Теми статей
Обрати теми

Оплата хвороби сільському голові у разі припинення повноважень

Остапчук Олександр, експерт з питань оплати праці
Сільський голова звільнений у зв’язку з припиненням повноважень 13.11.2019 р. Напередодні він захворів. Наданий листок непрацездатності свідчить про період його хвороби з 12 по 21 листопада 2019 року. Як оплатити лікарняний листок такій особі?

Розпочнемо з того, що допомога по тимчасовій непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві та профзахворюванням, виплачується Фондом соціального страхування починаючи з шостого дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або до встановлення медико-соціальною експертною комісією інвалідності (встановлення іншої групи, підтвердження раніше встановленої групи інвалідності) незалежно від звільнення застрахованої особи в період втрати працездатності, у порядку та розмірах, установлених законодавством. Це випливає зі ст. 22 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV (далі — Закон № 1105).

Це означає, що зазначеним Законом чітко визначено: допомога виплачується незалежно від звільнення працівника. Головне, щоб початок хвороби припав на період, коли працівник перебував у трудових відносинах з роботодавцем.

У наведеному запитанні проблем з виплатою допомоги не буде. Страховий випадок настав 12.11.2019 р., тобто в період роботи застрахованої особи. Тому починаючи з шостого дня захворювання допомога по тимчасовій непрацездатності виплачуватиметься за рахунок коштів Фонду, у тому числі й за дні хвороби, які припали на період після звільнення сільського голови.

А ось із оплатою перших п’яти днів тимчасової непрацездатності ситуація інша.

Річ у тім, що в Порядку оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності в результаті захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, за рахунок коштів роботодавця, затвердженому постановою КМУ від 26.06.2015 р. № 440, на жаль, не продубльовані норми Закону № 1105 стосовно того, що ці дні оплачуються незалежно від звільнення застрахованої особи в період втрати працездатності. Виходить, що формально роботодавець за свій рахунок може оплатити тільки дні хвороби по день припинення трудових відносин, а оплатити дні хвороби після звільнення — ні.

У наведеному запитанні роботодавець (сільрада) оплатить тільки 2 дні — 12 і 13 листопада. А ось 3 календарних дні хвороби, що припадають на період після звільнення (14 — 16 листопада), оплаті за рахунок коштів роботодавця не підлягають. У результаті виникає «дірка» в оплаті періоду тимчасової непрацездатності — після звільнення та по п’ятий день хвороби.

Таким чином, звільненому голові сільської ради лікарняний буде оплачений так:

• за рахунок коштів роботодавця (сільради) — 2 календарних дні (12 і 13 листопада 2019 року);

• за рахунок коштів Фонду — 5 календарних днів (з 17 по 21 листопада 2019 року).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі