Теми статей
Обрати теми

Прийнято Держбюджет на 2020 рік

14 листопада 2019 року Верховна Рада прийняла Закон «Про Державний бюджет України на 2020 рік».

Серед іншого, Законом передбачено встановити такі показники мінімальної заробітної плати і прожиткового мінімуму у 2020 році:

мінімальна зарплата у місячному розмірі: з 1 січня — 4723 грн.;

• мінімальна зарплата у погодинному розмірі: з 1 січня — 28,31 грн.

Прожитковий мінімум у 2020 році планується встановити у таких розмірах:

Розмір прожиткового мінімуму

Період дії

1 січня — 30 червень

1 липня — 30 листопада

1 грудня — 31 грудня

Розмір прожиткового мінімуму на одну особу

2027

2118

2189

дітям до 6 років

1779

1859

1921

дітям від 6 до 18 років

2218

2318

2395

працездатним особам

2102

2197

2270

особам, які втратили працездатність

1638

1712

1769

Кабмін постановив: зарплату виплачувати у безготівковій формі

9 листопада 2019 року набрала чинності постанова КМУ «Деякі питання здійснення виплат працівникам бюджетних установ» від 03.11.2019 р. № 918.

Відповідно до її положень бюджетні установи мають повністю перейти на безготівкові розрахунки із заробітної плати та авансування витрат на відрядження. Зауважте, щодо відряджень мова йде тільки про авансування, а не про відшкодування.

Постановою визначено, що обирати форму виплати зарплати (готівкова/безготівкова) працівники-бюджетники не мають права, а також не мають права самостійно визначати, в установі якого банку будуть відкриті їх зарплатні карткові рахунки, адже такий уповноважений банк буде визначено шляхом конкурсного відбору. Тож якщо у вас ще немає зарплатного проєкту, саме час про це подумати. Але ж є тут одне «АЛЕ». Проблема в тому, що згідно з ч. 5 ст. 24 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР виплата заробітної плати може здійснюватися через установи банків тільки за особистою письмовою згодою працівника. До того ж ч. 1 ст. 25 цього ж Закону забороняє будь-яким способом обмежувати працівника вільно розпоряджатися своєю зарплатою, крім випадків, передбачених законодавством.

Ось і виходить, що якщо така згода не отримана, примусово перераховувати заробітну плату на картковий рахунок роботодавець не має права.

Зважаючи на те, що Закон України має вищу юридичну силу, ніж постанова КМУ, можна стверджувати про неможливість примусового переведення всіх працівників на безготівкову виплату зарплати до моменту внесення змін до Закону «Про оплату праці».

Продовжено строки обробки платіжних документів без IBAN, з нового року в документах зникне МФО

Мінфін наказом «Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України» від 22.10.2019 р. № 440 оновив:

Порядок формування Єдиного реєстру розпорядників бюджетних коштів та одержувачів бюджетних коштів, затверджений наказом від 22.12.2011 р. № 1691;

Порядок реєстрації та обліку бюджетних зобов’язань розпорядників бюджетних коштів та одержувачів бюджетних коштів в органах Державної казначейської служби України, затверджений наказом від 02.03.2012 р. № 309;

Порядок відкриття та закриття рахунків у національній валюті в органах Державної казначейської служби України, затверджений наказом від 22.06.2012 р. № 758;

Порядок казначейського обслуговування державного бюджету за витратами, затверджений наказом від 24.12.2012 р. № 1407.

Зокрема, у Порядку реєстрації та обліку бюджетних зобов’язань тепер додаткові умови:

1. Орган Казначейства опрацьовуватиме підтвердні документи у встановлені строки, але не пізніше останнього робочого дня поточного бюджетного періоду.

2. У кінці бюджетного періоду розпорядники бюджетних коштів подають до органу Казначейства Реєстри та/або Реєстри фінансових зобов’язань і підтвердні документи з урахуванням установлених строків.

3. У зв’язку із запровадженням міжнародного номера банківського рахунку IBAN реквізит «МФО банку» приберуть із Реєстру бюджетних фінансових зобов’язань. Однак цянорма розпочне діяти з 13.01.2020 р.

4. Поле «Код розпорядника (одержувача) бюджетних коштів відповідно до Єдиного реєстру» в реєстрах юридичних та фінансових зобов’язань привели до 6-значного (наразі реквізит передбачає 5 знаків (комірок) для заповнення).

Також буде скасовано окрему форму платіжного доручення для бюджетних установ, які утримуються із держбюджету. Для цього вилучено додаток 35 до Порядку казначейського обслуговування державного бюджету за витратами. Натомість прописано, що форму, обов’язкові реквізити, строк дії платіжних доручень та вимоги щодо їх заповнення визначає Інструкція про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затверджена постановою Правління НБУ від 21.01.2004 р. № 22.

У платіжному дорученні повинні бути заповнені всі реквізити, передбачені його формою. Реквізит «Призначення платежу» платіжного доручення заповнюється з урахуванням вимог нормативно-правових актів та має містити повну інформацію про платіж і документи, на підставі яких здійснюється перерахування коштів отримувачу (код програмної класифікації видатків та кредитування бюджету (КПКВК), код економічної класифікації видатків бюджету або код класифікації кредитування бюджету (КЕКВ або ККК), економічну сутність платежу, номер і дату підтвердних та інших документів, на підставі яких здійснюються перерахування з урахуванням вимог законодавства України, суму податку на додану вартість або без податку на додану вартість (ПДВ або без ПДВ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі