Теми статей
Обрати теми

Ремонт авто: облікові підказки

Вимоги до обліку

Спосіб виконання ремонту

Власними силами

Із залученням підрядної організації

(з/ч замовника)

Підрядною організацією

(з/ч виконавця)

Застосування КЕКВ

Запчастини і комплектуючі до транспортних засобів (далі — ТЗ) — за КЕКВ 2210* «Предмети, матеріали, обладнання та інвентар» (п.п. 16 п.п. 2.2.1 Інструкції № 333)

Запчастини — окремо за КЕКВ 2210*, послуги з поточного ремонту — окремо за КЕКВ 2240 «Оплата послуг (крім комунальних)» (п.п. 8 п.п. 2.2.4 Інструкції № 333)

Послуги СТО з поточного ремонту авто з урахуванням вартості запчастин — за КЕКВ 2240

Капітальний ремонт ТЗ** (у тому числі вартість запчастин, якщо вони включені до кошторису на капремонт, який є невід’ємною частиною угоди) — за КЕКВ 3132 «Капітальний ремонт інших об’єктів» (п.п. 2 п.п. 3.1.3.2 Інструкції № 333)

* Вартість робіт з установлення (монтажу) інколи включають до вартості запчастин, комплектуючих чи експлуатаційних рідин. Наприклад, заміну моторного мастила і масляних фільтрів часто включають до вартості самого мастила. У цьому випадку оплату слід проводити за КЕКВ 2210 — на загальну суму.

** До капітального ремонту відповідно до п. 3.16 Положення № 102 належать роботи, пов’язані із заміною кузова для автобусів та легкових автомобілів, рами для вантажних автомобілів або одночасною заміною не менш трьох базових агрегатів. Тоді як ремонт, який передбачає заміну та (або) відновлення лише окремих частин ТЗ, вважається поточним (п. 1.3 Положення № 102).

Документальне оформлення

Перед початком ремонту

1) Відомість дефектів на ремонт ТЗ (будь-який інший документ, самостійно розроблений установою) → результати діагностики технічного стану ТЗ. Тут слід зазначити виявлені несправності, деталі, що підлягають заміні та необхідні для цього запчастини, а також вид ремонтних робіт та строки їх виконання.

2) Наказ (розпорядження) керівника установи про здійснення ремонту службового автомобіля із зазначенням виконавців, строків виконання робіт та розпорядження на придбання необхідних запчастин.

3) Накладна, рахунок-фактура від постачальника запчастин → підстава для оприбуткування придбаних запчастин і комплектуючих.

4) Накладна (вимога) за типовою формою № З-3 на видачу запчастин зі складу

1) Наряд-замовлення на надання послуг з технічного обслуговування і ремонту колісного ТЗ (додаток 1 до Правил № 615)*.

2) Акт передавання-приймання колісного ТЗ, його складових частин (систем) для надання послуг з технічного обслуговування і ремонту (додаток 2 до Правил № 615)* — при передачі ТЗ на ремонт. Складають у двох примірниках. Кожен з примірників підписують власник ТЗ та особа, відповідальна за його прийняття до ремонту. Акт скріплюють печаткою виконавця (за наявності).

+

У разі капітального ремонту ТЗ → Акт передачі на ремонт, реконструкцію та модернізацію основних засобів (типова форма, затверджена наказом Мінфіну від 13.09.2016 р. № 818) — у двох примірниках.

Після завершення ремонту

1) Акт передавання-приймання колісного транспортного засобу, його складових частин (систем) після ремонту і технічного обслуговування (додаток 3 до Правил № 615) — під час повернення ТЗ після ремонту. Оформляється у двох примірниках. Укомплектованість відремонтованого авто має відповідати умовам договору та акта передавання-приймання.

2) Гарантійний талон (додаток 5 до Правил № 615) — один примірник**.

+

У разі капітального ремонту ТЗ → Акт приймання відремонтованих, реконструйованих та модернізованих основних засобів (типова форма, затверджена наказом Мінфіну від 13.09.2016 р. № 818) — у двох примірниках. На підставі цього акта слід зробити записи про капремонт ТЗ до Інвентарної картки обліку об’єкта основних засобів

Акт списання за типовою формою № З-2 → підстава для списання використаних запчастин та комплектуючих, придбаних установою

Довідка-рахунок на складові частини, придбані й установлені виконавцем ним під час ремонту ТЗ

* У цих документах обов’язково має знайти своє відображення факт передачі замовником запчастин і матеріалів та прийняття їх на відповідальне зберігання виконавцем.

** Гарантійні зобов’язання виконавця не поширюються на складові частини (системи), надані йому замовником (абз. 4 п. 2 розд. VIII Правил № 615).

Відображення на рахунках бухобліку

Рух і використання запчастин

Внутрішнє переміщення запчастин (у тому числі передачу виконавцю робіт) → в межах субрахунку 1515 «Запасні частини» з використанням окремих аналітичних рахунків:

1515/1 «Запасні частини на складі»;

1515/2 «Запасні частини, передані для установлення».

Відпрацьовані запчастини, які до ремонту обліковувалися у складі транспортного засобу на субрахунку 1015, списувати окремо не потрібно

Витрати на ремонт

Всі витрати на ремонт необоротних активів (у тому числі вартість використаних запчастин) належать до витрат звітного періоду. Такі витрати не збільшують первісну вартість необоротних активів незалежно від суми та від виду ремонту (капітальний чи поточний).

Суми витрат на ремонт службових авто слід відображати за дебетом субрахунків 8013 або 8113 залежно від призначення ТЗ

Нормативні документи

Інструкція № 333 — Інструкція щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затверджена наказом Мінфіну від 12.03.2012 р. № 333.

Положення № 102 — Положення про технічне обслуговування і ремонт дорожніх транспортних засобів автомобільного транспорту, затверджене наказом Мінтрансу від 30.03.98 р. № 102.

Правила № 615 — Правила надання послуг з технічного обслуговування і ремонту колісних транспортних засобів, затверджені наказом Мінінфраструктури від 28.11.2014 р. № 615.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі