Теми статей
Обрати теми

Надбавка працівникам на лінії зіткнення: чи включати до МЗП?

Коновал Світлана, державний експерт експертної групи з питань оплати праці в бюджетній сфері та грошового забезпечення Директорату норм та стандартів гідної праці Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України
За яких умов працівники бюджетної установи, що розташована на лінії зіткнення, мають право на встановлення надбавки у розмірі до 50 % посадового окладу? Чи включається така надбавка до МЗП?

Відповідь на перше запитання слід шукати у п. 11 постанови КМУ «Про особливості оплати праці працівників, які беруть участь у забезпеченні проведення антитерористичної операції, працівників, які залучаються до здійснення заходів із забезпечення національної безпеки та оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, а також працівників державних і комунальних установ, закладів, організацій, які фінансуються з бюджету і розміщені в населених пунктах, що розташовані на лінії зіткнення» від 05.09.2018 р. № 708 (далі — постанова № 708).

Зазначена норма передбачає, що для працівників державних і комунальних установ, закладів, організацій, які фінансуються з бюджету і розміщені в населених пунктах, розташованих на лінії зіткнення в Донецькій та Луганській областях, встановлюється надбавка у граничному розмірі 50 % посадового окладу.

Зауважимо, що право на встановлення зазначеної надбавки мають ті установи, які розташовані у населених пунктах на лінії зіткнення, перелік яких затверджено у додатку 2 до розпорядження КМУ «Про затвердження переліку населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та переліку населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення» від 07.11.2014 р. № 1085» (далі — Перелік № 1085). Конкретний розмір надбавки встановлюється керівником установи в межах фонду оплати праці (ФОП) за погодженням із виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником), а в разі відсутності первинної профспілкової організації — з вільно обраними та уповноваженими представниками (представником) працівників. Отже, за наявності коштів у ФОП та за умови, що установа розташована у населеному пункті, який зазначений у Переліку № 1085, працівники такої установи мають право на встановлення відповідної надбавки.

Що стосується другого запитання, то перелік виплат, які не включаються до мінзарплати, визначений у ч. 2 ст. 31 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР. Це доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я*, за роботу в нічний та надурочний час, роз’їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат.

* Детальніше про це читайте у журналі «Бюджетна бухгалтерія», 2017, № 8, с. 15. — Прим. ред.

Всі інші складові заробітної плати, які не перелічені в ч. 2 ст. 31 зазначеного Закону, мають враховуватися до заробітної плати при забезпечені її мінімального розміру. Тобто надбавка, яка встановлюється працівникам на підставі п. 11 постанови № 708, включається до МЗП.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі