Теми статей
Обрати теми

«Чужих дітей не буває»: надаємо відпустки усиновлювачу

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
Нещодавно працівниця нашої установи разом із чоловіком усиновила дитину віком 4 роки. На які відпустки має право наша працівниця як усиновлювач? (запитання з електронної пошти редакції: bb@id.factor.ua)

Вірно кажуть, що чужих дітей не буває. Усиновлювачі отримують найбільше щастя у житті — довгоочікувану дитину. Крім того, як «бонус» від законотворців та роботодавців їм також надається відпустка. І не одна. Які саме?

Дізнаєтесь далі.

Відпустка у зв’язку з усиновленням

Відповідно до ст. 181 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) працівнику, який усиновив дитину з числа дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування, надається одноразова оплачувана відпустка у зв’язку з усиновленням дитини. Її тривалість складає 56 календарних днів, а при усиновленні двох і більше дітей — 70 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів. Якщо усиновлювачами є подружжя, відпустка надається одному з них на їх розсуд.

Усиновлювач має право на таку відпустку після набрання законної сили рішенням суду про усиновлення дитини.

При цьому заява про надання відпустки має надійти до роботодавця не пізніше 3 місяців з дня набрання законної сили таким рішенням. Відпустка оформляється наказом (розпорядженням) власника або уповноваженого ним органу (ч. 6 ст. 20 Закону про відпустки).

Аналогічна норма передбачена ст. 182 КЗпП. При цьому з 21.06.2019 р. положення Закону про відпустки та КЗпП підкоригували, тож тепер вони відповідають чинному законодавству (детальніше читайте «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання відпустки усиновлювачам при усиновленні дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування» цього номера).

Відпустка для догляду

Працівники, які всиновлюють малюків до 3 років, мають право на відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку (ч. 3 ст. 18 Закону про відпустки та ч. 3 ст. 182 КЗпП).

Однак в описаному випадку ця відпустка працівниці не надається, адже вони із чоловіком усиновили дитину 4 років.

Додаткова соцвідпустка на дітей

Відповідно до ст. 19 Закону про відпустки та ст. 1821 КЗпП жінка, яка усиновила дитину, має право на щорічну додаткову оплачувану відпустку тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів (ст. 73 КЗпП).

Працівниця має право на таку відпустку до досягнення дитиною 18 років (ст. 1 Закону України «Про охорону дитинства» від 26.04.2001 р. № 2402-III).

Більше інформації про додаткову соціальну відпустку на дітей ви знайдете у журналі «Бюджетна бухгалтерія», 2017, № 26, с. 20.

Відпустка за «свій рахунок»

Із положень п. 3 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки випливає, що особі, яка усиновила дитину, за її бажанням в обов’язковому порядку надається відпустка без збереження заробітної плати — якщо дитина потребує домашнього догляду. Тривалість такої відпустки визначається медичним висновком, але не може бути більше ніж:

• до досягнення дитиною 6-річного віку (у загальному випадку);

• до досягнення дитиною 16-річного віку, якщо дитина хвора на цукровий діабет I типу (інсулінозалежний) або якщо дитина, якій не встановлено інвалідність, хвора на тяжке перинатальне ураження нервової системи, має тяжку вроджену ваду розвитку, рідкісне орфанне захворювання, онкологічне, онкогематологічне захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкий психічний розлад, гостре або хронічне захворювання нирок IV ступеня;

• до досягнення дитиною 18-річного віку, якщо дитині встановлено категорію «дитина з інвалідністю підгрупи А» або дитина, якій не встановлено інвалідність, отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі