Теми статей
Обрати теми

У лікарняному — відмітка про алкогольне сп’яніння: чи оплачувати його?

Остапчук Олександр, експерт з питань оплати праці
Працівника установи збила машина. У наданому ним лікарняному листі стоїть відмітка про алкогольне сп’яніння. Чи підлягає оплаті такий лист?

Підстави для відмови в наданні виплат у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю перелічені в п. 5 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV (далі — Закон № 1105). У цьому переліку є й «алкогольне сп’яніння».

Але запис у лікарняному листі про алкогольне сп’яніння не завжди означає, що комісія повинна прийняти рішення про відмову в оплаті такого лікарняного.

Річ у тому, що зазначена норма Закону № 1105 передбачає, що лікарняний лист не оплачується лише в тому випадку, якщо алкогольне сп’яніння стало причиною отриманої травми. А, як показує практика, це не завжди так.

Наприклад, працівник повертався додому з гостей, переходив дорогу в належному місці, але його збив автомобіліст, який порушив правила дорожнього руху. У результаті є лікарняний лист з «алкогольною відміткою», але вини працівника тут немає. Отже, у такому разі працівник має право розраховувати на оплату всього періоду лікування.

Резюме: якщо травма отримана не в результаті алкогольного сп’яніння, комісія із соціального страхування повинна прийняти рішення про оплату такого лікарняного листа.

Документи і довідки, що підтверджують цей факт, додаються до протоколу комісії про призначення виплати. При перевірці Фонду вони будуть підтвердженням правильності прийнятого комісією рішення.

Але якщо причиною аварії був працівник установи, який перебував у стані алкогольного сп’яніння, то не бачити йому лікарняних, як своїх вух.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі