Теми статей
Обрати теми

Типове положення про преміювання держслужбовців: що змінилося?

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства

Нова редакція затверджена наказом Мінсоцполітики від 06.05.2019 р. № 683 та набрала чинності з дня офіційного опублікування — 03.09.2019 р. (Офіційний вісник України, 2019, № 67).

Що ж нового в Типовому положенні?

По-перше, норму щодо нарахування місячної та квартальної премії змінили та перенесли до розділу ІІІ Типового положення. Далі у порівняльній таблиці наведені попереднє і нове формулювання цієї норми.

Попередня редакція

(п. 4 розд. ІІ Типового положення)

Нова редакція

(п. 4 розд. ІІІ Типового положення)

За періоди відпусток (основної, додаткової та інших, передбачених законодавством), тимчасової непрацездатності та в інших випадках, коли згідно із законодавством виплати проводяться з розрахунку середньої заробітної плати, місячна або квартальна премія державним службовцям не нараховується

У місяці, в якому державний службовець перебуває у відпустці (основній, додатковій та інших, передбачених законодавством), за період тимчасової непрацездатності та в інших випадках, коли згідно із законодавством виплати проводяться із розрахунку середньої заробітної плати, місячна або квартальна премія нараховується за фактично відпрацьований час

Висновок: формулювання та «місце проживання» норми змінились, а суть — залишилась. Тож, як і раніше, місячну або квартальну премію держслужбовцям виплачують за фактично відпрацьований час.

Зауважимо: таке обмеження не стосується премії за результатами щорічного оцінювання*. Для цієї виплати в абз. 3 п. 4 розд. ІІ нової редакції Типового положення зазначено, що премія нараховується незалежно від фактично відпрацьованого часу у місяці, в якому вона виплачується.

* Про оновлений порядок оцінювання результатів службової діяльності держслужбовців ви можете дізнатись із журналу «Бюджетна бухгалтерія», 2019, № 33, с. 4.

По-друге, розділ ІІІ Типового положення доповнили нормою, згідно з якою преміювання працівників, які звільняються, проводиться:

• у місяці звільнення;

• за фактично відпрацьований час;

• за пропозицією безпосереднього керівника.

По-третє, у п. 3 розд. ІІ Типового положення зазначили, що держслужбовцям, які займають посади держслужби категорії «Б» та здійснюють повноваження керівників держслужби в держорганах, юрисдикція яких поширюється на територію однієї або кількох областей, міст Києва або Севастополя, одного або кількох районів, міст обласного значення, місячна або квартальна премія встановлюється керівником держслужби у державному органі за погодженням із суб’єктом призначення.

Але, крім нових норм, є й ті, що виключили з Типового положення.

Відтепер у ньому відсутня норма, згідно з якою за виконання обов’язків тимчасово відсутнього державного секретаря або за вакантною посадою державного секретаря міністерства одним із керівників самостійних структурних підрозділів апарату міністерства виплачувалась премія у розмірі 50 % посадового окладу державного секретаря за фактично відпрацьований час з урахуванням мінімального розміру надбавки за виконання особливо важливої роботи, що встановлюється державним службовцям, посади яких належать до першої групи посад фахівців з питань реформ, визначених Концепцією запровадження посад фахівців з питань реформ, схваленою розпорядженням КМУ від 11.11.2016 р. № 905 (ср. ).

Нагадаємо, що абз. 3 п. 5 ст. 52 Закону України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889-VIII встановлено, що кожний державний орган має розробити й затвердити власне Положення про преміювання, спираючись на норми Типового положення, і погодити його з профспілкою (за наявності).

У зв’язку з тим, що Типове положення викладено у новій редакції, то кожному державному органу слід затвердити нову редакцію свого «преміального» положення.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі