Теми статей
Обрати теми

Надбавка за складність та напруженість: чи можна встановити робітникам військової частини

Остапчук Олександр, експерт з питань оплати праці
Чи можна встановити надбавку за складність та напруженість у роботі водію легкового автомобіля та вантажнику військової частини. Якщо так, то у якому розмірі? Чи є якісь обмеження у цьому випадку?

Умови та розміри оплати праці працівників військових частин визначаються відповідно до постанови КМУ «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 р. № 1298 (далі — постанова № 1298) та розроблених на її виконання Умов оплати праці працівників загальних (наскрізних) професій і посад бюджетних військових частин, закладів, установ та організацій Збройних Сил України, затверджених наказом Міністра оборони від 24.01.2006 р. № 28 (далі — Умови № 28).

Так, додатком 5 до цих Умов затверджено Схеми тарифних розрядів професій робітників, а саме:

1) Схему тарифних розрядів професій робітників наскрізних професій (таблиця 1);

2) Схему тарифних розрядів окремих професій робітників, зайнятих на роботах із нормальними умовами праці, залежно від присвоєних кваліфікаційних розрядів (таблиця 2).

У першій з них, серед інших, зазначена посада (професія) «водій автомобіля (легкового)», а у другій — «вантажник, зайнятий вантаженням, вивантаженням та внутрішньоскладським переробленням вантажів». До речі, схожі посади, а саме «вантажник» та «водій автомобіля (автобуса)», містить Схема тарифних розрядів посад (професій) робітників, загальних для всіх бюджетних установ, закладів та організацій, затверджена додатком 4 до постанови № 1298.

У свою чергу, відповідно до абз. «а» п.п. 1 п. 4.1 Умов № 28 працівникам військових частин можуть встановлюватися надбавки у розмірі до 50 % посадового окладу (ставок заробітної плати, тарифної ставки):

• за високі досягнення у праці;

• за виконання особливо важливої роботи (на строк її виконання);

за складність і напруженість у роботі.

Граничний розмір зазначених надбавок для одного працівника не повинен перевищувати 50 % посадового окладу.

У разі несвоєчасного виконання завдань, погіршення якості роботи і порушення трудової дисципліни зазначені надбавки скасовуються або зменшуються.

Зауважимо, що ані постановою № 1298, ані Умовами № 28 не передбачено обмеження щодо встановлення робітникам надбавки за складність та напруженість у роботі.

Тобто зазначені нормативні документи не містять прив’язки щодо правомірності встановлення цієї надбавки якійсь окремій категорії працівників (професіонали, фахівці або робітники). А тому цілком правомірно зазначену надбавку встановити водію легкового автомобіля та вантажнику військової частини.

Зазначимо, що конкретний розмір надбавки за складність і напруженість у роботі встановлюється командиром військової частини у межах фонду оплати праці, затвердженого в кошторисах.

Щодо конкретних умов, розмірів і порядку встановлення (зменшення розміру, скасування) цієї надбавки, то вони повинні бути обумовлені в колективному договорі військової частини або в окремому Положенні як додатку до колективного договору.

Також виникає питання про необхідність проведення доплати до мінімальної заробітної плати, оскільки оклади водія легкового автомобіля та вантажника військової частини відповідно до Умов № 28 визначаються у діапазоні 1 — 2 тарифного розряду (1921 — 2094 грн.), а мінімальна заробітна плата на сьогодні становить 4173 грн.

Тому якщо зарплата зазначених працівників з урахуванням установлених доплат і надбавок (у тому числі надбавки за складність та напруженість у роботі), премій та індексації менше за розмір мінімальної заробітної плати, то відповідно до ч. 4 ст. 31 Закону України «Про оплату праці» 24.03.95 р. № 108/95-ВР слід проводити доплату до рівня мінімальної заробітної плати.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі