Теми статей
Обрати теми

Секретар держоргану → держслужбовець: визначаємо право на «вислужну» надбавку

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
Державний службовець до призначення на посаду держслужби працював секретарем у державному органі. При цьому він отримував надбавку за вислугу років. Чи включається стаж роботи секретарем держоргану до стажу державної служби при розрахунку надбавки за вислугу років держслужбовця? (запитання з електронної пошти редакції: bb@id.factor.ua)

Розпочнемо з того, що розберемося: хто є хто.

Посада секретаря держаного органу (зокрема, секретар приймальні судів, секретар керівника) належить до працівників, які виконують функції з обслуговування. «Оплатні» умови* для таких працівників затверджені постановою КМУ «Питання оплати праці працівників державних органів» від 18.01.2017 р. № 15 (далі — Умови № 15).

* Умови оплати праці працівників державних органів, які виконують функції з обслуговування, і працівників Управління адміністративних будинків Господарсько-фінансового департаменту Секретаріату Кабінету Міністрів України, Управління адміністративними будинками Державного управління справами, Управління адміністративними будинками Управління справами Апарату Верховної Ради України.

Відповідно до п. 5 Умов № 15 працівникам виплачується надбавка за вислугу років у державних органах, управліннях у відсотках до посадового окладу залежно від стажу роботи в держорганах у таких розмірах:

• стаж понад 3 роки — 10 %;

• стаж понад 5 років — 15 %;

• стаж понад 10 років — 20 %;

• стаж понад 15 років — 25 %;

• стаж понад 20 років — 30 %,

• стаж понад 25 років — 40 %.

При цьому до стажу для встановлення надбавки за вислугу років включаються:

• стаж роботи у державних органах на посадах керівних працівників, спеціалістів і службовців;

• раніше набутий стаж державної служби, у тому числі з урахуванням періодів роботи, передбачених ч. 2 ст. 46 Закону України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889-VIII (далі — Закон № 889).

Тобто для призначення надбавки за вислугу років на посаді працівника держоргану, що виконує функції з обслуговування, враховується набутий раніше стаж державної служби. Однак чи можна зарахувати час роботи на посаді обслуговуючого працівника держоргану до стажу державної служби для встановлення надбавки за вислугу років? Шукаємо відповідь разом.

Нагадаємо, що надбавка за вислугу років на державній службі встановлюється на рівні 3 % посадового окладу державного службовця за кожен календарний рік стажу державної служби, але не більше 50 % посадового окладу (ч. 1 ст. 52 Закону № 889). При цьому «вислужна» надбавка у максимальному розмірі (50 % посадового окладу) установлюється держслужбовцям, стаж держслужби яких становить понад 17 років.

Розглянемо періоди, які зараховуються до стажу держслужби. Відповідно до ст. 46 Закону № 889 та п. 4 Порядку обчислення стажу державної служби, затвердженого постановою КМУ від 25.03.2016 р. № 229, до стажу державної служби зараховуються:

1) час перебування на посаді державної служби відповідно до Закону № 889;

2) час перебування на посаді народного депутата України;

3) час проходження дипломатичної служби на дипломатичних посадах;

4) час перебування на посадах в органах місцевого самоврядування, передбачених Законом України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 р. № 2493-III;

5) час перебування на посадах суддів;

6) час перебування на посадах прокурорів;

7) час перебування на посадах, на яких присвоюються військові та спеціальні звання;

8) час професійного навчання державного службовця з відривом від служби, якщо не пізніше 75 днів після його завершення така особа повернулася на державну службу, крім випадків, установлених законом;

9) період, коли державний службовець не працював з поважних причин, але залишався у трудових відносинах з державним органом. Тут, зокрема, враховується період військової служби (детальніше про це ви можете дізнатись із журналу «Оплата праці», 2019, № 9, с. 18);

10) час перебування державного службовця у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а в разі якщо дитина потребує домашнього догляду — у відпустці без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною у медичному висновку, але не більше, ніж до досягнення дитиною шестирічного віку;

11) час перебування на посадах радників, помічників, уповноважених та прес-секретаря Президента України, працівників секретаріатів Голови Верховної Ради України, його Першого заступника та заступника, працівників патронатних служб Прем’єр-міністра України та інших членів Кабінету Міністрів України, помічників-консультантів народних депутатів України, помічників та наукових консультантів суддів Конституційного Суду України, помічників суддів, а також на посадах патронатних служб в інших державних органах.

Як бачимо, наведений перелік є вичерпним.

При цьому час роботи на посадах працівників державних органів, які виконують функції з обслуговування, у ньому не зазначений. Тож такий період не входить до стажу державної служби, який дає право на надбавку за вислугу років.

Отже, якщо за плечима державного службовця немає необхідного стажу, то «вислужну» надбавку йому слід виплачувати після того, як він відпрацює на посаді державної служби повний календарний рік.

При цьому слід пам’ятати, що державним службовцям, у яких протягом календарного місяця виникло право на підвищення надбавки за вислугу років на державній службі, розмір надбавки змінюється з дня набуття права на підвищення. На цьому наголошує Національне агентство України з питань державної служби у листі від 21.02.2018 р. № 1404/13-18 (див. «Оплата праці», 2018, № 8, с. 5).

Правильно розрахувати стаж, необхідний для виплати надбавки за вислугу років, допоможе трудова книжка працівника. Адже саме цей документ є основним для визначення «надбавочного» стажу.

Можна також використати й інші документи (витяги з наказів, відомостей про виплату заробітної плати тощо), які відповідно до чинного законодавства підтверджують спеціальний стаж роботи.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі