Теми статей
Обрати теми

«Святкове» перенесення у 2020 році: Кабмін рекомендує

З метою створення сприятливих умов для використання святкових та неробочих днів (ст. 73 КЗпП), а також раціонального використання робочого часу КМУ не пізніше ніж за 3 місяці до таких днів може рекомендувати керівникам підприємств, установ і організацій перенести вихідні та робочі дні в порядку і на умовах, установлених законодавством, для працівників, яким установлений п’ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями (ч. 4 ст. 67 КЗпП).

На підставі цієї норми Кабмін щорічно видає розпорядження, в якому наводить свої рекомендації про перенесення робочих та вихідних днів для раціоналізації робочого часу в період святкових та неробочих днів, наведених у ст. 73 КЗпП.

У розпорядженні від 23.10.2019 р. № 995-р Уряд надав рекомендації щодо перенесення робочого дня із понеділка 6 січня на суботу 11 січня. Зроблено це задля оптимального святкування 7 січня 2020 року — Різдва Христового.

Зверніть увагу! Це розпорядження має рекомендаційний характер і застосовується виключно щодо працівників, які працюють на умовах п’ятиденного робочого тижня з двома вихідними днями в суботу та неділю. При цьому його дія не поширюється на органи Пенсійного фонду, Укрпошту, Держказначейство та банки. Якщо керівник установи погодиться з рекомендаціями КМУ та вирішить перенести робочий день з 06.01.2020 р. на 11.01.2020 р., йому необхідно не пізніше ніж за два місяці видати наказ (розпорядження) про перенесення робочого дня в установі і погодити його із профспілкою (ч. 5 ст. 67 КЗпП).

Пам’ятайте, що тривалість перенесеного робочого дня повинна повністю зберегтися. Тому тривалість робочого дня 11.01.2020 р. (субота) повинна збігатися з тією, яка була передбачена для 06.01.2020 р. (понеділка), і складати 7 годин, оскільки 06.01.2020 р. передує святковому дню — Різдву Христовому 07.01.2020 р.

Також враховуйте: всі дії з виходу на роботу працівників повинні здійснюватися за зміненим у зв’язку з перенесеннями робочих та вихідних днів графіком роботи. Наприклад, згідно з наказом про надання щорічної відпустки останній день такої відпустки припадає на 10.01.2020 р. (п’ятницю). За такої ситуації при п’ятиденці з вихідними днями в суботу та неділю працівник зобов’язаний приступити до роботи 11.01.2020 р. (у суботу), як у день, який є для нього робочим згідно зі зміненим (у зв’язку зі «святковим» перенесенням) графіком роботи.

Водії «швидких допомог»: чи можлива цілодобова праця?

Робочий час та час відпочинку водіїв регулюються вимогами Положення про робочий час і час відпочинку водіїв колісних транспортних засобів, затвердженого наказом Мінтрансзв’язку від 07.06.2010 р. № 340 (далі — Положення № 340).

Для водіїв, яким встановлено шестиденний робочий тиждень з одним вихідним днем, тривалість щоденної роботи не може перевищувати 7 годин. Напередодні вихідних днів тривалість роботи при шестиденному робочому тижні не може перевищувати 5 годин. Напередодні святкових і неробочих днів тривалість роботи водіїв скорочується на одну годину як при п’ятиденному, так і при шестиденному робочому тижні. Тривалість роботи (зміни) водія у нічний час скорочується на одну годину (п.п. 2.2 Положення № 340).

Якщо за умовами роботи не може бути додержана встановлена для водіїв щоденна або щотижнева тривалість робочого часу, допускається запровадження підсумованого обліку робочого часу з тим, щоб тривалість робочого часу за обліковий період не перевищувала нормального числа робочих годин.

Рішення про запровадження підсумованого обліку робочого часу приймається за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником). У разі підсумованого обліку робочого часу водія нормальна тривалість робочого дня (зміни) не може перевищувати 10 годин. Якщо нормальна тривалість робочого дня охоплює тривалі простої, очікування у транспортному засобі чи на робочому місці або якщо водію необхідно дати змогу доїхати до відповідного місця відпочинку, тривалість робочого дня (зміни) може бути збільшена до 12 годин за умови, що час керування протягом дня (зміни) не перевищує 9 годин (п.п. 2.2 Положення № 340).

При підсумованому обліку робочого часу праця водіїв регулюється графіками змінності водіїв колісних транспортних засобів, які складаються на весь обліковий період і якими визначається тривалість щоденної роботи (зміни), робочих днів (зміни) та вихідних днів. Графік змінності на обліковий період доводиться до відома кожного водія не менше ніж за два тижні до початку облікового періоду.

Таким чином, враховуючи норми Положення № 340, робота водіїв в цілодобовому режимі не передбачена.

Таке роз’яснення надали фахівці Управління Держпраці у Черкаській області на офіційному сайті (ck.dsp.gov.ua).

Єдиний рахунок для сплати податків, зборів та ЄСВ запрацює із 2021 року

Такий порядок сплати податків запроваджує Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 04.10.2019 р. № 190-IX.

Яке призначення такого рахунку? Єдиний рахунок — це рахунок Державної податкової служби, відкритий у Казначействі, який платник податків може використовувати для сплати податків і зборів, адміністрування яких контролюють податківці.

Через єдиний рахунок можна буде сплатити податок на прибуток підприємств, ПДФО, ЄСВ, єдиний податок, рентну плату, а також податковий борг за такими податками.

Проте єдиний рахунок не можна буде використати для сплати ПДВ та акцизного податку з пального та спирту. Єдиний рахунок також не можна буде використати для сплати частини чистого прибутку (доходу) державними та комунальними підприємствами та їхніми об’єднаннями.

Для того, щоб відкрити єдиний рахунок, платник податків зможе подати заявку до ДПС через свій електронний кабінет. Використовувати рахунок можна буде вже на наступний день після подання заявки. Припинити використання — не раніше 1 січня наступного року.

Як функціонуватиме єдиний рахунок?

Платник податків подає розрахунковий документ про перерахування на єдиний рахунок відповідної суми коштів.

Податкова служба формує необхідні реєстри, із зазначенням усієї потрібної інформації, зокрема платіжних реквізитів отримувачів коштів, та надсилає їх Казначейству.

Реєстр платежів формується по платниках податків в межах коштів, сплачених ними на єдиний рахунок, з дотриманням певної черговості сплати.

У свою чергу Казначейство, виходячи з отриманих від ДПС реєстрів, розподіляє кошти платників податків між бюджетами та державними цільовими фондами.

При цьому платник податків матиме змогу ознайомитись у своєму електронному кабінеті з реєстром, який ДПС сформувало за його платежами та надіслало Казначейству для розподілу, а також визначити напрямок використання сум помилково або надміру сплачених ним коштів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі