Теми статей
Обрати теми

Заміна вихователя: чи можна оплатити завідувачу?

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
Чи може завідувач закладу дошкільної освіти заміняти вихователя, який захворів, з доплатою йому 30 % посадового окладу (за виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника)?

«Оплатні» умови для працівників закладів дошкільної освіти (ЗДО) визначені наказом МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 (далі — наказ № 557). Згідно з його абз. «а» п.п. 3 п. 4 працівникам закладів освіти встановлюється доплата у розмірі до 50 % посадового окладу (ставки зарплати, тарифної ставки), зокрема, за виконання обов’язків тимчасово відсутніх працівників. У той же час така доплата не встановлюється керівникам навчальних закладів, установ освіти та наукових установ, їх заступникам, керівникам структурних підрозділів, їх заступникам. Отже, завідувач ЗДО не може отримувати доплату в розмірі 30 % за виконання обов’язків тимчасово відсутнього вихователя.

Однак він може заміняти вихователя та виконувати його (виховну) роботу. Так, згідно з п. 91 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом МОН від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102), керівник ЗДО може виконувати роботу вихователя у цій же установі обсягом не більше 18 годин на тиждень. Така робота не є сумісництвом (п. 8 Переліку робіт, які не є сумісництвом, наведеного у додатку до Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій, затвердженого наказом Мінпраці, Мін’юсту та Мінфіну від 28.06.93 р. № 43 // далі — Перелік № 43).

Виконувати цю виховну роботу в обсязі 18 годин на тиждень завідувач ЗДО може як протягом основного робочого часу, так і поза його межами виходячи з режиму роботи закладу (п. 12 Переліку № 43).

Як же оплатити виховну роботу завідувача? Відповідь є у п. 91 Інструкції № 102: за норму годин роботи вихователем оплата проводиться понад основний посадовий оклад (ставку) у порядку, передбаченому відповідно для учителів, викладачів та керівників гуртків (за тарифікацією). Тобто оплачувати виховну роботу завідувача слід понад його оклад за посадою завідувача виходячи із окладу вихователя, якого він заміняє.

При цьому згідно з абз. 2 п. 68 Інструкції № 102 встановлена при тарифікації зарплата виплачується щомісячно незалежно від кількості тижнів і робочих днів у різні місяці року. У разі невиконання обсягу тижневого навантаження, встановленого при тарифікації, утримання із зарплати не провадять (абз. 4 п. 70 Інструкції № 102).

Крім того, згідно з п. 3 Переліку № 43 не вважають сумісництвом педагогічну роботу з погодинною оплатою праці обсягом не більше 240 годин на рік. У робочий час її допустимо виконувати лише з дозволу керівника органу вищого рівня (органу управління освітою). У такому разі завідувачу заміну тимчасово відсутнього вихователя оплачують з погодинного розрахунку згідно із п. 73 Інструкції № 102. Розмір годинної ставки визначають зі ставки зарплати вихователя, якого замінюють.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі