Теми статей
Обрати теми

Щодо оплати праці сумісників

Міністерство соціальної політики України
Лист від 19.01.2018 р. № 1661/0/101-18 (витяг)

<…>

Разом з тим повідомляємо, що порядок роботи сумісників та оплата їх праці регламентується постановою Кабінету Міністрів України від 03.04.93 р. № 245 «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» (зі змінами) та Положенням про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій, затвердженим наказом Мінпраці, Мін’юсту і Мінфіну від 28.06.93 р. № 43.

Сумісництвом вважається виконання працівником, крім своєї основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому ж або іншому підприємстві, в установі, організації або у громадянина за наймом.

Тривалість роботи за сумісництвом не може перевищувати чотирьох годин (0,5 ставки) на день і повного робочого дня у вихідний день. Загальна тривалість роботи за сумісництвом протягом місяця не має перевищувати половини місячної норми робочого часу.

Відповідно до статті 1021 Кодексу законів про працю України та статті 19 Закону України «Про оплату праці» працівники, які працюють за сумісництвом, одержують заробітну плату за фактично виконану роботу.

Таким чином, працівники, що працюють за сумісництвом нарівні з іншими працівниками підприємства, мають право на оплату праці відповідно до чинного законодавства.

Умови оплати праці медичних працівників визначаються згідно зі спільним наказом Міністерства пращ» та соціальної політики України та Міністерства охорони здоров’я від 05.10.2005 р. № 308/519 «Про впорядкування Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення», розробленим на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 30.08.2002 р. № 1298 «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери».

Одночасно зазначаємо, що листи Міністерства не є нормативно-правовими актами, за своєю природою вони носять інформаційний, роз’яснювальний та рекомендаційний характер і не повинні встановлювати нових правових норм.

<…>

Директор Департаменту заробітної плати та умов праці О. Товстенко

Коментар редакції

Підвищення окладу за диплом з відзнакою: порція роз’яснень від Мінсоцполітики і МОЗ

У листах, що коментуються, фахівці Мінсоцполітики та МОЗ відповіли на такі запитання:

1. Підвищення за диплом з відзнакою виплачують протягом 5 років після закінчення відповідного вишу. Чи включається до цього строку період перебування у відпустці для догляду за дитиною?

2. Чи підвищується посадовий оклад за наявність диплома з відзнакою лікарю, який працює у медичному закладі за сумісництвом?

Але перш ніж перейти до відповіді Міністерств, пояснимо, у чому полягає суть цих запитань.

Посадові оклади (тарифні ставки), доплати та надбавки лікарям установлюють з урахуванням розмірів, передбачених Умовами оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затвердженими спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519).

Так, згідно із абз. 2 п. 1.4 цих Умов оплата праці працівників здійснюється за фактично відпрацьований час виходячи з посадового окладу (тарифної ставки) або залежно від виконання норм виробітку та відрядних розцінок з урахуванням підвищень, а також доплат та надбавок, передбачених чинним законодавством.

Відповідно до п.п. 2.4.3 Умов № 308/519 лікарям усіх спеціальностей та провізорам (крім лікарів-інтернів та провізорів-інтернів), які отримали диплом з відзнакою після закінчення вищих медичних (фармацевтичних) навчальних закладів, посадовий оклад, що визначений за тарифними розрядами, підвищується протягом 5 років на 5 %. Відповідно до п.п. 2.4.7 Умов № 308/519 таке підвищення установлюють до посадового окладу, визначеного за пп. 2.1 — 2.2 цих Умов.

«Дитяча» відпустка

Як зазначають фахівці МОЗ, перенесення строку виплати підвищення посадового окладу за диплом з відзнакою на час перебування працівника у відпустці для догляду за дитиною Умовами № 308/519 не передбачено. Таке підвищення встановлюється з моменту прийняття на посаду лікаря (провізора) — спеціаліста і виплачується протягом 5 років, включаючи період перебування у відпустці для догляду за дитиною до трьох років. Розглянемо приклад.

Приклад. Лікар-анестезіолог перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Перед цією відпусткою жінка працювала на зазначеній посаді 2 роки і 3 місяці та отримувала підвищення посадового окладу на 5 % за диплом з відзнакою. Повністю використавши «дитячу» відпустку, працівниця приступила до роботи у січні 2019 року.

У наведеній ситуації після виходу з відпустки для догляду за дитиною лікар не буде отримувати підвищення за диплом із відзнакою, оскільки строк його виплати (протягом 5 років після закінчення вишу) уже закінчився.

Сумісники

Як було зазначено вище, обмеження щодо встановлення підвищення посадового окладу за диплом з відзнакою стосується лише лікарів-інтернів та провізорів-інтернів. У них право на вищезазначене підвищення виникає після закінчення інтернатури. А чи має право на таке підвищення лікар, який працює у медичному закладі за сумісництвом?

Насамперед зазначимо, що Умови № 308/519 не містять заборони на встановлення підвищення посадового окладу за диплом з відзнакою працівникам-сумісникам. А відповідно, вони мають на нього право. Аналогічну думку з цього приводу висловили й фахівці двох Міністерств у листах, що коментуються.

Причому як додаткові аргументи вони використовують норми постанови КМУ «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» від 03.04.93 р. № 245 (далі — постанова № 245) та Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій, затверджене спільним наказом Мінпраці, Мін’юсту та Мінфіну від 28.06.93 р. № 43 (далі — Положення № 43).

Так, відповідно до п. 1 Положення № 43 сумісництвом вважається виконання працівником, крім своєї основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому ж або іншому підприємстві, в установі, організації або у громадянина (підприємця, приватної особи) за наймом.

Тривалість роботи за сумісництвом не може перевищувати чотирьох годин на день і повного робочого дня у вихідний день. Загальна тривалість роботи за сумісництвом протягом місяця не повинна перевищувати половини місячної норми робочого часу (п. 2 постанови № 245).

Працівникові-суміснику оплата праці провадиться за фактично виконану роботу (п. 5 Положення № 43). Тобто, незалежно від того, який розмір зарплати та надбавки, доплати (підвищення) працівник одержує за основним місцем роботи, за виконання обов’язків за іншою посадою на умовах сумісництва йому встановлюється оплата відповідно до цієї посади, якщо чинним законодавством не визначено заборони на виплату окремих видів надбавок, доплат.

Резюмуємо: підвищення окладу за наявність диплома з відзнакою встановлюють як за основною посадою, так і за сумісництвом. Хоча про це прямо й не зазначено в Умовах № 308/519, але це випливає зі змісту нормативно-правових актів, якими врегульовано порядок роботи працівників-сумісників бюджетних установ.

Олександр ОСТАПЧУК, експерт з питань оплати праці

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі