Теми статей
Обрати теми

Преміювання в ОМС: роз’яснює Мінсоцполітики

Остапчук Олександр, експерт з питань оплати праці
Однією з форм матеріального заохочення працівників, яка стимулює їх до підвищення кількісних і якісних показників своєї праці, є премія. Згідно із ч. 2 ст. 97 КЗпП і ч. 1 ст. 15 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95 умови запровадження та розміри премій і винагород установлюються установами, організаціями самостійно в колективному договорі з дотриманням норм та гарантій, передбачених законодавством.

У загальному випадку порядок преміювання працівників установлюють у Положенні про преміювання, що є додатком до колективного договору. Не є винятком і органи місцевого самоврядування (далі — ОМС).

Положення про преміювання: від показників до джерел

Відповідно до п. 2 постанови КМУ «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 р. № 268 (далі — постанова № 268) конкретні умови, порядок та розміри преміювання працівників ОМС визначаються у Положенні про преміювання залежно від наявних коштів на ці цілі. Саме про це зазначило Мінсоцполітики у листі від 30.09.2019 р. № 1423/0/206-19.

При цьому фахівці Міністерства радять визначити у «преміальному» положенні наступні показники:

• категорії працівників, яким виплачується премія (керівні працівники, посадові особи, службовці, «обслуговуючі» робітники);

• показники та умови преміювання, які передбачають не лише право на одержання премії, а й її розмір;

• періодичність преміювання (місячна, квартальна, за результатами півріччя, до державних і професійних свят та ювілейних дат) та строки виплати премії;

• порядок та підстави для збільшення (чи зменшення) розміру премії окремим працівникам або позбавлення її повністю.

Крім того, у Положенні про преміювання слід передбачити порядок виплати премії у разі звільнення працівника з ОМС. Так, наприклад, у Положенні можна прописати, що «працівникам, які звільнилися у звітному місяці за власним бажанням, премія не нараховується». Або сформулювати так: «Працівникам, які звільнилися в місяці, за який провадиться преміювання, премії не виплачуються, за винятком працівників, які вийшли на пенсію, звільнилися за станом здоров’я».

Що стосується працівників-новачків, то для них можна встановити, що нарахування премії здійснюється пропорційно відпрацьованому часу або взагалі не нараховується у місяці приймання на роботу (вступу на службу).

Також не варто забувати, що згідно із ст. 51 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI керівники бюджетних установ мають здійснювати фактичні видатки на заробітну плату, у тому числі на премії, лише в межах фонду заробітної плати, затвердженого в кошторисах. Це стосується й ОМС, фінансування яких здійснюється за рахунок коштів місцевих бюджетів. Тому у Положенні про преміювання варто також зазначити джерела для фінансування премій.

Тут у пригоді стане п.п. 2 п. 2 постанови № 268, у якому зазначено, що керівникам ОМС надано право здійснювати преміювання працівників відповідно до їх особистого вкладу в загальні результати роботи, а також до державних і професійних свят, ювілейних дат. При цьому виплата вказаних премій здійснюється у межах фонду преміювання, утвореного в розмірі не менше 10 % посадових окладів і економії фонду оплати праці. Зазначена економія може виникнути, зокрема, за наявності вільних вакансій, у разі перебування працівників на лікарняному та у відпустках без збереження заробітної плати, та в інших випадках.

Тому, складаючи Положення про преміювання, у розділі «Джерела преміювання» можна зазначити наступне: «Фонд преміювання працівників ОМС утворюється в межах коштів, передбачених на преміювання у кошторисі, та економії коштів на оплату праці. На створення річного фонду преміювання спрямовуються кошти, передбачені кошторисом видатків ОМС у розмірі не менше як 10 % посадових окладів та економії фонду оплати праці, що утворилася з початку поточного року».

Преміювання голови ради

І цей момент фахівці «працеоплатного» відомства не залишили без уваги у листі, що коментується. За їх роз’ясненнями, у цьому питанні слід керуватись нормою абз. 2 п. 6 постанови № 268. У ній зазначено, що преміювання голів обласних, районних і районних у містах рад, їх заступників, сільських, селищних і міських голів здійснюється у порядку та розмірах, визначених постановою № 268, у межах затверджених видатків на оплату праці.

Рішення про виплату премії голові приймається відповідною радою. Тобто голова ради не може сам собі встановлювати премії. Більше того, він навіть не має права голосувати за це питання.

При цьому слід враховувати, що нормами чинного законодавства не встановлена періодичність прийняття рішення ради про розміри преміювання голови ради (щомісяця чи під час затвердження бюджету на рік). Такі строки доцільно визначати в такому локальному нормативно-правовому документі ОМС, як регламент ради (див. лист Мінсоцполітики від 30.01.2015 р. № 85/13/84-15).

Премія до державних та професійних свят

Вже у наступному місяці, а точніше 7 грудня, на працівників ОМС очікує професійне свято — «День місцевого самоврядування» (Указ Президента України від 25.11.2000 р. № 1250/2000). І, звичайно, що більшість працівників ОМС напередодні цього свята очікує на премію. Але у цьому випадку слід бути обережним, адже на «святкову» премію можуть розраховувати на всі працівники.

За роз’ясненнями фахівців Мінсоцполітики у листі від 28.12.2017 р. № 3000/0/101-17, виплата премій до професійних свят і святкових днів на нормативному рівні не передбачена для робітників ОМС. Мова йде про робітників (прибиральниці, водії тощо), умови оплати праці яких врегульовані наказом Мінпраці «Про умови оплати праці робітників, зайнятих обслуговуванням органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та їх виконавчих органів, органів прокуратури, судів та інших органів» від 02.10.96 р. № 77.

Але не варто засмучуватись, адже «працеоплатне» відомство допускає, що робітникам ОМС до професійних свят може бути виплачена виробнича премія, але у більш високих розмірах. Про це бажано зазначити в Положенні про преміювання. І, звичайно, таке преміювання можливе лише за наявності коштів.

У свою чергу, як ми вже зазначали, керівні працівники, спеціалісти та службовці ОМС можуть розраховувати на «святкові» премії, адже для цього є нормативне підґрунтя — п.п. 2 п. 2 постанови № 268.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі