Голова та заступники РДА: як назвати посади у штатному розписі?

Носіков Олександр, завідувач відділу моніторингу соціальних процесів НДІ праці і зайнятості населення Мінсоцполітики і НАН України, канд. соц. наук
У Нацкласифікаторі ДК 003:2010 «Класифікатор професій» (наказ Держспоживстандарту від 28.07.2010 р. № 327) нема деяких назв посад, передбачених штатним розписом РДА: «Голова РДА» (у Класифікаторі є «Голова органу місцевого самоврядування (міський, сільський і т. ін.)» із кодом 1143.5 та «Голова районної державної адміністрації» із кодом 1120.2); «заступник голови РДА з питань ЖКГ»; «заступник голови РДА з соціально-економічних та гуманітарних питань»; «водій» (у Класифікаторі є «Водій автотранспортних засобів» із кодом 8322). Як правильного оформити у штатному розписі РДА та трудових книжках працівників ці найменування посад? (Київська обл.)

Згідно зі ст. 2 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 р. № 2493-III посадовою особою ОМС є особа, яка працює в ОМС, має відповідні посадові повноваження щодо здійснення організаційно-розпорядчих та консультативно-дорадчих функцій і отримує зарплату за рахунок місцевого бюджету.

Класифікатор професій класифікує посади, професії, професійні назви робіт та занять за ієрархією Міжнародної стандартної класифікації занять (за розділами, підрозділами, класами, підкласами та групами). У ньому передбачено профугрупування 1143.5 «Вищі посадові особи органів місцевого самоврядування», до якого вміщено базову назву посади «Голова органу місцевого самоврядування (міський, сільський і т. ін.)» (код 1143.5). З урахуванням рішень, прийнятих на пленарних засіданнях місцевих рад, ця назва посади у штатному розписі виконкому ради може бути зазначена як «Голова районної адміністрації».

Класифікатором передбачено правила розширення (уточнення) назв посад (професій). Так, у Додатку В Класифікатора передбачено похідні слова до професій (професійних назв робіт), які згідно з його приміткою 1 застосовуються за умови збереження галузевої та функціональної належності, кваліфвимог із збереженням коду новоутвореної професії. Згідно з приміткою 2 Додатка В Класифікатора назви посад (професій) можуть бути розширені за потреби користувача для внутрішнього використання термінами та словами, які уточнюють місце роботи, виконувані роботи, сферу діяльності за умови дотримання лаконічності викладення, якщо інше не передбачено у Класифікаторі професій чи відповідних нормативно-правових актах.

Під час утворення похідних та розширених назв посад зберігається код базової посади (професії). Таким чином, з урахуванням зазначених приміток від назви посади «Голова районної адміністрації» утворюються назви «Заступник голови районної адміністрації з питань житлово-комунального господарства», «Заступник голови районної адміністрації з соціально-економічних та гуманітарних питань» тощо з кодом 1143.5.

Оскільки згідно з п. 2.14 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Мінпраці, Мін’юсту та Мінсоцзахисту від 29.07.93 р. № 58, записи до трудової книжки про назву роботи, професії (посади) працівника мають відповідати визначеним у Класифікаторі професій, то у штатному розписі, трудовій книжці та інших кадрових документах необхідно використовувати назву професії «Водій автотранспортних засобів» із кодом 8322.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі