Теми статей
Обрати теми

Індексація суміснику: нараховувати чи ні?

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
В установі працює зовнішній сумісник на 0,5 ставки. За словами працівника, за основним місцем роботи він працює на повну ставку. Чи потрібно індексувати зарплату на посаді за сумісництвом?

При індексації зарплати на роботі за сумісництвом слід звернути увагу на важливий момент.

Зарплату індексують за кожною посадою окремо, тобто окремо за основним місцем роботи і за сумісництвом (лист Мінсоцполітики від 01.08.2014 р. № 8538/0/14-14/10). Суму індексації визначають окремо на усіх місцях роботи (за кожною посадою) виходячи з прожитмінімуму для працездатної особи (далі — ПМПО), але виплачують пропорційно відпрацьованому часу (зайнятості). Загальний проіндексований дохід на основному місці роботи і на роботі за сумісництвом не повинен перевищувати ПМПО.

Для індексації зарплати на роботі за сумісництвом необхідна довідка з основного місця роботи про розмір доходу, що підлягає індексації, і проіндексованого доходу (п. 7 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078). Таку довідку повинен надати працівник. Інакше доходи за сумісництвом не індексуються (див. листи Мінсоцполітики від 01.08.2014 р. № 8538/0/14-14/10 та від 31.07.2015 р. № 11587/0/14-15/10). Адже без такої довідки роботодавець за сумісництвом не зможе визначити, в яких межах була проіндексована зарплата працівника за основним місцем роботи. Отже, і проіндексувати зарплату за сумісництвом він не зможе. Індексація на роботі за сумісництвом можлива, якщо на основному місці роботи працівник працює в режимі неповного робочого часу. Адже коли працівник на основному місці працює на «повну» ставку, то зарплата в межах ПМПО буде проіндексована там у повному обсязі і на роботі за сумісництвом індексувати буде нічого.

Розглянемо на прикладі.

Приклад. Працівник — зовнішній сумісник працює на умовах неповного робочого часу (обіймає 0,5 штатної одиниці). Посадовий оклад з урахуванням зайнятості складає 1479 грн. (2958 грн. х 0,5). Чи індексувати зарплату за сумісництвом, якщо за основним місцем працівник працює на повну ставку і його оклад складає 3150 грн.? Він відпрацював усі дні у грудні і за основним місцем роботи, і за сумісництвом. Базовий місяць — січень 2019 року.

Ні, у цьому випадку на роботі за сумісництвом зарплату не індексують, навіть якщо працівник надасть відповідну довідку з основного місця роботи.

Пояснимо чому. Працівник за основним місцем роботи працює на повну ставку. Оклад його складає 3150 грн., тобто за основним місцем роботи його зарплата буде проіндексована в межах ПМПО. Сума індексації на основному місці роботи за грудень 2019 року складе:

2102 грн. х 3,1 % = 65,16 грн.,

де 2102 — ПМПО в грудні 2019 року,

3,1 % — коефіцієнт індексації в грудні 2019 року для «базового» січня 2019 року.

Тобто зарплата працівника вже проіндексована повністю в межах ПМПО за основним місцем роботи. Це означає, що підстав для індексації зарплати за сумісництвом немає.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі