Визначаємо «оплатні» умови для тренера-викладача позашкільного навчального закладу

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
Приводом для написання статті стало запитання нашої читачки. І звучало воно так: «Штатним розписом Палацу дитячої та юнацької творчості передбачено посади тренерів-викладачів. Якими нормативними документами слід керуватися при визначенні умов оплати праці таких працівників? Відпустка якої тривалості їм надається?». «Фішка» таких працівників у тому, що вони працюють у позашкільних навчальних закладах неспортивного профілю, тому при оплаті їх праці є певні особливості. Тож давайте з ними розберемось.

Загальне про «оплатні» умови

Згідно з п. 7 Переліку типів позашкільних навчальних закладів, затвердженого постановою КМУ від 06.05.2001 р. № 433, Палац дитячої та юнацької творчості належить до позашкільних навчальних закладів (далі — ПНЗ). Отже правила оплати праці слід шукати серед «освітніх» нормативів.

Так, умови оплати праці працівників навчальних закладів визначено, зокрема, Інструкцією про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженою наказом МОН від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102).

Слід зауважити, що умови оплати праці тренерів-викладачів ПНЗ неспортивного профілю цією Інструкцією не встановлені. Адже Інструкція № 102 застосовується при обчисленні заробітної плати, зокрема, педагогічних і керівних працівників ПНЗ. При цьому посада тренера-викладача не відноситься до педагогічних — вона не зазначена у Переліку педагогічних та науково-педагогічних працівників, затвердженому постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963.

Утім, згідно з п. 2 Інструкції № 102 умови оплати праці керівників, спеціалістів, службовців та робітників структурних підрозділів та окремих працівників установ, закладів і організацій освіти, що не передбачені цією Інструкцією, установлюються відповідно до умов оплати праці аналогічних категорій працівників відповідних галузей народного господарства і виробництв.

Фахівці МОН у листі від 23.01.2013 р. № 1/11-582 зазначають, що діяльність тренерів-викладачів ПНЗ відноситься до діяльності аналогічної категорії працівників закладів фізичної культури і спорту. Тому умови оплати праці таких працівників визначаються згідно з нормативно-правовими актами сфери фізичної культури і спорту. Так, умови оплати праці тренерів-викладачів дитячо-юнацьких спортивних шкіл, шкіл вищої спортивної майстерності, спеціалізованих навчальних закладів спортивного профілю визначено наказом Мінсім’ямолодьспорту «Про впорядкування умов оплати праці працівників бюджетних установ, закладів та організацій галузі фізичної культури і спорту» від 23.09.2005 р. № 2097 (далі — наказ № 2097).

Відповідно до схеми тарифних розрядів посад тренерів-викладачів зі спорту та хореографії, передбаченої додатком 6 до наказу № 2097 та примітками до цього додатка, тарифний розряд тренера-викладача визначається виходячи з кваліфікаційної категорії та рівня освіти. Детальну інформацію ми навели у таблиці нижче.

Кваліфхарактеристики для визначення тарифного розряду

Тарифний розряд

Виходячи з кваліфікаційної категорії

• вища категорія

14

• І категорія

13

• ІІ категорія

12

Виходячи з рівня освіти тренера-викладача (якщо йому не присвоєна кваліфікаційна категорія):

• без наявної спеціальної освіти та спортивного звання

10

• без наявності спеціальної освіти за умови наявності спортивного звання («майстер спорту», «майстер спорту міжнародного класу», «заслужений майстер спорту»)

11

• закінчив вищий навчальний заклад І — IІ рівнів акредитації (тренер-викладач зі спорту)

10, 11

• закінчив вищий навчальний заклад ІІI — IV рівнів акредитації (тренер-викладач зі спорту)

11

• закінчив вищий навчальний заклад І — IІ рівнів акредитації (тренер-викладач з хореографії)

11, 12

• закінчив навчальний заклад ІІI — IV рівнів акредитації (тренер-викладач з хореографії)

12, 13

При цьому норма навчально-тренувальної роботи тренера-викладача, що відповідає одній ставці заробітної плати, становить 24 академічні години безпосередньо навчально-тренувальної роботи (без перерв) на тиждень: 4 академічні години на день при 6-денному режимі роботи, академічна година — це 45 хвилин (примітка 2 до додатка 6 до наказу № 2097).

Доплати, надбавки, премії

Додаткові виплати, про які йдеться у примітках до додатка 6 до наказу № 2097, стосуються тільки тренерів-викладачів спортивних шкіл та спеціалізованих навчальних закладів спортивного профілю. Це можуть бути підвищення ставки зарплати, доплати, надбавки, можливість вибору різних форм оплати праці тощо. Виняток становить підвищення ставки зарплати за роботу з особами з інвалідністю та дітьми, які мають ураження опорно-рухового апарату, вади зору, слуху та розумового і фізичного розвитку — ставка зарплати тренера-викладача (незалежно від установи, у якій він працює) підвищується у розмірі до 20 %.

Крім того, тренери-викладачі незалежно від місця роботи можуть розраховувати на виплати, що не є специфічними для галузі «Фізична культура і спорт».

До них належать:

1) надбавки:

• за високі досягнення у праці, виконання особливо важливої роботи, складність, напруженість у роботі — до 50 % ставки заробітної плати;

• за почесне та спортивне звання — від 10 до 40 % (в залежності від звання);

2) доплати:

• за науковий ступінь — 15 % за ступінь кандидата наук, 25 % за ступінь доктора наук;

• за виконання роботи тимчасово відсутніх працівників, суміщення професій (посад), розширення зон обслуговування — до 50 % ставки заробітної плати;

3) матеріальна допомога, у тому числі на оздоровлення (не більше ніж ставка заробітної плати на рік), крім матеріальної допомоги на поховання (за рішенням керівництва чи згідно з колективним договором);

4) премія відповідно до особистого внеску в загальні результати роботи у межах коштів на оплату праці — згідно з Положенням про преміювання, затвердженим керівником закладу.

«Вислужна» надбавка

Порядок виплати щомісячної надбавки за вислугу років окремим категоріям працівників спортивних шкіл всіх типів та спеціалізованих навчальних закладів спортивного профілю затверджено наказом Держкомітету з питань фізкультури і спорту від 29.12.2002 р. № 2850.

Однак згідно з п. 1 цього Порядку його дія поширюється на окремі категорії працівників (зокрема, тренерів-викладачів) спортивних шкіл усіх типів та спеціалізованих навчальних закладів спортивного профілю.

Отже, на тренерів-викладачів палаців дитячої та юнацької творчості ця виплата не поширюється.

Відпустка

Відповідно до ст. 4 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) щорічна відпустка складається з основної відпустки (ст. 6) та додаткових відпусток за роботу зі шкідливими та важкими умовами праці (ст. 7), за особливий характер праці (ст. 8), інших щорічних додаткових відпусток, передбачених законодавством.

Згідно зі ст. 6 Закону про відпустки загальна тривалість щорічної основної відпустки становить 24 календарні дні.

Щорічні додаткові відпустки, передбачені ст. 7 і п. 1 ч. 1 ст. 8 Закону про відпустки, надаються за Списками виробництв, робіт, цехів, професій і посад, зайнятість працівників в яких дає право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці та за особливий характер праці (додатки 1 і 2 до постанови КМУ від 17.11.97 р. № 1290).

У вказаних Списках зазначені тільки тренери-викладачі дитячо-юнацьких спортивних (спортивно-технічних) шкіл, спеціалізованих дитячо-юнацьких шкіл олімпійського резерву, спеціалізованих дитячо-юнацьких (спортивно-технічних) шкіл та училищ олімпійського резерву.

Вони мають право на додаткову щорічну відпустку за особливий характер праці, пов’язаний із підвищеними нервово-емоційними та інтелектуальними навантаженнями, максимальною тривалістю 18 календарних днів (позиція 35 розд. XVI «Діяльність у сфері організації відпочинку, розваг, культури та спорту» Списку, наведеного в додатку 2 до постанови КМУ від 17.11.97 р. № 1290).

Для тренерів-викладачів інших закладів (у тому числі палаців дитячої та юнацької творчості) надання такої відпустки не передбачено.

Водночас відповідно до п. 2 ст. 8 Закону про відпустки тренеру-викладачу може бути надано додаткову відпустку за ненормований робочий день тривалістю до 7 календарних днів у разі, якщо його посада значиться у відповідному списку, затвердженому колективним договором.

Конкретна тривалість додаткової відпустки в такому разі встановлюється колективним договором залежно від зайнятості працівника в таких умовах.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі