Теми статей
Обрати теми

З 1 грудня змінюється розмір прожиткового мінімуму

Нагадуємо, що з 1 грудня 2019 року збільшується розмір прожиткового мінімуму, що вплине на деякі виплати, які залежать від розміру прожиткового мінімуму.

Він становить:

• загальний показник — 2027 грн.;

• дітям до 6 років — 1779 грн.;

• дітям віком від 6 до 18 років — 2218 грн.;

працездатним особам — 2102 грн.;

• особам, які втратили працездатність, — 1638 грн.

Новий розмір прожиткового мінімуму слід враховувати при проведенні індексації грошових доходів населення та утриманні аліментів.

Так, мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. У зв’язку з цим розмір аліментів з 1 грудня 2019 року складає:

для дітей віком до 6 років — не менше 889,50 грн. (1779 грн. × 50 %);

для дітей віком від 6 до 18 років — не менше 1109,00 грн. (2218 грн. × 50 %).

Для довідки: другий важливий показник — мінімальна заробітна плата — до кінця 2019 року залишається незмінним.

Умови оплати праці педпрацівників: нове — давно забуте старе

Нагадаємо, що влітку КМУ затвердив постанову «Про оплату праці педагогічних, науково-педагогічних та наукових працівників закладів і установ освіти і науки» від 10.07.2019 р. № 822. Цей документ, зокрема, встановлює, що найменший розмір посадового окладу (ставки заробітної плати) педагогічного працівника з 1 січня 2020 року становитиме 2,5 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб на 1 січня 2020 року.

Однак, вочевидь, цим планам не дано збутися. Адже вже розроблений проєкт іншої постанови КМУ, яка покликана призупинити до 31.12.2020 р. дію постанови КМУ від 10.07.2019 р. № 822.

Натомість діятимуть правила оплати праці за ЄТС. Причиною всьому — нестача бюджетних коштів на реалізацію вказаного вище нововведення. Однак паралельно є ще дві ініціативи, які покликані пом’якшити цю неприємну новину.

По-перше, учителям закладів загальної середньої освіти, які мають стаж педагогічної роботи до 10 років, планують виплачувати допомогу у розмірі 10 прожиткових мінімумів для працездатних осіб. Ці виплати здійснюватимуть за рахунок коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам.

Зміни наведені у проєкті постанови КМУ «Про виплату допомоги вчителям закладів загальної середньої освіти». Ініціатива призвана залучити нові молоді кадри до системи освіти та підтримати молодих педпрацівників.

По-друге, педагогічним працівникам закладів дошкільної освіти встановлять надбавку в розмірі 20 % посадового окладу (ставки зарплати). Її встановлять на весь обсяг педагогічного навантаження, яке виконує працівник у закладі дошкільної освіти.

Виплачувати надбавку планують за кошти засновника закладу дошкільної освіти.

Відповідні зміни містить проєкт постанови КМУ «Про встановлення надбавки педагогічним працівникам закладів дошкільної освіти».

Усі ці проєкти ви зможете знайти на сайті Спільного представницького органу об’єднань профспілок — за посиланням: spo.fpsu.org.ua.

Нові посадові оклади працівників держорганів затвердять із 2020 року

Із 01.01.2020 р. Уряд буде затверджувати порядок формування фонду оплати праці держслужбовців у державному органі, а також порядок преміювання держслужбовців.

Мінімальний розмір посадового окладу у держорганах найнижчого рівня становитиме не менше двох розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Такими є вимоги Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо перезавантаження влади» від 19.09.2019 р. № 117-IX.

За інформацією з проєкту постанови КМУ «Про умови оплати праці працівників державних органів, на яких не поширюється дія Закону України «Про державну службу» цей документ визначить умови оплати праці працівників патронатних служб в держорганах та працівників держорганів, які виконують функції з обслуговування.

Для кожної із посад визначать коефіцієнти співвідношень до мінімального розміру посадового окладу — у відповідних додатках.

Посадові оклади працівників державних органів, які виконують функції з обслуговування, з урахуванням юрисдикції державних органів, визначатимуть, перемноживши 2 прожиткові мінімуми для працездатних осіб, установлені законом на 01.01.2020 р., на відповідний коефіцієнт.

Коли посадовий оклад визначатиметься у гривнях з копійками, цифри до 0,5 відкидатимуть, від 0,5 і вище — заокруглюватимуть до однієї гривні.

Також цим документом будуть встановлені умови виплати та розміри надбавок, доплат, премій та матеріальної допомоги вказаним працівникам державних органів.

Уряд пом’якшив скорочення чисельності РДА

Уряд скасував постанову КМУ «Про внесення змін у додаток до постанови Кабінету Міністрів України від 25 березня 2014 р. № 91» від 19.06.2019 р. № 746, якою затверджувалася нова гранична чисельність працівників місцевих державних адміністрацій. Цей документ вводив досить жорстке скорочення штату працівників райдержадміністрацій.

Нагадаємо: ця постанова повинна була запрацювати із 2020 року, а тому працівників місцевих держадміністрацій уже почали повідомляти про майбутнє скорочення чисельності працівників та їх звільнення.

Однак натомість Кабмін затвердив іншу постанову — «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України та скасування постанови Кабінету Міністрів України від 19 червня 2019 р. № 746» від 03.11.2019 р. № 926.

Цим документом затверджена оновлена гранична чисельність працівників місцевих державних адміністрацій, яка діє із 19.11.2019 р. Граничну чисельність працівників районних держадміністрацій дещо збільшено.

Також скасовується вимога у двотижневий строк ОДА затвердити граничну чисельність працівників департаментів, управлінь, відділів та інших структурних підрозділів обласних, районних, державних адміністрацій у межах граничної чисельності.

Водночас постановою КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 18 квітня 2012 р. № 606» від 03.11.2019 р. № 923 визначили рекомендаційний перелік структурних підрозділів районної, районної у мм. Києві та Севастополі державної адміністрації. Ця постанова також діє з 19.11.2019 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі