Теми статей
Обрати теми

Оплата простою під час карантину: ВРУ внесла зміни до КЗпП

Зауважимо, що якщо установа призупинила свою роботу через карантин, то це — простій. Оплата за час простою здійснюється відповідно до ст. 113 КЗпП. Проте у зазначеній нормі до певного часу не був установлений порядок оплати періоду простою під час карантину.

А тому з моменту початку карантину практично у всіх керівників бюджетних установ виникало питання щодо оплати «карантинного» простою (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2020, № 12, с. 11).

Вирішити його взялися народні обранці, прийнявши Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019)» від 30.03.2020 р. № 540-IX (на момент підготовки номера не набув чинності). Цим Законом, серед іншого, були внесені зміни до ч. 1 ст. 113 КЗпП.

Відтепер нова редакція цієї норми встановлює, що час простою не з вини працівника, у тому числі на період оголошення карантину, встановленого КМУ, оплачується з розрахунку не нижче 2/3 тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу).

На жаль, незважаючи на всі намагання та роз’яснення фахівців, зокрема МОН та Мінмолодьспорту, щодо оплати часу простою на період карантину в розмірі середнього заробітку, законотворці прийняли інше рішення.

Отже, час простою на час карантину, встановленого Кабміном, оплачується з розрахунку не нижче 2/3 окладу (тарифної ставки).

Проте формулювання «не нижче» залишає місце для маневрів роботодавцю. Відповідно оплата за час простою може бути передбачена у більших, ніж установлено ч. 1 ст. 113 КЗпП, розмірах.

Такі умови зазвичай прописують у галузевих нормативних документах, на підставі яких розробляється колективний договір.

Так, наприклад, для працівників закладів освіти у п.п. 8.3.3 Галузевої угоди між МОН та Профспілкою на 2016-2020 роки передбачено, що оплата простою здійснюється у розмірі середньої заробітної плати, але не менше тарифної ставки (посадового окладу).

Є й інші зміни, які стосуються працівників бюджетної сфери.

Так, зокрема, для працівників сфери соцзахисту населення, які безпосередньо надають соцпослуги за місцем проживання/перебування отримувача цих послуг (вдома), встановлено доплату в розмірі до 100 % зарплати на період боротьби з коронавірусом. Порядок установлення такої доплати поки що не врегульовано. Очікуємо його затвердження від Кабміну.

Доплата за боротьбу з коронавірусом: Уряд затвердив постанову

Нагадаємо, що з 17.03.2020 р. набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 17.03.2020 р. № 530-IX. Так, п.п. 2 п. 5 Прикінцевих положень цього Закону на Кабмін був покладений обов’язок розробити порядок установлення медичним та іншим працівникам, які зайняті на роботах з ліквідації коронавірусної хвороби (COVID-19), доплати у розмірі до 200 % зарплати. На виконання зазначених вимог Кабмін затвердив постанову «Деякі питання оплати праці медичних та інших працівників, які безпосередньо зайняті на роботах з ліквідації гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 23.03.2020 р. № 246.

Цією постановою передбачається, що на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню, поширенню та ліквідацію коронавірусу, встановлюються доплата в розмірі до 200 % посадового окладу (з підвищеннями) з урахуванням обов’язкових доплат, надбавок пропорційно відпрацьованому часу. Така доплата встановлюється:

• у закладах охорони здоров’я, що надають меддопомогу хворим на коронавірусну хворобу та уклали договір про медобслуговування населення за програмою держгарантій медобслуговування населення за відповідним переліком та обсягом медпослуг з Нацслужбою здоров’я, медичним та іншим працівникам, які безпосередньо зайняті на роботах з надання медпослуг хворим на коронавірусну хворобу;

медичним та іншим працівникам спецбригад для реагування на випадки коронавірусної хвороби центрів екстреної меддопомоги, які уклали договір про медобслуговування населення за програмою держгарантій медобслуговування населення за відповідним переліком та обсягом медпослуг з Нацслужбою здоров’я;

• у держзакладах охорони здоров’я, що визначені у рішеннях відповідних центральних органів виконавчої влади для надання стаціонарної меддопомоги хворим на коронавірусну хворобу, медичним та іншим працівникам, які безпосередньо зайняті на роботах з надання меддопомоги хворим на коронавірусну хворобу. При цьому конкретний перелік посад працівників, яким установлюється доплата, затверджується керівником відповідного закладу охорони здоров’я.

Зауважимо, що доплата за боротьбу з коронавірусом установлюється на період, визначений у постанові КМУ «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 11.03.2020 р. № 211 (із змінами).

Наразі такий період установлено з 12.03.2020 р. до 24.04.2020 р.

Але за рішенням Кабміну він може бути продовжений.

Це означає, що працівники, яким передбачена доплата, повинні її отримати вже за березень 2020 року. Про це, зокрема, зазначає МОЗ на своєму офіційному сайті (moz.gov.ua).

Тобто роботодавцям у квітні 2020 року доведеться донарахувати відповідну доплату тим працівникам, які мають на неї право відповідно до постанови № 246.

Детальніше про зазначену доплату читайте в одному із наступних номерів нашого журналу.

Карантин продовжили: що можна, а що ні

Уряд продовжив дію всеукраїнського карантину до 24.04.2020 р., а також змінив його правила. На момент підготовки номера постанова КМУ «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 11.03.2020 р. № 211 містить, зокрема, такі обмеження:

• дозволена торгівля ветеринарними препаратами, кормами, пестицидами та агрохімікатами, насінням і садивним матеріалом, засобами зв’язку;

• перевезення службовими та/або орендованими автомобільними транспортними засобами підприємств, закладів та установ у межах кількості місць для сидіння і виключно за маршрутами руху, погодженими з органами Національної поліції;

• в одному міському електричному (трамвай, тролейбус) та автомобільному транспортному засобі, що здійснює регулярні пасажирські перевезення на міських маршрутах, а маршрутному таксі дозволено перевозити пасажирів у кількості, яка одночасно не перевищує половини кількості місць для сидіння.

Важлива умова — забезпечення людей засобами індивідуального захисту, а також дотримання відповідних санітарних та протиепідемічних заходів. Також прописали правила для осіб, які мали контакт з хворим на коронавірус або хворіють на нього та потребують самоізоляції.

Такі особи зобов’язані утримуватися від контакту з іншими особами, крім тих, з якими спільно проживають, та відвідування громадських місць.

Їм дозволено відвідувати у невідкладних випадках місця торгівлі продуктами харчування, засобами гігієни, лікарськими засобами, виробами медичного призначення та заклади охорони здоров’я за умови використання засобів індивідуального захисту та дотримання відстані не менш як 1,5 метра.

Нагадаємо, що за порушення правил карантину передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність (ст. 443 КУпАП та ст. 325 ККУ).




До відома! У журналі «Бюджетна бухгалтерія», 2020, № 11, с. 28 у таблиці «Строки оприлюднення замовниками документів та інформації під час здійснення закупівель до та після 19 квітня 2020 року» використано матеріали статті «Як і коли оприлюднювати інформацію про закупівлю – нові правила» (журнал «Держзакупівлі», 2020, № 1).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі