Теми статей
Обрати теми

Щорічна грошова винагорода педпрацівникам: запитання-відповіді

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин, Коновал Світлана, державний експерт експертної групи з питань оплати праці в бюджетній сфері та грошового забезпечення Директорату норм та стандартів гідної праці Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України
Праця педагогів вимагає від них витрату чималих професійних та емоційних ресурсів. Тому держава надає їм різноманітні пільги та гарантії. Однією з таких гарантій є виплата щорічної грошової винагороди за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків. Кому саме вона надається? У якому розмірі? Чи враховувати її у розрахунку «середньої»? Відповіді на ці та інші запитання ви знайдете у таблиці нижче.

Запитання

Відповідь

Хто з педагогів має право на виплату грошової винагороди?

Перш за все зазначимо, що надання ГВ для педпрацівників передбачено ч. 1 ст. 57 Закону про освіту.

Згідно з п. 1 Порядку № 898 ГВ виплачується педагогічним працівникам закладів:

• дошкільних освіти;

• загальної середньої освіти,

• позашкільної освіти;

• професійної (професійно-технічної) освіти;

• вищої освіти;

• післядипломної освіти чи методичних установ.

Зверніть увагу: дія Порядку № 898 поширюється виключно на педпрацівників, які обіймають посади згідно з Переліком № 963 і на яких поширюються умови оплати праці працівників закладів і установ освіти. Тобто для того, щоб здобути право на отримання ГВ, працівник повинен працювати у вищеперелічених закладах за основним місцем роботи та обіймати педагогічну посаду.

Стосовно педпрацівників інших закладів, то дія Порядку № 898 на них не поширюється. Тому права на отримання ГВ вони не мають

Чи надається грошова винагорода педпрацівникам-сумісникам?

Ні. Педпрацівникам, які працюють у закладі освіти за сумісництвом, ГВ не надається. Вона виплачується лише за основним місцем роботи. Це прямо передбачено п. 1 Порядку № 898 (див. лист Мінпраці від 24.07.2008 р. № 481/13/84-08)

Чи надається грошова винагорода працівникам, які не обіймають педагогічні посади, але ведуть педагогічну діяльність?

Ні. Працівники закладів освіти, які не обіймають педагогічних посад, але ведуть педагогічну діяльність, не мають права на отримання ГВ. Адже Порядок № 898 поширюється виключно на педагогічних працівників (див. лист Мінсоцполітики від 14.05.2019 р. № 711/0/206-19 // «Бюджетна бухгалтерія», 2019, № 26, с. 8)

Який розмір грошової винагороди?

Відповідно до п. 5 Порядку № 898 розмір щорічної ГВ не може перевищувати одного посадового окладу (ставки заробітної плати) з урахуванням підвищень.

Конкретний розмір ГВ кожному педагогічному працівнику встановлюється за поданням керівника відповідного структурного підрозділу залежно від його особистого внеску в підсумки діяльності, але максимальним розміром такої винагороди буде посадовий оклад

Чи враховується при визначенні розміру грошової винагороди підвищення посадового окладу на 10 % згідно з постановою № 695?

Так, враховується. Це підвищення, як і підвищення окладів педпрацівників з 01.01.2018 р. згідно із постановою № 22, утворює новий посадовий оклад, який зазначається у штатному розписі закладу освіти і від якого обчислюються належні працівнику надбавки, доплати, премії (див. лист Мінсоцполітики від 27.07.2018 р. № 1342/0/101-18). Тому ГВ педпрацівникам виплачується із урахуванням 10-відсоткового підвищення

Який порядок надання грошової винагороди?

Грошову винагороду надають:

відповідно до Положення, яке затверджується керівником закладу освіти за погодженням з профспілковим комітетом (п. 3 Порядку № 898);

на підставі наказу керівника закладу освіти;

у межах коштів, передбачених кошторисом закладу освіти

Які критерії для виплати грошової винагороди?

Згідно з п. 2 Порядку № 898 грошова винагорода надається за:

• сумлінну працю:

• зразкове виконання службових обов’язків;

• високі досягнення у вихованні, навчанні дітей;

• професійну підготовку і методичне забезпечення учнівської та студентської молоді;

• відсутність порушень виконавчої і трудової дисципліни.

Але, крім наведених критеріїв, Положення про виплату грошової винагороди може містити й додаткові, які з урахуванням специфіки заклад освіти визначає самостійно на свій розсуд

Коли саме слід виплачувати грошову винагороду?

Це питання заклад освіти вирішує самостійно у Положенні про виплату щорічної ГВ. У ньому можна зазначити, наприклад, що ГВ виплачується до Дня працівників освіти або наприкінці календарного року

Чи можна виплатити грошову винагороду новоприйнятим або звільненим працівникам?

Порядок виплати ГВ новоприйнятим або звільненим працівникам слід прописати у Положенні. Якщо у ньому буде зазначено, що в разі звільнення працівника до моменту виплати ГВ за ним зберігається право на отримання винагороди, то заклад освіти зобов’язаний буде виплатити її після звільнення. Якщо ж буде визначено, що після звільнення працівник втрачає право на отримання ГВ, то звільненому працівнику така винагорода не виплачується.

Крім того, слід мати на увазі: якщо винагороду було нараховано до моменту звільнення, то освітній заклад зобов’язаний виплатити її працівнику в день звільнення згідно зі ст. 116 КЗпП.

Стосовно можливості виплати ГВ працівникам, які нещодавно приступили до виконання своїх трудових обов’язків, зазначимо таке. Оскільки Порядком № 898 не встановлені обмеження щодо виплати ГВ працівникам, які відпрацювали у закладі освіти менше року, то питання надання або ненадання ним цієї виплати заклад освіти вирішує самостійно у Положенні. Зокрема, у його тексті можна зазначити, скільки педпрацівнику необхідно відпрацювати у закладі, щоб здобути право на виплату ГВ (півроку, 9 місяців тощо)

Чи можна, враховуючи фінансові можливості установи, один раз виплатити ГВ в розмірі менше за посадовий оклад, а згодом, за наявності коштів, доплатити?

Виплата грошової винагороди двічі на рік може мати місце за умови, якщо це передбачено відповідним Положенням закладу освіти (див. лист Мінсоцполітики від 26.06.2015 р. № 7748/0-14-16/16). Якщо у Положенні передбачена така можливість, то ГВ можна виплачувати не однією сумою одразу, а поділити її на частини (наприклад, 0,5 окладу виплатити в одному місяці, а інші 0,5 окладу — в іншому)

Чи включається грошова винагорода до «середньої»?

Відпустка. Відповідно до п.п. «б» п. 4 Порядку № 100 одноразові виплати не беруть участі в розрахунку відпускних. А грошова винагорода є щорічною, отже, безперечно, є одноразовою виплатою і має одноразовий характер. Тому таку виплату не включають до розрахунку середньої зарплати для оплати часу відпустки.

Лікарняні/декретні. Згідно із п. 3 Порядку № 1266 до розрахунку середнього заробітку для оплати періоду непрацездатності включаються всі виплати, які увійшли до бази справляння ЄСВ. А до такої бази належать й одноразові виплати, зокрема щорічна ГВ. Отже, при розрахунку лікарняних/декретних ГВ слід враховувати. Винятком буде лише той випадок, коли місяць, у якому нараховано ГВ, повністю невідпрацьований за поважної причини (тимчасова непрацездатність, відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком, відпустка без збереження зарплати)

Нормативні документи та скорочення

КЗпП — Кодекс законів про працю України від 10.12.71 р.

Закон про освіту — Закон України «Про освіту» від 05.09.2017 р. № 2145-VIII.

Постанова № 695 — постанова КМУ «Про внесення зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 11 січня 2018 р. № 22» від 10.07.2019 р. № 695.

Постанова № 22постанова КМУ «Про підвищення оплати праці педагогічних працівників» від 11.01.2018 р. № 22.

Перелік № 963 — Перелік педагогічних та науково-педагогічних працівників, затверджений постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963.

Порядок № 898Порядок надання щорічної грошової винагороди педагогічним працівникам навчальних закладів державної та комунальної форми власності за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків, затверджений постановою КМУ від 05.06.2000 р. № 898.

Порядок № 100 — Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 05.02.95 р. № 100.

Порядок № 1266Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266.

ГВ — щорічна грошова винагороди за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі