Теми статей
Обрати теми

Про надання роз’яснень щодо відмітки про місце реєстрації

Міністерство внутрішніх справ України
Лист від 19.09.2019 р. № 12/1-4410 (витяг)

<…>

Статтею 43 Конституції України закріплено право кожного на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він обирає або на яку вільно погоджується.

Відносини, пов’язані зі свободою пересування та вільним вибором місця проживання в Україні, врегульовано Законом України від 11 грудня 2003 року № 1382-ІV «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» (далі — Закон), який визначає порядок реалізації свободи пересування та вільного вибору місця проживання і встановлює випадки їх обмеження.

Разом з цим слід зазначити, що згідно з положеннями частини першої статті 6 Закону, громадянин України, а також іноземець чи особи без громадянства, які постійно або тимчасово проживають в Україні, зобов’язані протягом тридцяти календарних днів після зняття з реєстрації місця проживання та прибуття до нового місця проживання зареєструвати своє місце проживання. Реєстрація місця проживання особи здійснюється в день подання особою документів. Реєстрація місця проживання за заявою особи може бути здійснена органом реєстрації з одночасним зняттям з попереднього місця проживання.

Частиною десятою статті 6 Закону визначено, що реєстрація місця проживання здійснюється тільки за однією адресою. У разі, якщо особа проживає у двох і більше місцях, вона здійснює реєстрацію місця проживання за однією з цих адрес за власним вибором. За адресою зареєстрованого місця проживання з особою ведеться офіційне листування та вручення офіційної кореспонденції.

Перелік документів, які подаються громадянином для укладення трудового договору, встановлений статтею 24 Кодексу законів про працю України (далі — Кодекс), а відповідно до статті 25 Кодексу забороняється вимагати від осіб, які працевлаштовуються, у тому числі відомості про реєстрацію місця проживання чи перебування.

Порядок формування особових справ працівників встановлено пунктом 12 розділу 2 глави IV Правил організації діловодства та архівного зберігання документів у державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах і організаціях, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 18 червня 2015 року № 1000/5, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 22 червня 2015 року за № 736/27181, а особових справ державних службовців — Порядком ведення та зберігання особових справ державних службовців, затвердженим наказом Національного агентства України з питань державної служби від 22 березня 2016 року № 64, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 15 квітня 2016 року за № 567/28697 (із змінами).

Відповідно до статті 197 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено відповідальність за проживання без паспорта громадянина України або без реєстрації місця проживання.

Згідно із статтею 2 Закону реєстрація місця проживання чи місця перебування особи або її відсутність не можуть бути умовою реалізації прав і свобод, передбачених Конституцією, законами чи міжнародними договорами України, або підставою для їх обмеження.

Звертаємо також вашу увагу на те, що листи міністерств носять інформаційний (роз’яснювальний) характер та не встановлюють правових норм.

Перший заступник директора О. Губарева

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі