Теми статей
Обрати теми

Закінчення відпустки збігається з початком декрету

Остапчук Олександр, експерт з питань оплати праці
Останній день щорічної відпустки працівниці збігся з датою початку відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами згідно з лікарняним листом. Що робити з невикористаним днем відпустки?

Згідно з п. 3 ч. 2 ст. 11 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР щорічна відпустка має бути перенесена на інший період або продовжена в разі настання строку відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. Зазначимо, що підставою для надання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами є листок непрацездатності.

Застосуємо це до зазначеної ситуації.

Останній день щорічної відпустки працівниці збігся з першим днем відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

Такий невикористаний день щорічної відпустки нікуди не зникає. На бажання працівниці і з відома роботодавця цей день щорічної відпустки може бути наданий працівниці після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами або перенесений на інший період.

Припустимо, лікарняний по вагітності та пологах виданий працівниці з 24.04.2019 р. по 27.08.2019 р. Виходить, 28.08.2019 р. вона може взяти невикористаний день щорічної відпустки і, наприклад, приєднати до неї дні щорічної відпустки, які накопичилися за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

Ще варіант — працівниця може перенести невикористаний день відпустки на інший період.

Обраний варіант працівниця зазначає у відповідній заяві про продовження (перенесення) відпустки.

Але незалежно від того, що обере працівниця, роботодавцеві доведеться:

1) відсторнувати раніше нараховані відпускні за день «накладки» і нарахувати за цей день декретні;

2) продовжений (перенесений) день щорічної відпустки оплатити виходячи з нової «середньої». Адже місяць надання продовженої (перенесеної) відпустки не збігатиметься з місяцем надання первісної відпустки. Отже, і розрахунковий період для обчислення відпускних зміниться (див. лист Мінсоцполітики від 21.03.2019 р. № 369/0/206-19).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі