Преміювання службовців ОМС: чи може бути ця інформація таємною?

Сербіна Анастасія, головний редактор спецвипуску «Юридичні практики», адвокат
Премія — це заохочувальна фінансова виплата, пов’язана з виконанням виробничих завдань і функцій, особистим вкладом у загальні результати роботи, розмір якої залежить від складності та умов виконуваної роботи, результативності праці та наявності коштів у місцевому бюджеті. Преміювання працівників місцевої ради здійснюється на підставі розпорядження відповідного голови, яке включає в себе перелік працівників для преміювання із зазначенням розміру преміювання та працівників, яких потрібно позбавити премії із відповідним обґрунтуванням. Чи є ця інформація відкритою та чи може кожний працівник ознайомитись не тільки із розміром своєї премії, а й з розміром премій інших працівників? Давайте розбиратись.

Відповідно до ст. 110 Кодексу законів про працю України при кожній виплаті заробітної плати власник або уповноважений ним орган повинен повідомити працівника про такі дані, що належать до періоду, за який провадиться оплата праці:

а) загальна сума заробітної плати з розшифровкою за видами виплат;

б) розміри і підстави відрахувань та утримань із заробітної плати;

в) сума заробітної плати, що належить до виплати.

Заробітна плата — це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу.

До структури заробітної плати згідно зі ст. 2 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР входить:

Основна заробітна плата. Це винагорода за виконану роботу відповідно до встановлених норм праці (норми часу, виробітку, обслуговування, посадові обов’язки). Вона встановлюється у вигляді тарифних ставок (окладів) і відрядних розцінок для робітників та посадових окладів для службовців.

Додаткова заробітна плата. Це винагорода за працю понад установлені норми, за трудові успіхи та винахідливість і за особливі умови праці. Вона включає доплати, надбавки, гарантійні і компенсаційні виплати, передбачені чинним законодавством; премії, пов’язані з виконанням виробничих завдань і функцій.

Інші заохочувальні та компенсаційні виплати. До них належать виплати у формі винагород за підсумками роботи за рік, премії за спеціальними системами і положеннями, виплати в рамках грантів, компенсаційні та інші грошові і матеріальні виплати, які не передбачені актами чинного законодавства або які провадяться понад встановлені зазначеними актами норми. (ср. )

Отже, кожен працівник має право знати структуру своєї заробітної плати, у тому числі й розмір премії за кожен відпрацьований місяць. Отримати таку інформацію можна шляхом направлення запиту в бухгалтерію чи безпосередньо голові відповідної ради.

Що ж стосується інформації про розмір премії інших працівників, то з огляду на те, що премії виплачуються за рахунок місцевого бюджету, маємо застосовувати норми Закону України «Про доступ до публічної інформації» від 13.01.2011 р. № 2939-VI.

Згідно з ч. 5 ст. 6 цього Закону не може бути обмежено доступ до інформації про розпорядження бюджетними коштами, володіння, користування чи розпорядження державним, комунальним майном, у тому числі до копій відповідних документів, умови отримання цих коштів чи майна, прізвища, імена, по батькові фізичних осіб та найменування юридичних осіб, які отримали ці кошти або майно. При дотриманні вимог, передбачених ч. 2 цієї статті, зазначене положення не поширюється на випадки, коли оприлюднення або надання такої інформації може завдати шкоди інтересам національної безпеки, оборони, розслідуванню чи запобіганню злочину.

Таким чином, у разі отримання радою запиту в порядку доступу до публічної інформації про порядок нарахування та виплати премій кожному службовцю ОМС із зазначенням прізвища та розміру премії, ОМС не може відмовити у доступі до цієї інформації, посилаючись на захист персональних даних чи відмову службовців розголошувати інформацію щодо свого майнового стану, оскільки ця інформація стосується витрат місцевого бюджету і за законом є відкритою (у тому числі й самі документи; в нашому випадку — розпорядження голови про преміювання).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі