Теми статей
Обрати теми

Курси підвищення кваліфікації тренера-викладача ДЮСШ: що з оплатою?

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
Тренера-викладача дитячо-юнацької спортивної школи (ДЮСШ) направляють на курси підвищення кваліфікації. Як оплачувати період перебування на курсах? Чи можна оплатити день курсів, що припав на вихідний, або надати інший день відпочинку?

Положення про підвищення кваліфікації тренерів (тренерів-викладачів) та інших фахівців у сфері фізичної культури і спорту затверджено наказом Мінмолодьспорту від 13.09.2016 р. № 3520 (далі — Положення № 3520). Саме цей документ визначає порядок підвищення кваліфікації державних, головних та старших тренерів штатних команд національних збірних команд України, тренерів (тренерів-викладачів) закладів фізичної культури і спорту, інших фахівців сфери фізичної культури і спорту, які працюють у закладах фізичної культури і спорту.

Тренери-викладачі ДЮСШ підвищують кваліфікацію у закладах вищої освіти на курсах підвищення кваліфікації або проходять навчання, що проводять всеукраїнські спортивні федерації із статусом національної спортивної федерації з відповідного виду спорту, один раз на п’ять років (п. 3 Положення № 3520).

Згідно з п. 4 Положення № 3520 на період проходження курсів підвищення кваліфікації або навчання за тренерами зберігається середня заробітна плата відповідно до законодавства. У разі навчання з відривом від основного місця роботи вони мають право на гарантії та компенсації, передбачені законодавством.

При цьому гарантії і компенсації для працівників, яких направляють підвищувати кваліфікацію, врегульовані нормами ст. 122 КЗпП та постановою КМУ «Про гарантії і компенсації для працівників, які направляються для підвищення кваліфікації, підготовки, перепідготовки, навчання інших професій з відривом від виробництва» від 28.06.97 р. № 695 (далі — постановою № 695).

До таких гарантій належать:

• збереження робочого місця і середньої заробітної плати за час перебування на курсах;

• оплата вартості проїзду до міста навчання і назад;

• виплата добових за кожний день перебування у дорозі у розмірах, встановлених чинним законодавством для службових відряджень;

• відшкодування витрат, пов’язаних з наймом житла.

Як ми вже зазначили, однією з гарантій для працівників, направлених на курси підвищення кваліфікації, є обов’язок роботодавця зберегти середню зарплату за час навчання (п.п. «а» п. 1 постанови № 695).

Розрахунок середнього заробітку провадиться відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100).

Як правило, розрахунок здійснюють виходячи з виплат за останні 2 календарні місяці, що передують місяцю направлення на курси підвищення кваліфікації (абз. 3 п. 2 Порядку № 100). Якщо працівник не працював протягом двох останніх місяців, то середню зарплату розраховують виходячи з виплат за попередні два місяці роботи. Якщо ж працівник не працював останні 4 місяці, то середній заробіток розраховують виходячи із встановленого у трудовому договорі посадового окладу (тарифної ставки). Для працівників, які нещодавно прийняті до закладу і в них немає двомісячного розрахункового періоду, середня зарплата розраховується виходячи із виплат за фактично відпрацьований час.

Перелік виплат, які включаються до розрахунку середнього заробітку, наведений у п. 3 Порядку № 100. Тут слід мати на увазі, що в розрахунок включаються, зокрема, підвищення посадового окладу, доплати та надбавки, передбачені наказом Мінмолодьспорту «Про впорядкування умов оплати праці працівників бюджетних установ, закладів та організацій галузі фізичної культури і спорту» від 23.09.2005 р. № 2097.

У свою чергу, не беруть участь в розрахунку «середньої» виплати:

• перелічені в абз. 1 п. 4 Порядку № 100;

• нараховані за час, протягом якого за працівником зберігався середній заробіток (за час виконання державних і громадських обов’язків, щорічної та додаткової відпустки, відрядження, якщо оплата здійснювалася за «середньою», тощо — абз. 2 п. 4 Порядку № 100);

• нараховані у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю (абз. 2 п. 4 Порядку № 100).

Зауважимо: усі виплати включають до розрахунку середнього заробітку в тому розмірі, в якому вони були нараховані, тобто без зменшення на суми утриманих податків і зборів, стягнення аліментів тощо (абз. 3 п. 3 Порядку № 100).

Виняток становлять (абз. 1 та 2 п. 3 Порядку № 100):

• квартальні премії, а також премії, нараховані за триваліший проміжок часу. Їх включають у заробіток у частині, що відповідає кількості місяців у розрахунковому періоді;

• одноразова винагорода за підсумками роботи за рік і за вислугу років, нарахована в поточному році за попередній календарний рік. Її суму розподіляють, додаючи до заробітку кожного місяця розрахункового періоду 1/12 винагороди;

• премії (місячні, квартальні тощо), винагороди та інші заохочувальні виплати, якщо робочі дні в розрахунковому періоді відпрацьовано не повністю. У цьому випадку зазначені виплати враховують пропорційно часу, відпрацьованому в розрахунковому періоді. Проте якщо місячні премії виплачують місяць у місяць і вони вже обчислені пропорційно відпрацьованому часу, то їх суми включають у заробіток у фактично нарахованому розмірі (див. лист Мінсоцполітики від 06.08.2014 р. № 1126/13/84-14). Такі премії включаються в заробіток того місяця, на який вони припадають згідно з розрахунковою відомістю на заробітну плату.

Середня зарплата за час направлення працівників на курси підвищення кваліфікації розраховується діленням суми зарплати за фактично відпрацьовані робочі дні протягом розрахункового періоду та інших виплат, що включаються до розрахунку середнього заробітку і нараховані у розрахунковому періоді, на кількість робочих днів, фактично відпрацьованих у розрахунковому періоді. Оплату праці за час курсів підвищення кваліфікації розраховують, перемноживши середньоденну зарплату на кількість робочих днів, які припадають на час курсів.

ВАЖЛИВО!

Середню зарплату зберігають саме за час навчання на курсах підвищення кваліфікації у робочі дні.

Тобто «середню» зберігають за дні проходження курсів підвищення кваліфікації, які припали на робочі дні за графіком роботи.

Отже, якщо тренер-викладач ДЮСШ проходив курси підвищення кваліфікації у свій вихідний день, то середня зарплата за цей день не зберігається.

Також на нормативно-правовому рівні не передбачено надання іншого дня відпочинку, якщо працівник навчався на курсах підвищення кваліфікації у свій вихідний день (див. лист Мінсоцполітики від 29.06.2016 р. № 813/13/84-16).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі