Теми статей
Обрати теми

Муніципальна няня: як отримати відшкодування?

Ольховик Ольга, податковий експерт
Ви вже, напевно, чули, що з 01.01.2019 р. батьки/опікуни, які оплачують послуги найманої няні з догляду за дитиною до 3 років, можуть отримати відшкодування понесених витрат з бюджету. Причому Порядок отримання такого відшкодування вже затверджений постановою КМУ від 30.01.2019 р. № 68. Давайте подивимося, що в ньому цікавого.

Відразу скажемо: відшкодування належить тільки за послуги, отримані від офіційно зареєстрованих нянь — підприємців (із КВЕДами 97.00, 87.91) і підприємств, що надають послуги з догляду за дітьми (КВЕДи 78.20, 85.10), за винятком державних і комунальних закладів дошкільної освіти.

Враховуючи те, що на сьогодні абсолютна більшість нянь — «нелегали», розраховувати на відшкодування у більшості випадків батькам/опікунам доки не доводиться. Але з часом ситуація може змінитися — якщо на офіційних нянь буде попит, то їх кількість, напевно, збільшиться в рази.

А ось батьки, що користуються послугами дитячих клубів/розвиваючих центрів, можуть подумати про відшкодування вже сьогодні

Адже такі заклади, як правило, працюють від імені ФОП або підприємства, із КВЕДами, що вимагаються.

Хто має право на відшкодування?

Одержувачем відшкодування можуть бути батьки (усиновлювачі) або опікуни дитини віком до трьох років.

Причому не лише українці. Право на отримання «няньчиної» компенсації також мають іноземці та особи без громадянства, що на законних підставах проживають на території України.

А ось батьки, що є батьками-вихователями дитячих будинків сімейного типу, прийомними батьками, якщо вони отримують грошове забезпечення згідно із законодавством, на відшкодування права не мають.

Скільки відшкодують?

Компенсація виплачується у розмірі прожиткового мінімуму на дітей до шести років, встановленого на 1 січня відповідного року (у 2019 році — 1626 грн.), з розрахунку на місяць за кожну дитину, якій надається послуга муніципальною нянею.

Але, звісно, на такий розмір відшкодування можна розраховувати тільки у тому випадку, якщо фактично няні сплачено більше (чи стільки ж). Якщо ж няні була виплачена менша сума, то й розмір відшкодування буде відповідним (таким, що дорівнює такій виплаченій сумі).

Зауважте: компенсація послуги «муніципальна няня» не впливає на розмір допомоги при народженні дитини. А факт отримання будь-яких видів допомоги не впливає на право отримати компенсацію послуг няні.

До того ж «няньська» компенсація не враховується під час обчислення сукупного доходу родини для всіх видів соцдопомоги, що надаються згідно із законодавством.

Укладаємо договір з нянею

Щоб отримати відшкодування, з нянею-ФОП або підприємством, що «доглядає» за вашою дитиною, треба обов’язково укласти письмовий договір.

У такому договорі мають бути зазначені:

• назва послуги, її обсяг із зазначенням конкретних заходів, умови і строк її надання;

• вартість, періодичність оплати;

• відповідальність сторін.

Подаємо документи на відшкодування

Протягом місяця після укладення договору місцевому підрозділу із питань соцзахисту населення за місцем свого проживання слід подати такі документи (в паперовій або електронній формі):

• заяву про надання компенсації;

• заяву з банківськими реквізитами;

• копію договору з муніципальною нянею;

• документи, що підтверджують оплату послуг няні (чек, розрахункова квитанція, виписка з банківського рахунку).

До цих документів треба прикласти копії:

• свідоцтва про народження дитини (відомості про неї — в разі подання в електронній формі);

• сторінок паспорта одержувача компенсації з даними про П. І. Б., дату видачі і місце реєстрації;

• документа, що підтверджує проживання на території України (для іноземця/особи без громадянства);

• ідентифікаційного коду;

• рішення про встановлення опіки.

Місцевий підрозділ соцзахисту повинен прийняти рішення про призначення компенсації протягом десяти робочих днів з дати надходження заяви і протягом трьох робочих днів після ухвалення такого рішення — письмово інформувати про нього одержувача.

Підтверджуємо витрати і чекаємо на компенсацію

Надалі одержувач компенсації повинен щомісячно до 5-го числа подавати документи, що підтверджують оплату послуг муніципальної няні. Причому подати їх можна письмово, в електронному або у будь-якому іншому зручному вигляді.

А компенсацію вам повинні перерахувати до 10-го числа місяця, що настає за місяцем, в якому були подані такі підтвердні документи.

Якщо документи не будуть подані, виплата компенсації припиняється. Але після їх подання — знову поновлюється з місяця, за який була здійснена оплата. Таким чином, прострочення подання підтвердних документів нічим одержувачеві не загрожує. Своє він все одно отримає.

Але, враховуючи «щомісячність» компенсаційних виплат, оплату для няні краще теж здійснювати щомісячно (в усякому разі, не рідше за один раз на місяць). І ще: здійснюючи платіж няні, пам’ятайте, що платником повинен значитися саме одержувач відшкодування. Інакше витрати можуть не відшкодувати. Тобто оплачувати послуги няні з картки чоловіка/дружини не варто.

Коли припиняють виплати?

Зауважте: у разі якщо ви розірвали договір з нянею або настали інші обставини, які можуть вплинути на надання «няньчиної» послуги, слід протягом одного робочого дня повідомити про це місцевий соцорган. Якщо місцевий соцорган виявить, що ви приховали або навмисно подали недостовірні дані, які вплинули на встановлення права на компенсацію, виплату компенсації припинять із місяця, в якому було виявлено таке порушення. Тоді вам доведеться відшкодувати кошти, перераховані за увесь період, коли права на компенсацію ви не мали.

Зверніть увагу: жодних штрафних санкцій тут не передбачено. До того ж, компенсація може бути відновлена, якщо протягом місяця, що настає за місяцем її припинення, ви повідомите про зміну обставин, що послужили підставою для припинення виплат.

Виплата також припиняється:

• у разі переїзду одержувача послуги в іншу місцевість і інших обставин, при яких виплата компенсації стає неможливою (розірвання договору, смерть одержувача, дитини; припинення діяльності муніципальною нянею), — з місяця, що настає за місяцем таких змін;

• за заявою одержувача з місяця, що настає за місяцем її надання, якщо інший строк не передбачений у заяві.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі