1ДФ? Яку ознаку доходу застосовувати для відображення суми компенсації за невикористану відпустку звільненому працівнику?

Перш ніж відповісти на поставлене запитання, коротко нагадаємо особливості оподаткування суми компенсації за невикористану відпустку, яка виплачується працівнику після звільнення.

ПДФО та ВЗ. Згідно з п.п. 164.2.1 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ) до загального місячного оподатковуваного доходу включається дохід у вигляді зарплати, нарахованої відповідно до умов трудового договору. При цьому в п.п. 14.1.48 ПКУ зазначено, що зарплата включає: основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму.

Компенсацію за невикористану відпустку, безперечно, надають у зв’язку з відносинами трудового найму. Крім того, вона є додатковою заробітною платою. Про це зазначено в п.п. 2.2.12 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5. Тому незалежно від того, коли виплатили компенсацію за невикористану відпустку (під час або після звільнення працівника), вона оподатковується податком на доходи фізичних осіб (далі — ПДФО) за ставкою 18 %.

Сума відпускної компенсації включаються до бази оподаткування військовим збором (далі — ВЗ), а отже, ВЗ з неї утримується в загальному порядку за ставкою 1,5 %.

ЄСВ. Згідно зі ст. 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI платниками єдиного соціального внеску (далі — ЄСВ) є роботодавці, зокрема підприємства, установи та організації, інші юридичні особи, утворені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, фізичні особи — підприємці, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, або за цивільно-правовими договорами. Колишні роботодавці серед платників не зазначені.

Таким чином, на суми грошової компенсації у разі невикористання відпусток (щорічної основної та додаткової), що виплачується вже звільненим особам, ЄСВ не нараховується.

На цьому, зокрема, наполягає Пенсійний фонд у своїх численних листах — від 03.03.2011 р. № 4149/ 05-10, від 18.10.2011 р. № 22373/03-20, від 06.08.2013 р. № 20685/03-30.

На підтримку такої думки Пенсійного фонду виступає й ДФСУ у листі від 11.02.2016 р. № 2262/ 5/99-99-17-03-03-16.

1 ДФ. Податковий розрахунок за формою № 1ДФ за звітний квартал подають податкові агенти, які протягом цього кварталу нараховували (надавали, виплачували) доходи на користь фізичних осіб або утримували (перераховували до бюджету) ПДФО і ВЗ з таких доходів. Якщо таких операцій протягом звітного кварталу не було, то Податковий розрахунок за формою № 1ДФ за цей квартал не подають. Це прямо зазначено в п.п. «б» п. 176.2 ПКУ.

У свою чергу, згідно з п. 3.7 Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, затвердженого наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. № 4, графу 7 «Дата звільнення з роботи» розділу I Податкового розрахунку за формою № 1ДФ заповнюють тільки за тими платниками податків, які, зокрема, були звільнені до початку звітного періоду, але отримували зарплату у такому звітному періоді.

У випадку, що розглядається, інформацію про дату звільнення працівника вже відобразили в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ за 4 квартал 2018 року, адже працівник звільнився в грудні 2018 року. Але у зв’язку з тим, що компенсацію за невикористану відпустку було нараховано лише у березні 2019 року, таку інформацію доведеться відобразити повторно у звіті за 1 квартал 2019 року.

Крім того, як було зазначено вище, якщо працівнику, у тому числі колишньому, нараховується (виплачується) дохід, то така інформація відображається в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ. Тому сума компенсації за невикористану відпустку, нарахована в березні 2019 року, а також ПДФО та ВЗ, утримані з неї, повинні бути відображені в Податковому розрахунку за 1 квартал 2019 року.

Отже, при відображенні в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ за 1 квартал 2019 року суми компенсації за невикористану відпустку і ПДФО, утриманого з неї, слід заповнити графу 7 розділу I і зазначити в ній дату звільнення працівника, незважаючи на те, що вона припадає на минулий звітний період.

При цьому у графі 5 розділу I форми № 1ДФ за І квартал 2019 року нараховану відпускну компенсацію слід відобразити як інші доходи з ознакою доходу «127». Крім того, її сума разом з утриманим ВЗ має бути відображена у складі загальних сум розділу II форми № 1 ДФ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі